Βουτιά στον πολιτισμό της Άνδρου
Το νεογέννητο φεστιβάλ του νησιού ανοίγει από την 1η Αυγούστου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη.
Η Άνδρος είναι το νησί που διεκδικεί και κερδίζει την αγάπη μας με άφθονες αφορμές και αιτιολογίες. Η πατρίδα του Εμπειρίκου, του Καραγάτση και του Πολέμη, της ναυτικής παράδοσης, της εικαστικής έμπνευσης κι εγρήγορσης, των γραφικών ορεινών χωριών, των γαλάζιων δροσερών νερών και της κοσμοπολίτικης Χώρας, αναζητεί τώρα, με ένα ακόμα επιχείρημα, την προσοχή μας· Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου.
Και το σημαντικότερο: Αυτή δεν είναι μια ακόμα περίπτωση φεστιβαλικής… κινητοποίησης προς όφελος της τουριστικής επισκεψιμότητας. Μα ένα έργο που έχει δρομολογηθεί εδώ και δέκα χρόνια από τον εφοπλιστή κι ευεργέτη του νησιού Αλκιβιάδη Τάττο. «Η αγωνία μας για τον πολιτισμό στην Άνδρο κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος του νησιού περιμένει από εμάς. Κι έτσι αποφασίσαμε να βοηθήσουμε σε κάτι μοναδικό, στην πραγματοποίηση ενός ονείρου γι’ αυτόν τον τόπο, για τον οποίο πασχίζει ο Αλκιβιάδης Τάττος» επιβεβαιώνει και ο άνθρωπος που μας βοήθησε να εκτιμήσουμε την ομορφιά της Άνδρου από ψηλά, μέσα από τις πανοραμικές λήψεις της «Μικράς Αγγλίας»· ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης.
Κάπως έτσι, η Άνδρος εγκαινιάζει το δικό της ανοιχτό θέατρο. Στην πλαγιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, φτιαγμένο από το κατατεθέν υλικό δόμησης της ανδριώτικης αρχιτεκτονικής, την ξερολιθιά, ακολουθώντας την τεχνική των ντόπιων μαστόρων και με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου, το θέατρο της Άνδρου καλεί τα βράδια του Αυγούστου 900 θεατές σε συναντήσεις πολιτισμού.
Οι, περίπου δέκα, φετινές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις είναι ωστόσο μια πρόγευση από τη φυσιογνωμία που ο Παντελής Βούλγαρης θα δοκιμάσει να δώσει στη διοργάνωση. Καταρχάς, από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι θα καλλιεργηθεί ο διεθνής χαρακτήρας του φεστιβάλ. Οι μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, η άντληση παραστάσεων από φεστιβάλ γειτονικών χωρών αλλά και μακροπρόθεσμα η χρηματοδότηση δικών του παραγωγών είναι στα άμεσα σχέδια του. «Φιλοδοξία μας κάθε χρονιά είναι αυτό το θέατρο να γίνεται χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων προτάσεων του ελληνικού και όχι μόνο χώρου. Έχουμε ιδέες για εκδηλώσεις αφιερωμένες σε νέους κινηματογραφιστές, ένα καλοκαίρι εμπνευσμένο από τη σύνδεση Χατζιδάκι και Νίνο Ρότα, σχεδιάζουμε να τιμήσουμε τον Κώστα Γαβρά… Και οι εκδηλώσεις αυτές να συμβαίνουν όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα» σημειώνει.
Για την ώρα, από την 1η Αυγούστου εγκαινιάζεται το ανοιχτό θέατρο, που περνάει απευθείας στην διαχείριση του δήμου της Άνδρου. Σχηματίζοντας ένα πέταλο 40 μέτρων, το θέατρο μιμείται το φυσικό τοπίο της περιοχής με την αμφιθεατρική κλίση, διακρίνεται σε τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων και διαθέτει σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.
Προοδευτικά θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός αρχιτεκτονικού συμπλέγματος, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα ένα κλειστό θέατρο 350 θέσεων, με ειδικό χώρο εκδηλώσεων και διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους. Εκτός θεάτρου μα εντός του Φεστιβάλ, η πολιτιστική δράση καλά θα κρατεί. Οι πυλώνες της εικαστικής κίνησης του νησιού, το Ίδρυμα Γουλανδρή – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Κυδωνιέως εξακολουθούν να δίνουν δυναμικά ένα αισθητικό στίγμα της Ανδρου. Το μεν Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάζει την μεγάλη έκθεση του διάσημου Αμερικανού εικαστικού Man Ray, δημιουργός ταυτισμένος με την εικονογραφία του σουρεαλισμού.
Η έκθεση που ανοίγει αυτή την Κυριακή 28 Ιουνίου θα καλύψει τα 50 και πλέον χρόνια δημιουργίας του μέσα από 150 έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίου και χαρακτικής. Το δε Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως συνεχίζει για 21η συνεχή χρονιά τον εικαστικό θεσμό «Πλόες» που είναι φέτος αφιερωμένος στον ρηξικέλευθο εικαστικό και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη της μεταβυζαντινής και λαϊκής παράδοσης.
Επιπλέον, το Φεστιβάλ Άνδρου θα αναδείξει τα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα, τους αρτοποιούς ή τους βενζινάδες που, όπως αποκαλύπτει ο Παντελής Βούλγαρης, έχουν συσπειρωθεί σε ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα. Πλούσια και ως προς αυτά η Άνδρος διαθέτει δύο θεατρικές ομάδες, Χορωδία, Κινηματογραφική Λέσχη, Φιλαρμονική Ορχήστρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Άνδρου:
Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα – Γιάννη Μηλιώκα. Μια μουσική αναδρομή των δυο καλλιτεχνών, γεμάτη επιτυχίες, απ ́το 1989 μέχρι το 2015. Στις 4 Αυγούστου μια δυναμική jazz session επιφυλάσσει η Τrilogia Jazz των Γιώργου Τρανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Εκτός από δικές του συνθέσεις θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών της jazz, όπως οι Thelonius Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker μαζί με διασκευασμένα κομμάτια των Beatles, Gimy Hendrix και Doors.
Στις 9 Αυγούστου ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρη την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους). Η παράσταση, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, με την υποστήριξη του “Διαζώματος”, θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνο- θεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ “κατηγορώ” στις φρικαλεότητες του πολέμου, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασ- σάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.
Στις 17 Αυγούστου τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδο- ση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση των “Βατράχων”, ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου.
Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά,
αμερικανικά, τσιγγάνικα , αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Special guest o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.
Στις 22 Αυγούστου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την interactive οπτικοακουστική παράστασή του «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala. Στις 25 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την “Ξανθούλα” του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι κ.ά.
H ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ισχυρή εκπροσώπηση: Στις 2 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Άνδρου θα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Στις 7 Αυγούστου η θεατρική ομάδα 25η ΩΡΑ θα εμφανιστεί με τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά. Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου Δημήτρης Σιδέρης. Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της
Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη η Καϊρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει στη μνήμη του εκδήλωση με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, καθ. Μιχάλη Τιβέριο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη.
Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος, η Θάλασσά μας». Θα πλαισιωθεί από Τραγούδια της Μεσογείου, με ερμηνεύτρια την Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλής Νεοφυτίδης.