MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Μόνα Λίζα ζωντάνεψε και σε “ακολουθεί” με τα μάτια! (video)

Tο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Μόνα Λίζα”, έπαψε να αφήνει αμφιβολίες για το αινιγματικό της χαμόγελο!

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Στην νέα ψηφιακή της μορφή, η “ζωντανή” Μόνα Λίζα (“Living Mona Lisa”) όπως ονομάστηκε, από μια ομάδα Γάλλων τεχνικών και καλλιτεχνών, ανοιγοκλείνει τα μάτια της, σουφρώνει τα χείλη, αναπνέει και γυρνά το κεφάλι της προς την κατεύθυνση των ανθρώπων που την κοιτούν.

Η «Living Mona Lisa», η ψηφιακή και διαδραστική εκδοχή του διάσημου πίνακα έγινε πραγματικότητα μετά από εργασία ενός χρόνου, χάρη σε μία ομάδα 40 Γάλλων τεχνικών και καλλιτεχνών. Η ομάδα βασίστηκε στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και όπως γράφει η Daily Mail έδωσε στον πίνακα τη δική του «προσωπικότητα».

" style="font-size: 12.1599998474121px; line-height: 15.8079996109009px;">

Ο πίνακας διαθέτει συσκευή που ανιχνεύει την κίνηση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα video games, συνεπώς μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τις κινήσεις όσο και την φυσική παρουσία των θεατών και «να αντιδρά ανάλογα με την διάθεση της», όπως δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Εντίν, πρόεδρος του γαλλικού ινστιτούτου που ανέπτυξε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δημιουργός Φλόρεντ Αζιοσμάνοφ δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί μια μοντέρνα εκδοχή του πίνακα. «Τώρα μπορεί να αισθάνεται τις αλλαγές στο περιβάλλον της», δηλώνει ο Αζιοσμάνοφ. «Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι προσπάθησε να της δώσει ζωή (με το χαμόγελο) οπότε αρμόζει να προχωρήσουμε τις προθέσεις του ένα βήμα παραπέρα».

dimiourgos monaliza

Συγκεκριμένα, η Μόνα Λίζα αναγνωρίζει τα βλέμματα των θεατών, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Στην τελευταία περίπτωση, αποστρέφει το βλέμμα. Τέλος, όταν δεν την κοιτά κανείς η Μόνα Λίζα ποζάρει σαν χαμένη στις σκέψεις της.

Ο ειδικός στην ψηφιακή τέχνη Αζιοσμάνοφ επέλεξε την Μόνα Λίζα επειδή «είναι ένας από τους πιο γνωστούς και εμβληματικούς χαρακτήρες στην ιστορία της τέχνης».

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου, ενώ οι ψηφιακές εκδοχές του θα κατασκευαστούν και θα βγουν στην αγορά σε πολλά μεγέθη. Θα κυκλοφορήσει, επίσης, και μια μινιατούρα ώστε να γίνει κόσμημα. Όπως λέει ο Αζιοσμάνοφ, «τα περιδέραια και οι υπόλοιπες εκδοχές για κοσμήματα θα πωλούνται σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με το αν θα έχουν πολύτιμες πέτρες ή όχι».

Όπως επισημαίνει, η κατασκευή της ψηφιακής μορφής του πίνακα αποτελεί περισσότερο καλλιτεχνικό παρά εμπορικό έργο, αλλά «θέλουμε οι πίνακες να κοστίζουν όσο λιγότερο γίνεται για να μπορούν οι τουρίστες να τους αγοράζουν και να τους κρατούν ως σουβενίρ».

Περισσότερα από Περίεργα