MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5+1 πανεύκολες και νόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες

Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες σιλουέτα και υγεία πάνε πακέτο, συγκεντρώσαμε πέντε εύκολες συνταγές για καλοκαιρινές σαλάτες που αντικαθιστούν επάξια ένα παχυντικό κυρίως πιάτο. Γλιτώστε μαγειρέματα, φροντίστε το σώμα σας και καλύψτε τη μεσημεριανή σας λιγούρα με όποια από τις παρακάτω δροσερές, νόστιμες και χορταστικές σαλάτες σας ταιριάζει.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Φακοσαλάτα
original lentil salad 5

Υλικά
300 γραμμάρια φακές
2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 5-6 ντοματίνια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κάπαρη
1 μεγάλη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλο αγγούρι ψιλοκομμένο
μπόλικο μαϊντανό
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
μπαλσάμικο ξίδι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα κρεμμύδια, το αγγούρι, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Προσθέτουμε τις φακές και όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ. Κόβουμε το μαϊντανό στο μπολ και ανακατεύουμε για μια ακόμη φορά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, το βαλσάμικο το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε για την έτοιμη σαλάτα στο ψυγείο για να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά της.

Τονοσαλάτα

tonosalata

Υλικά

2 κονσέρβες τόνου σε νερό
1/2 πακέτο ζυμαρικά κοχύλια, βίδες ή πένες 
1 καρότο μέτριο τριμμένο
2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο (ή τριμμένο αποξηραμένο)
1 κουταλιά μαγιονέζα
3 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
χυμός από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε. Παράλληλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ τους τόνους, το τριμμένο καρότο, τις πιπεριές, το καλαμπόκι και το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα του τόνου τα ζυμαρικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το λεμόνι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ψιλοκομμένο δυόσμο (ή τριμμένο αποξηραμένο). Τέλος περιχύνετε με αυτή τη σως τη σαλάτα και ανακατεύετε να πάει παντού. Αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο στο ψυγείο και έτοιμη. 

Σαλάτα μαρούλι με ντοματίνια, πράσινο μήλο, καρύδια και κοτόπουλο
salata-polixromi-vinegret-orig
Υλικά
1 μεγάλο μαρούλι
6 ντοματίνια
Στήθος κοτόπουλο (120 γρ. ψημένο)
Μισό μήλο τριμμένο
5 καρύδια (προαιρετικά)
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε με το χέρι το μαρούλι, σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, τρίβουμε το μήλο, κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε κομματάκια και τα προσθέτουμε μαζί με τα καρύδια στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως από ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

Πλιγουροσαλάτα 
258ee2700b8562b5d51ebf2117179b3d M
Υλικά
250 γρ. πλιγούρι
2 πιπεριές πράσινες, κόκκινες και κίτρινες ψιλοκομμένες
1 μάτσο μαϊντανός
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
2 αγγούρια μέτρια ψιλοκομμένα
λίγος δυόσμος
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. χυμός λεμονιού
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό για 3-4 ώρες. Το σουρώνουμε. Κόβουμε όλα τα λαχανικά, το μαϊντανό και το δυόσμο πολύ ψιλοκομμένα και τα προσθέτουμε σε μαι σαλατιέρα μαζί με το πλιγούρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα δύο πιπέρια και το λεμόνι και τα χτυπάμε. Αν θέλουμε αραιώνουμε με λίγο νερό. Περιχύνουμε τη σως στο μείγμα με το πλιγούρι.

Μεξικάνικη σαλάτα
mexican-salad-1

Υλικά
1 φλ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα ή κονσέρβας πλυμένα και στραγγισμένα
1 φλ. καλαμπόκι, βρασμένο ή κονσέρβας
1 κόκκινη, πράσινη, κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε καρεδάκια
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λωρίδες
1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
1 καρότο τριμμένο
1 αγγούρι κομμένο σε καρεδάκια
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας ξύδι
κύμινο, τσίλι, αλάτι και πιπέρι
προαιρετικά αβοκάντο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα φρέσκα ή ξεπλένουμε τα κονσερβοποιημένα φασόλια και το καλαμπόκι και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως από το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξύδι, το κύμινο, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι. Tip: Για ένα πιο χορταστικό γεύμα προσθέτουμε ψιλοκομμένο φιλέτο ψητού κοτόπουλου και το αβοκάντο για όσους το προτιμούν.

Ζεστή-κρύα σαλάτα με ντοματίνια
fdgfghfh

Υλικά
περίπου 15 ντοματίνια Σαντορίνης
5-6 μεγάλα μανιτάρια σε φέτες
4-5 ελιές πράσινες σε ροδέλες
2 κουταλάκια γλυκού κάπαρη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
ρόκα
κατίκι Δομοκού
αλάτι και πιπέρι
προαιρετικά μπαλσάμικο σε κρέμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Τέλος ρίχνουμε τις ελιές και την κάπαρη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τη ρόκα και αδειάζουμε πάνω της τη ζεστή σαλάτα. Σερβίρουμε με κουταλιές από το κατίκι Δομοκού.

Περισσότερα από Συνταγές