MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα 15 καλύτερα νησιώτικα πανηγύρια του Αυγούστου

Διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού ή ακόμα και σε απομακρυσμένα ξωκλήσια. Παρέχουν πρόσβαση σε άφθονο κρασί, σε παραδοσιακά εδέσματα και λήγουν αφού λιώσουν τα παπούτσια μας. Ο λόγος φυσικά για τα ξακουστά νησιώτικα πανηγύρια. Αν έχετε ήδη κανονίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή και αν ακόμα ψάχνεστε, δείτε εδώ τα πιο γνωστά και επιτυχημένα πανηγύρια του Αυγούστου, και πάρτε μια γεύση από τον πολιτισμό και τη ζωή των ντόπιων κοινωνιών που θα επισκεφτείτε.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Αμοργός
Τα πολλά μεγάλα και μικρά πανηγύριά της έχουν κλέψει τις εντυπώσεις. Ωστόσο, το νεότερο πανηγύρι του Χριστού που πραγματοποιείται στην καρδιά της χώρας, στις 6 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία γνωστή στους ντόπιους ως “Λόζα”, αποτελεί μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή. Προσφέρεται δωρεάν τηγανιτή αθερίνα, τηγανητός μπακαλιάρος και σαλάτες, υπό τον ήχο του βιολιού και του λαούτου από ντόπιους μουσικούς. Σε ό, τι αφορά στον Δεκαπενταύγουστο στην Αμοργό, το πανηγύρι στήνεται στην Παναγιά την Πανοχωριανή, με αμοργιανά ρακόμελα, και με τις ντόπιες σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο.

Ικαρία
Στην Ικαρία τα πανηγύρια είναι αναπόφευκτα. Πόλος έλξης τόσο για Έλληνες επισκέπτες όσο και για τουρίστες όλο τον χρόνο. Αν βρεθείτε το Δεκαπενταύγουστο στο νησί, προτιμήστε το πανηγύρι στο Γιαλισκάρι, μα και κυρίως το μεγαλύτερο του Αιγαίου που δεν είναι άλλο από της Λαγκάδας, γνωστό σε όλους ως «της Παναγιάς της Ρέιβερ». Ο κόσμος χορεύει ασταμάτητα για ώρες, με το γνωστό Ικαριώτικο να διαρκεί το λιγότερο 20 λεπτά. Παραδοσιακό έδεσμα της βραδιάς το κατσίκι και το κόκκινο νησιώτικο κρασί. Αν τύχει και ξεμείνετε στο νησί -πράγμα καθόλου δύσκολο- μέχρι τις 30 Αυγούστου, επισκεφτείτε τον Άγιο Αλέξανδρο, στους Κουνιάδους Ραχών της Ικαρίας για το πανηγύρι των Κουνιάδων. 

Κάρπαθος
Στο όμορφο και πλούσιο σε παραδόσεις τοπίο της Καρπάθου, το γλέντι ξεκινάει στις αρχές του Αυγούστου. Από τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού είναι το πανηγύρι της 10ης Αυγούστου στην Όλυμπο, στη Μονή Χρυσοβαλάντου. Σε ό,τι αφορά στο Δεκαπενταύγουστο τα πανηγύρια μοιράζονται στα τέσσερα φημισμένα χωριά Μενετές, Πυλές, Απέρι και Όλυμπο. Παραδοσιακό φαγητό, φτιαγμένο από την εκκλησία, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους πιστούς και ακολουθεί χορός μέχρι πρωίας, παρέα με ντόπιους ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, στο ρυθμό λαούτων, λυρών και τσαμπούνων.

Κάτω Κουφονήσι
Είτε αν μένετε ως ελεύθεροι κατασκηνωτές ήδη εκεί, είτε αν θα φτάσετε με καΐκι στο νησί, τον Δεκαπενταύγουστο όλοι κατεβαίνουν στο Κάτω Κουφονήσι για χορό μέχρι πρωίας παρέα με ντόπιους κι επισκέπτες. Μετά τη λειτουργία της εκκλησία της Παναγίας, οι πιστοί λιώνουν στο χορό και στο φρέσκο τηγανιτό ψάρι, ευγενική χορηγία των ψαράδων του νησιού.
Κάσος
Το Δεκαπενταύγουστο στην Κάσο, το πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς αποτελεί ραντεβού των ξενιτεμένων Κασιωτών στο παλιό χωριό ονομαστών καραβομαραγκών και καπεταναίων, την Παναγία. Ο χορός αρχίζει από νωρίς με τη βοήθεια των παραδοσιακών κασιωτικών οργάνων, τη λύρα και το λαούτο, ενώ σε ό,τι αφορά στη γεύση, σερβίρονται τα ξακουστά κασιώτικα ντολμαδάκια και πιλάφι που κλέβει τις εντυπώσεις, όλα “προσφορά” των κατοίκων του νησιού.

Κέρκυρα
Είτε στις Καρουσάδες και τις Περουλάδες στην Κέρκυρα, είτε στο Σταυρό του Δήμου Αχιλλείων, ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα δεκαπενταύγουστο πανηγύρι με τα καλύτερα ψητά του νησιού υπό τον ήχο των βιολιών, ενώ μεγάλες ποσότητες άρτου προσφέρονται από τις εκκλησίες.

Λέσβος
Αρχές του Αυγούστου στη Λέσβο σημαίνει γιορτή της σαρδέλας. Εδώ και 30 περίπου χρόνια, στις 6 και 7 του μήνα, στη Σκάλα Καλλονής στήνεται παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το ψήσιμο της σαρδέλας και τη δωρεάν διανομή της μαζί με άφθονο ούζο. Στη Λέσβο το ξεχωριστό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου θα το συναντήσετε στην Αγιάσο και την Πέτρα. Μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς της Αγιάσου το εορταστικό κλίμα μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακές μπάντες, άφθονο φαγητό και ποτό. Αν βρεθείτε στο νησί θα συναντήσετε σίγουρα κάποιον από το πλήθος των προσκυνητών που συρρέει στην Αγιάσο, μετά από πεζοπορία 25 χιλιομέτρων, που όπως συνηθίζεται διανυκτερεύει και στο προαύλιο του ναού.

Λευκάδα
Με τη γιορτή της φακής υποδέχεται η Λευκάδα τους επισκέπτες της στις αρχές του Αυγούστου. Παραμονή του Αγίου Δονάτου, στις 6 του μήνα, στην Εγκλουβή Λευκάδας, καζάνια με φακές μαγειρεύονται από νωρίς στην πλατεία και φιλεύουν τουρίστες και ντόπιους.

Νίσυρος
Στη Νίσυρο τα πανηγύρια ξεκινάνε από νωρίς. Οι εορτασμοί για το Δεκαπενταύγουστο ξεκινούν από τις 14 Αυγούστου στην απομονωμένη Μονή Παναγιάς Κυράς, όπου λόγω νηστείας σερβίρεται πεντανόστιμη ρεβυθάδα με τη μουσική υπόκρουση παραδοσιακής μουσικής, από τις Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα. Το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου σερβίρεται κοκκινιστό κρέας μέχρι το πανηγύρι να μεταφερθεί το βράδυ στην πλατεία στο Μανδράκι, με μπόλικο φαγητό και χορό.

Πάρος
Στα πανηγύρια της Πάρου, χορός και γλέντι κρατάνε μέχρι το πρωί. Τον Δεκαπενταύγουστο όλοι συγκεντρώνονται στην Παροικιά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ομώνυμη εκκλησία. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει στο πανηγύρι του νησιού με παραδοσιακή μουσική, κρασί και τους μεζέδες, την ίδια ώρα που στη Νάουσα τα καΐκια του νησιού στο λιμάνι ανάβουν δαδιά. Επιπλέον, αξίζει να μείνετε στο νησί μέχρι τις 23 Αυγούστου για το πανηγύρι των Πειρατών. Με μια μικρή αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537, όπου εκλάπησαν οι γυναίκες των Ναουσαίων και δόθηκε μάχη για να τις ξαναπάρουν πίσω, ντόπιοι “ντύνονται” πειρατές σκορπίζουν στα στενάκια του χωριού και απολαμβάνουν μια βραδιά γεμάτη κέφι και “ρούμι”.

Σέριφος
Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο χρειάζεστε αντοχές, αφού η διασκέδαση διαρκεί για τρεις ολόκληρες ημέρες. Οι παλιότεροι είχαν έθιμο, το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από την ελιά της εκκλησίας, να παντρευτεί τον ίδιο χρόνο. Αν και οι νεότεροι δεν διατήρησαν την παράδοση, το γλέντι καλά κρατεί μέχρι και σήμερα, με επισκέπτες και ντόπιους θα διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως.
Σύρος
Τον Αύγουστο στην Άνω Σύρο θα συναντήσετε ρεμπέτες του νησιού να κατακλύζουν με τη μουσική τους τις ταβέρνες και τα σοκάκια. Ο λόγος για τη γιορτή “Αυγουστιάτικα φεγγάρια”. Επιπλέον, στη Βάρη της Σύρου στις 16 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι «της Μεταστάσεως της Θεοτόκου».

Σύρος
Τον Αύγουστο στην Άνω Σύρο θα συναντήσετε ρεμπέτες του νησιού να κατακλύζουν με τη μουσική τους τις ταβέρνες και τα σοκάκια. Ο λόγος για τη γιορτή “Αυγουστιάτικα φεγγάρια”. Στη Βάρη γίνονται οι “Αυγουστιάτικες Μέρες”, με αναβίωση παλιών εθίμων και επαγγελμάτων, κατασκευές στην άμμο και ενετική βραδιά και την επομένη πραγματοποιείται το πανηγύρι «της Μεταστάσεως της Θεοτόκου». Παραδοσιακά την τρίτη Παρασκευή του Αυγούστου διοργανώνεται στην παραλία του Φοίνικα η “Κακαβιά” με χορό και τραγούδια.
 
Σίκινος
Καρφωμένη ανάμεσα στις τουριστικές συμπληγάδες της Ίου και της Φολεγάνδρου, με λιγότερους από τριακοσίους μόνιμους κατοίκους η Σίκινος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι όσους αγαπούν την ηρεμία και τα πανηγύρια. Οι Μέρες Ντοκιμαντέρ είναι το κινούμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στους ανοιχτούς χώρους, του νησιού, οι δράσεις του οποίου δεν λείπουν από το μεγαλύτερο πανηγύρι της Σικίνου. Ο λόγος φυσικά για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, όπου στην πλατεία της Χώρας πραγματοποιούνται φωτογραφικές προβολές, ενώ το γλέντι συνεχίζεται με νησιώτικα από τα παραδοσιακά συγκροτήματα του νησιού.

Τζιά
Η κοντική στην Αθήνα Κέα, διαφορετικά Τζιά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Καστριανή, πάνω σε έναν απότομο βράχο, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Ιουλίδας. Με την πανοραμική θέα του Αιγαίου στο παραδοσιακό πανηγύρι, το γλέντι στήνεται με ζωντανή νησιώτικη μουσική, άφθονο κρασί και το γνωστό, παραδοσιακό κυκλαδίτικο παπαδάτο με μείγμα κρεάτων και πατάτες.

Φολέγανδρος
Στη Φολέγανδρο το πανηγύρι είναι ένα. Ο λόγος για την εκκλησία της Κοιμήσεως που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο με ένα τεράστιο στρωμένο τραπέζι για όλους τους επισκέπτες του νησιού, με ντόπια κεράσματα και φαγητά που συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Περισσότερα από Επίκαιρα