MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

O “Αίας” του Σοφοκλή στο Ηρώδειο

Μετά την εξαιρετική πρεμιέρα της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο “Αίαντας” του Σοφοκλή παρουσιάζεται στο Ηρώδειο στις 5 Σεπτεμβίου.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Ο «ΑΙΑΣ» παρουσιάζεται σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ενώ τους κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν οι : Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Στην τραγωδία αυτή, που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος∙ και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.

Όπως πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικοί –με εκπρόσωπο εδώ τον Οδυσσέα– κερδίζουν το προβάδισμα σε σχέση με τους πολεμιστές που, ενώ τα έδωσαν όλα με αυταπάρνηση, έρχεται η ώρα, στη νέα τάξη των πραγμάτων, να παραμεριστούν.

Μια από τις φορτισμένες πολιτικά τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό.

aias-new-2

Επίσης η παράσταση παρουσιάζεται:

  • την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου στον Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο,
  • την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στην Ηλιούπολη στο Αμφιθέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»,
  • τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.


Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Για τον Τζώνυ Θεοδωρίδη, η τρίτη ηλικία έχει άγχη που δεν έχουμε δει ποτέ σοβαρά
Θεατρικά Νέα
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη για 3η σεζόν στο Θέατρο Μεταξουργείο
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Τριήμερο αφιέρωμα στη μητρότητα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Art & Culture
Στο Studio Μαυρομιχάλη, μια γυναικοκτονία γίνεται ο "καθρέφτης" της κοινωνίας μας
Θεατρικά Νέα
Μια βραδιά με τον Πασκάλ Ραμπέρ στο ΚΘΒΕ – «Το τέλος του έρωτα» με τα μάτια ενός σπουδαίου συγγραφέα
Θεατρικά Νέα
Ποια θέατρα κατεβάζουν ρολά στις 5/12; - Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απεργία
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Θεατρικά Νέα
Η «Ηλέκτρα» του Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία - Πρώτες εικόνες από τις πρόβες
Θεατρικά Νέα
«Λόλα»: Οι πρώτες φωτογραφίες από το θεατρικό ανέβασμα της θρυλικής ταινίας
Θεατρικά Νέα
Βραβεία Κάρολος Κουν – Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής: Οι νικητές
Art & Culture
"Νίκος Ξυλούρης: Ο Αρχάγγελος της Κρήτης" στο Θέατρο Ήβη (video)
Εκδηλώσεις
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ο Δημήτρης Δημητριάδης συζητά με τον Νίκο Διαμαντή για το «Θέατρο Σήμερα»