MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Έναρξη με το φόβο του τέλους

Η παρουσίαση του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015 -2016, λειτουργεί σαν ύστατη έκκληση για το μέλλον του πολιτιστικού οργανισμού.

author-image Στέλλα Χαραμή

Στα σπλάχνα μιας υπερσύγχρονης σκηνής, μήκους 35 μ. και βάθους 20 μ., με το βλέμμα στραμμένο στην πλατεία της αίθουσας «Αλεξάνδρας Τριάντη», ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος ομολογεί μια πικρή αλήθεια• αυτό το «μνημείο» σύγχρονης τέχνης όπως και οι υπόλοιποι χώροι του θηριώδους συγκροτήματος κινδυνεύουν να κλείσουν.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής. Τα υπέρογκα χρέη που υπερβαίνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ (άθροισμα χρεών, τόκων και δόσεων) λειτουργούν πλέον σαν δαμόκλειος σπάθη για τον οργανισμό με μόνη λύση, όπως η διοίκηση του επικαλείται, την ψήφιση σχεδίου νόμου που, επί της ουσίας, θα κρατικοποιήσει το Μέγαρο Μουσικής.

Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι δύο πρώην υπουργοί Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και Νίκος Ξυδάκης, αφορά στην απόκτηση όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάρου από το κράτος, την παραχώρηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον έλεγχο της λειτουργίας του. Κι όλα αυτά σε αναδοχή των χρεών του τα οποία, έτσι κι αλλιώς, θα κληθεί να πληρώσει το κράτος αφού έχει οριστεί εγγυητής τους.

Σύμφωνα με το κ. Μάνο, υπάρχει η πρόβλεψη μιας τριετούς προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών και του Μεγάρου Μουσικής από την οποία θα προκύψουν ισοσκελισμένες χρήσεις και ο οργανισμός θα λειτουργήσει από εδώ και στο εξής σύμφωνα «με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Δεν θέλουμε να προκύψει άλλη μία ΔΕΚΟ αλλά ένας οργανισμός που θα έχει λειτουργική ευελιξία» ξεκαθάρισε.

Η διαρκής αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τους τελευταίους μήνες έχει μεταθέσει δύο φορές την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που τώρα εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης – μαζί φυσικά με τις χιλιάδες άλλες διοικητικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν. Η έκκληση του προέδρου Ιωάννη Μάνου ήταν σαφής για να δοθεί οριστική λύση «εάν βέβαια η Πολιτεία επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν θέλουμε να προκύψει άλλη μία ΔΕΚΟ τονίζει ο Ιωάννης Μάνος, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Προς υπεράσπιση αυτής της πρότασης που, όπως όλα δείχνουν είναι πλέον μονόδρομος για την διάσωση του Μεγάρου, τάχθηκε και η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. «Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα χωρίς Μέγαρο Μουσικής» σημείωσε.

Οι αριθμοί πάντως, που περιγράφουν την 25ετή λειτουργία του είναι εντυπωσιακοί. Από την μέρα ίδρυσης του μέχρι και σήμερα στις 21 αίθουσες του έχουν βρεθεί 12 εκατομμύρια θεατές ενώ μόνο κατά την τελευταία πενταετία 1.791.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τις 1.385 εκδηλώσεις που έχει παρουσιάσει.

Παρά λοιπόν, «την κριτική και τις εμμονικές απόψεις» που σύμφωνα τον κ. Μάνο έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της προσφοράς του. Το Μέγαρο Μουσικής ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου».

foto1 megaro

Βάσει του τριμηνιαίου προγραμματισμού που ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου – καθώς το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Μέγαρο δεν επιτρέπει τη σύσταση ετήσιου ρεπερτορίου – έρχεται να προσθέσει περί τις 50 εκδηλώσεις και χιλιάδες ακόμα θεατές στις λίστες απολογισμού του. Η μουσική και ο χορός έχουν ξεκάθαρα πιο πυκνή παρουσία, σε αντίθεση με τα θεατρικά δρώμενα που περιορίζονται δραστικά.

Στα σημαντικότερα γεγονότα της έναρξης της περιόδου ξεχωρίζουν η μετάκληση της Φιλαρμονικής του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα με σολίστ τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Ιβάν Φίσερ στο πόντιουμ και τον Δημήτρη Σγούρο στο πιάνο, ο Κύκλος εκδηλώσεων σε έργα Σούμπερτ, συναυλίες της Καμεράτας και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ανάμεσα στα χορευτικά δρώμενα ξεχωρίζει η φημισμένη Ισραηλινή ομάδα Μπατσέβα καθώς και το μπαλέτο της «Ζιζέλ» με την κορυφαία μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα. Η επανάληψη της θαυμάσιας κωμωδίας του Μπομαρσαί «Ο γάμος του Φίγκαρο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού μοιάζει να ηγείται των θεατρικών παραστάσεων ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέχιση ζωντανών μεταδόσεων παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο τη Αγγλίας και τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης.

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο επιφυλάσσουν, όπως και κάθε χρόνο, ένα σύνολο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια. Απομένει να δούμε αν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί διευθετηθεί το πρόβλημα λειτουργίας του, ώστε το ραντεβού με το Μέγαρο να ανανεωθεί στις αρχές του Ιανουαρίου.

foto2 megaro

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 3 Οκτωβρίου | ΜΕΤ Live | Tροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τον ΑΝΤΕΝΝΑ, συνεχίζει και φέτος τις απευθείας μεταδόσεις μεγάλων αριστουργημάτων του λυρικού θεάτρου από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Νέες παραγωγές της κεντρικής σκηνής της ΜΕΤ, όπερες ποικίλου ύφους και εποχής και λαμπεροί συντελεστές ζωντανεύουν στην οθόνη του Μεγάρου.
Φέτος από το MΕΤ Live μεταδίδονται για πρώτη φορά τα έργα: Ταγχόυζερ του Βάγκνερ, Λούλου του Μπεργκ, Αλιείς μαργαριταριών του Μπιζέ, Ρομπέρτο Ντεβερέ του Ντονιτσέττι και Ηλέκτρα του Στράους. Μαζί, Τροβατόρε και Οθέλλος του Βέρντι, Τουραντότ, Μανόν Λεσκό και Μαντάμα Μπατερφλάυ του Πουτσίνι.
Η αυλαία των φετινών μεταδόσεων από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανοίγει με τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι. Πρωταγωνιστεί η Άννα Νετρέμπκο, στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ως Λεονόρα. Η διάσημη σοπράνο ξανασυναντά στη σκηνή τον φημισμένο βαρύτονο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι, μετά την πρώτη κοινή εμφάνισή τους στη Μητροπολιτική Όπερα το 2002.

Διευθυντής Ορχήστρας: Marco Armiliato
Σκηνοθεσία: Sir David McVicar
Σκηνικά: Charles Edwards
Κουστούμια: Brigitte Reiffenstuel
Φωτισμοί: Jennifer Tipton
Χορογραφίες: Leah Hausman
Διανομή: Anna Nebtrenko (Λεονόρα), Dolora Zajick (Αζουτσένα), Yonghoon Lee (Μανρίκο), Dmitri Hvorostovsky (Κόμης ντι Λούνα), Štefan Kocán (Φερράντο).

Διάρκεια: 2 ώρες και 45 λεπτά

Σάββατο 3 Οκτωβρίου | Swing for Hope
Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Ένα ταξίδι στη χρυσή εποχή του σουίνγκ προτείνουν στο κοινό οι Athens Swing Cats και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνοντας το ετήσιο φιλανθρωπικό μουσικoχορευτικό φεστιβάλ Swing for Hope 2015 για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού. Σε μια μεγάλη συναυλία με δέκα μουσικά συγκροτήματα επί σκηνής, οι πάντα αεικίνητοι Athens Swing Cats χορεύουν σαν να μην υπάρχει βαρύτητα και μας καλούν να τους συνοδεύσουμε μέχρι τελικής πτώσεως!

Σάββατο 3 Οκτωβρίου | Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αρμενίας

Ένα σπουδαίο φωνητικό σύνολο από την καρδιά της ανατολικο-ευρωπαϊκής χορωδιακής παράδοσης, με τον διευθυντή της Ρόμπερτ Μιλκεγιάν, επιλέγει το Μέγαρο ως αρχή της φετινής διεθνούς περιοδείας του. Τριάντα πέντε χορωδοί της Kρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας, σε έργα του Κομιτάς, πατριάρχη της αρμενικής μουσικής, και των ευρωπαίων Σούμπερτ, Μπραμς και Σνίτκε. Στις 3 Οκτωβρίου, μια γιορτή φιλίας του αρμενικού και του ελληνικού λαού.

Κυριακή 4 έως Σάββατο 10 Οκτωβρίου | Kiss me, Kate του Cole Porter
Συμπαραγωγή με την Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Το αριστουργηματικό μιούζικαλ του Κόουλ Πόρτερ Kiss me, Kate, που καταχειροκροτήθηκε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, αυτό το φθινόπωρο. Ένας τολμηρός μαέστρος, ο Γιώργος Πέτρου και η πολυδιάστατη Καμεράτα προσεγγίζουν ευφάνταστα το αμερικάνικο μουσικό θέατρο αλλά και την αιώνια σύγκρουση του αρσενικού με το θηλυκό, με σημείο αναφοράς την περίφημη Στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο αμερικανός χορογράφος Τζον Τοντ (John Todd) απογειώνει κινησιολογικά την παράσταση, ενώ ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Πέτρου καθοδηγούν σκηνοθετικά το καστ, με χιούμορ και ευαισθησία. Τα κοστούμια σχεδίασε η Αλεξία Θεοδωράκη.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου | The Bolshoi Ballet Live from Moscow | Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Μια νέα λαμπερή συνεργασία για τους φίλους του χορού εγκαινιάζεται στις 11 Οκτωβρίου. Σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα, τα Μπαλέτα Μπολσόι θα παρουσιάσουν την ιστορία της Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Θα ακολουθήσουν στις 8 Νοεμβρίου τα περίφημα Jewels σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν –όπου κάθε πράξη-κόσμημα έχει τον δικό της μεγάλο συνθέτη: Φωρέ, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι– και η Κυρία με τις καμέλιες σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ στις 6 Δεκεμβρίου.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου National Theatre Live | Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Οι φετινές ζωντανές μεταδόσεις αρχίζουν με τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυσυζητημένη αυτή παράσταση ενσαρκώνει ο άγγλος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch), υποψήφιος για όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου στην ταινία Το παιχνίδι της μίμησης.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου | ΜΕΤ Live | Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι
Μια νέα παραγωγή του Οθέλλου του Βέρντι από τη Μετροπόλιταν Όπερα, με πρωταγωνιστή τον Αλεξάντρτς Αντονένκο (Aleksandrs Antonenko), ο οποίος ερμηνεύει για πρώτη φορά στη ΜΕΤ τον ρόλο του βασανισμένου Μαυριτανού, ενώ η Σόνια Γιόντσεβα (Sonya Yoncheva) κάνει το ντεμπούτο της στο ρόλο της Δυσδαιμόνας. Κάσσιος, ο ελληνικής καταγωγής τενόρος Δημήτρης Πίττας. Στην παράσταση αυτή κάνει το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης η σκηνογράφος Es Devlin (γνωστή από τις συμμετοχές της σε επιτυχημένες παραγωγές στο Μπρόντγουεϋ, στο Κόβεν Γκάρντεν, τη Σκάλα και σε άλλα κορυφαία θέατρα).

Διεύθυνση ορχήστρας: Υannick Nézet-Séguin
Σκηνοθεσία: Bartlett Sher
Σκηνικά: Es Devlin
Κουστούμια: Catherine Zuber
Φωτισμοί: Donald Holder
Σχεδιασμός προβολής: Luke Halls
Διανομή: Aleksandrs Antonenko (Οθέλλος), Sonya Yoncheva (Δυσδαιμόνα), Dimitri Pittas (Κάσσιος), Željko Lučić (Ιάγος), Günther Gröissbock (Λοντοβίκο)

kavakos megaro

Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Οκτωβρίου | Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ | Ζούμπιν Μέτα | Λεωνίδας Καβάκος – Άρης Αργύρης
Η συναυλία πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.
Στην πρώτη της εμφάνιση τη διηύθυνε ο θρυλικός Τοσκανίνι. Σήμερα, η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ, με τον σταρ του πόντιουμ Ζούμπιν Μέτα, επιστρέφει στο Μέγαρο: στις 18 Οκτωβρίου, βραδιά Μπετόβεν με Έγκμοντ, Ηρωική και το Κοντσέρτο για βιολί, με τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο. Και στις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζει τη Συμφωνία Δωματίου του Σαίνμπεργκ, τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ και τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Μάλερ, από έναν ακόμα διεθνή έλληνα, τον βαρύτονο Άρη Αργύρη.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου | Σειρά Γέφυρες: «200 κιθάρες για τον Μάνο» | «Οι Κιθαριστές» – Βαγγέλης Μπουντούνης
Ένα γιγαντιαίο μουσικό σχήμα από διακόσιες κιθάρες, υπό τη διεύθυνση του κιθαριστή, συνθέτη και δάσκαλου Βαγγέλη Μπουντούνη, έρχεται ξανά στο Μέγαρο για να γιορτάσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του αλησμόνητου Μάνου Χατζιδάκι. Στις 24 Οκτωβρίου, έργα Χατζιδάκι όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ, διασκευασμένα από τον Β. Μπουντούνη. Μια συναυλία, αντίδοτο στην απουσία…

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου | Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιερ Μπωμαρσαί
Συμπαραγωγή με την POLYPLANITY Productions
figaro
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του περσινού χειμώνα, το ανατρεπτικό αριστούργημα του Πιερ Μπωμαρσαί, ανεβαίνει και πάλι στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμμετοχή της πολυβραβευμένης ομάδας του. Το έργο, πέρα από την πολιτική του διάσταση που συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού, εξελίσσεται ως μια φρενήρης κωμωδία βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών.

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού & Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας και Αντιγόνη Φρυδά.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΜΑ

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες
Ο συναρπαστικός Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ιουλίου Βερν επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου. Το φετινό μαγικό ταξίδι ξαναρχίζει τον Οκτώβριο του 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Απριλίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τατιάνα Λύγαρη. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και βιντεοπροβολές, από έναν πολυπρόσωπο θίασο.

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη (αφιλοκερδής συμμετοχή)
Διασκευή: Γιώργος Γαλίτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης
Μουσική διδασκαλία: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου
Video design: Σπύρος Ρασιδάκης-Αλέξανδρος Τσερέπας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέπη Ζαχαροπούλου

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Παναγιώτης Κλίνης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Κώστας Πέτρου, Στέφη Πουλοπούλου και Σαμψών Φύτρος. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Vice Versa με τους Άλκηστη Ραυτοπούλου (πιάνο-πλήκτρα), Φώτη Μυλωνά (μπάσο, φλάουτο, κλαρινέτο, νέι, μπανσούρι, μεταλλόφωνο), Σωκράτη Γανιάρη (τύμπανα, κρουστά) και Απόστολο Θεοδοσίου (κιθάρες-ηχητικά εφέ). Επιμέλεια ινδικής κινησιολογίας: Άννα Δημητράτου-Artistic Studio Oriental Expression.

Στο πλαίσιο των παραστάσεων πραγματοποιείται έκθεση με αντίγραφα από 25 γκραβούρες του Μουσείου «Ιουλίου Βερν» που εδρεύει στη Νάντη της Γαλλίας.

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο http://www.megaron.gr/default.asp?pid=219&la=1 και ανακαλύψτε το πλούσιο εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό υλικό που συγκεντρώσαμε για σας, ειδικά για την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες».

Σάββατο 31 Οκτωβρίου | ΜΕΤ Live | Ταγχόυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Ο Τζέημς Λήβαϊν (James Levine) διευθύνει την πρώτη αναβίωση του Ταγχόυζερ μετά το 2004 στη ΜΕΤ, με τη σκηνοθεσία του Όττο Σενκ (Otto Schenk) από το 1977. Ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους της εποχής μας, ο Γιόχαν Μπότα (Johan Botha), ερμηνεύει έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου. Τον πλαισιώνουν ο Πέτερ Ματτέι (Peter Mattei) στο ρόλο του Βόλφραμ και η Μισέλ ντε Γιανγκ (Michelle DeYoung) στο ρόλο της Αφροδίτης.

Διεύθυνση ορχήστρας: James Levine
Σκηνοθεσία: Otto Schenk
Σκηνικά: Günther Schneider-Siemssen
Κουστούμια: Patricia Zipprodt
Φωτισμοί: Gil Weschler
Χορογραφίες: Norbert Vesak
Διανομή: Johan Bothe (Ταγχόυζερ), Eva-Maria Westbroek (Ελισάβετ), Michelle DeYoung (Αφροδίτη), Peter Mattei (Βόλφραμ), Günther Groissböck (Λανγκράβιος Χέρμαν).

Διάρκεια: 4 ώρες και 20 λεπτά

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου | Κύκλος «Μίκης 90» | Καμεράτα | Γιώργος Πέτρου | Άξιον εστί
(Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου)

Μετά τη μεγάλη γιορτή στον Κήπο, στις 29 Ιουλίου, όπου 3.500 θεατές γιόρτασαν τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, η Καμεράτα αποδίδει τον δικό της μουσικό φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη παρουσιάζοντας, με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεότερης ελληνικής μουσικής, το Άξιον εστί. Την ίδια βραδιά θα ακουστούν επίσης οι συνθέσεις Έρως και θάνατος και Οιδίπους Τύραννος. Συμμετέχουν η Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Άκης Σακελλαρίου.

Κυριακή 8 και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου | Εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά | Allegro
(Το εργαστήριο συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου)

Μουσική και εικαστικά συνεργάζονται για να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο τις Κυριακές του χειμώνα. Οι τέσσερις εποχές, ζώα και πουλιά, ποτάμια, θάλασσα, βροχή και λιακάδα ζωντανεύουν με χρώματα, πηλό και καθημερινά υλικά στο εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά 6-9 χρόνων. Μελωδικές εικόνες από τον Βιβάλντι, τον Σαιν-Σανς, τον Μπετόβεν και τον Τσαϊκόφσκι συναντούν την παιδική φαντασία στις εικαστικές δημιουργίες που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά.
Το Εργαστήριο Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά συντονίζουν η Σοφία Τοπούζη και ο Μάρκος Μπλάτσιος.

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου | Budapest Festival Orchestra | Ιβάν Φίσερ | Δημήτρης Σγούρος-Τόμας Τσέετμαϊρ
Ορχήστρα και μαέστρος έγιναν το δυνατό χαρτί της κλασικής μουσικής για τον πρωτότυπο τρόπο που προσεγγίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο: κοντσέρτα για παιδιά, μεταμεσονύκτιες σειρές, κοντσέρτα-έκπληξη με επιλογές του κοινού, κοντσέρτα με ένα φιορίνι, συναυλίες σε αναπάντεχους χώρους…
Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο ιδρυτής και μαέστρος της Ιβάν Φίσερ παρουσιάζουν στις 15 Νοεμβρίου την Ηρωική του Μπετόβεν και το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς με τον Δημήτρη Σγούρο, και στις 16 Νοεμβρίου το Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ με σολίστ τον Τόμας Τσέετμαϊρ, την Εισαγωγή πάνω σε εβραϊκά θέματα του ίδιου συνθέτη, καθώς και δύο έργα του Στραβίνσκι, το Jeu de cartes και το μαγευτικό Πουλί της φωτιάς.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου | ΜΕΤ Live | Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ (Νέα παραγωγή)
Ο διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης Ουίλλιαμ Κέντριτζ (William Kentridge) επιστρέφει στη ΜΕΤ για την πρώτη νέα σκηνοθεσία του μετά την πρεμιέρα της Μύτης του Σοστακόβιτς, που προκάλεσε αίσθηση όταν ανέβηκε το 2010. Ο Τζέημς Λήβαϊν (James Levine) διευθύνει για 31η φορά μια από τις όπερες που τον έχουν χαρακτηρίσει∙ έχει διευθύνει 30 παραστάσεις του έργου στη ΜΕΤ, μεταξύ των οποίων και την πρώτη παρουσίασή της το 1977. Η Μαρλίς Πέτερσεν (Marlis Petersen), περίφημη ως Λούλου στο Μέγαρο το 2005, επανεμφανίζεται φέτος στον ομώνυμο ρόλο.

Διεύθυνση ορχήστρας: James Levine
Σκηνοθεσία: William Kentridge
Συν-σκηνοθεσία: Luc De Wit
Σχεδιασμός Προβολής: Catherine Meyburgh
Σκηνικά: Sabine Theunissen
Κουστούμια: Greta Goiris
Φωτισμοί: Urs Schönebaum
Διανομή: Marlis Petersen (Λούλου), Susan Graham (Κόμισσα Γκέσβιτς), Daniel Brenna (Άλβα), Paul Groves (Ζωγράφος/Νέγρος), Johan Reuter (Δρ. Σαιν/Τζακ ο Αντεροβγάλτης), Franz Grundheber (Σίγκολτς).

Διάρκεια: 4 ώρες και 14 λεπτά

Τρίτη 24 Νοεμβρίου | Κύκλος Σούμπερτ | «Μια Σουμπερτιάδα με την Καμεράτα» | Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής | Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
(Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου)

Ένα μεγάλο αφιέρωμα ετοίμασε φέτος το Μέγαρο για να τιμήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του Ρομαντισμού, τον Φραντς Σούμπερτ. Τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εγκαινιάζει η Σουμπερτιάδα, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τα μέλη της ορχήστρας, σολίστ και τραγουδιστές, ένα πιάνο του 1820, και όργανα εποχής ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου τον «κλασικό των ρομαντικών»!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου | Το ρομαντικό εκκλησιαστικό όργανο με την Ουρανία Γκάσιου
Η καταξιωμένη οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ένα ακόμη ρεσιτάλ που αποκαλύπτει την εκφραστική παλέτα του εκκλησιαστικού οργάνου. Μέσα από συνθέσεις του Λιστ, του Μπραμς, του Σούμαν, του Φρανκ, του Μέντελσον και του Σαιν-Σανς, γεμάτες συναίσθημα, φλογερό τόνο, προσδοκία και πάθος, η διεθνώς αναγνωρισμένη μουσικός θα αναδείξει την αθέατη, ρομαντική πλευρά του βασιλιά των μουσικών οργάνων.

batcheva megaro

Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου | Batsheva Υοung Ensemble
Το νεανικό συγκρότημα της περίφημης Ομάδας Χορού Μπατσέβα (Batsheva Young Ensemble), που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της, επισκέπτεται την Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Ομάδα των νεαρών χορευτών της Μπατσέβα θα παρουσιάσει το έργο Decadance, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ισραηλινού χορευτικού συνόλου Οχάντ Ναχαρίν, ένας χορογράφος με όραμα και έντονο προσωπικό στίγμα.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου | Αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γιάν Σιμπέλιους
Σε συνεργασία με τη Φιλανδική Πρεσβεία

Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Γιάν Σιμπέλιους (1865-1957), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τον σπουδαίο φιλανδό συνθέτη με μια συναυλία με έργα για πιάνο, φωνή και μουσική δωματίου. Τα έργα παρουσιάζουν προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από τη Φιλανδία, οι οποίοι θα αφήσουν τη δική τους σφραγίδα πάνω στις γεμάτες λυρικότητα δημιουργίες του εθνικού τους συνθέτη.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου | National Theatre Live | Τζέην Έυρ της Σαρλότ Μπροντέ
Η Τζέην Έυρ, το αριστούργημα της Σαρλότ Μπροντέ, σχεδόν 170 χρόνια μετά την έκδοσή του στο Λονδίνο, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές όσο ποτέ και να εμπνέει κινηματογραφιστές, θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς. Το διάσημο μυθιστόρημα μεταφέρεται φέτος στη σκηνή του Lyttelton Theatre του Λονδίνου, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου | Κύκλος Σούμπερτ | Lied – φωνή και πιάνο: Νίκος Σπανός, Νίκος Ζαφρανάς
(Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου)

Από τον Κύκλο Σούμπερτ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στη φωνητική μουσική δωματίου του λαμπρού αυστριακού συνθέτη. Αν και έφυγε νέος, άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη τραγουδιών (περί τα 650!) ανυπέρβλητης ομορφιάς, που συνταιριάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο την ποίηση με τη μουσική. Ερμηνεύει ο διεθνής έλληνας κοντρατενόρος Νίκος Σπανός. Στο πιάνο, ο Νίκος Ζαφρανάς.

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου | Κύκλος «Μίκης 90» | Μίκης Θεοδωράκης: 40 παιδικά τραγούδια
Η πολυβραβευμένη χορωδία Rosarte, που έχει δρέψει δάφνες σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς για πολυφωνικά σύνολα, υπό τη μουσική καθοδήγηση και διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα, επιστρέφει στο Μέγαρο για να παρουσιάσει, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τα πιο τρυφερά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για συνθέσεις της πρώτης του εφηβείας και νιότης, σε στίχους Σολωμού, Βαλαωρίτη και Παλαμά. Τραγούδια που γράφτηκαν κυρίως για τη δοκιμασία του 1940, τραγούδια στα οποία διακρίνεται ήδη ο εκρηκτικός πυρήνας της μουσικής προσωπικότητας του Θεοδωράκη. Μια διαφορετική συναυλία για τα ενενηντάχρονα του μεγάλου μας συνθέτη.

18-28 Δεκεμβρίου | Χριστούγεννα στο Μέγαρο | Η εύθυμη χήρα | οπερέτα
Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνογραφία: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Μουσική, χορός, τραγούδι και θεάματα για όλη την οικογένεια συνθέτουν το τοπίο των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου, οι οποίες αρχίζουν με την απολαυστική Εύθυμη χήρα του Φραντς Λέχαρ, μια οπερέτα που μετρά πάνω από έναν αιώνα παρουσίας στα λυρικά θέατρα όλου του κόσμου και έχει αγαπηθεί όσο καμιά άλλη. Η πιπεράτη ιστορία της πλούσιας χήρας, με την ανάλαφρη πρόζα, τα βιεννέζικα βαλς και τις γλυκές μελωδίες, στη σκηνή του Μεγάρου από τις 18 Δεκεμβρίου και για 10 μέρες. Σ’ αυτή τη νέα παραγωγή του Μεγάρου, ρομαντικές ραδιουργίες, ερωτοτροπίες, μεταμφιέσεις, κοινωνική σάτιρα μιας ολόκληρης εποχής και έντονοι χορευτικοί ρυθμοί παρασύρουν τον θεατή σε στιγμές μεγάλης ευθυμίας.
ΧΟΡΗΓΟΣ ALPHA BANK

Καραγκιόζης στο Μέγαρο | Με το θίασο του Ηλία Καρελλά
Ο αγαπημένος σκιοπαίχτης της νέας γενιάς, ο Ηλίας Καρελλάς, δίνει το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο. Το μαγικό χέρι του Καρελλά και ο θίασός του φέρνουν τον παραδοσιακό Καραγκιόζη στη σύγχρονη πραγματικότητα και απογειώνουν την παράσταση με ζωντανή μουσική, ξεσηκώνοντας το κοινό.

circue megaro

Cirque Éloize
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Στο Μέγαρο και το περίφημο Cirque Éloize (Τσίρκο Ελoΐζ) από τον Καναδά. Η πολυβραβευμένη ομάδα που απαρτίζεται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συνδυάζει την τέχνη του σύγχρονου τσίρκου με τη σκηνική δράση και το break dance, το hip hop και το urban dance. Κίνηση, μουσική και μαγεία από το Cirque Éloize!

Χορός στο Μέγαρο | Δον Κιχώτης και Ζιζέλ
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Είναι δύο κοσμαγάπητα έργα που μαγεύουν το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για τον Δον Κιχώτη και τη Ζιζέλ, το περίφημο έργο του Θερβάντες, που έγινε στα χέρια του συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους και του χορογράφου Μαριούς Πετιπά ένα από τα διασημότερα κλασικά μπαλέτα. Μια ιστορία ιπποτισμού και ρομαντικής αγάπης, φαντασίας και λογικής, που περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων. Η Ζιζέλ σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ, η πιο ρομαντική ιστορία του κλασικού χορού, το αγαπημένο έργο κάθε μπαλαρίνας, ανεβαίνει στο Μέγαρο με ένα καστ εξαιρετικών ερμηνευτών. Την εύθραυστη χωριατοπούλα με την άδολη αγάπη, που ξεπερνά τα όρια του θανάτου, ερμηνεύει η «απόλυτη» μπαλαρίνα, η κορυφαία Σβετλάνα Ζαχάροβα. Με τα Μπαλέτα της Μόσχας.

Χορωδία αγοριών της Ακαδημίας Βίκτορ Ποπόφ της Μόσχας
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Ένα νεανικό πολυφωνικό συγκρότημα που συνεχίζει τη μακρά παράδοση των ρωσικών χορωδιών, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, αυτά τα Χριστούγεννα το κοινό στο Μέγαρο. Οι αγγελικές φωνές της Χορωδίας αγοριών της Ακαδημίας Βίκτορ Ποπόφ της Μόσχας, του παλαιότερου συνόλου φωνητικής μουσικής της γνωστής Ακαδημίας, θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του Μεγάρου με αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που θα μαγέψουν μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου | Εορταστική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών | Γκαλά όπερας
Μουσική διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς
Συμπαραγωγή με την ΚΟΑ

Λίγο πριν την παραμονή της καινούργιας χρονιάς, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει στο Μέγαρο την καθιερωμένη εορταστική της συναυλία, αφιερωμένη στην όπερα. Αγαπημένες μελωδίες και γνωστές άριες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και ένα λαμπερό λυρικό καστ.

Χριστούγεννα για όλους…
… εντός αλλά και εκτός συναυλιακών χώρων! Το Αίθριο των Μουσών μετατρέπεται, αυτές τις γιορτές, σε ολόφωτο παγοδρόμιο, όπου θα αντηχήσουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα γέλια μικρών και μεγάλων!

Συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μόνιμη πλέον ορχήστρα (resident orchestra) του Μεγάρου, θα δώσει οκτώ συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η καλλιτεχνική συνεργασία με το πρώτο συμφωνικό σύνολο της χώρας μπαίνει σε νέα βάση, καθώς ορχήστρα και Μέγαρο ενώνουν πια τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μια καινούργια εποχή.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου
Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
Κυριακή 29 Νοεμβρίου
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Συναυλίες του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Με δύο μουσικές θεματικές βραδιές συνεχίζεται φέτος η συνεργασία του Μεγάρου με το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, «Μουσική του Μεσοπολέμου», ενώ μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, αφιέρωμα στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Περισσότερα από Art & Culture