Αποστολία Παπαδαμάκη & Sophie Bulbulyan: Xορεύοντας κάτω από τα κύματα!
Οι δύο χορογράφοι της πρώτης υποθαλάσσιας χορευτικής παράστασης στον κόσμο, η Sophie Bulbulyan (DK-BEL/Γαλλία) και η Αποστολία Παπαδαμάκη (QuasiStellar / Ελλάδα), μας μιλούν για αυτό το πρωτότυπο χορογραφικό εγχείρημά τους το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Σούνιο.
Το «Drops of Breath» είναι η πρώτη υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση στον κόσμο. Ποια είναι η κεντρική ιδέα της και πώς προέκυψε;
Εκτός από επαγγελματίες χορογράφοι είμαστε και οι δυο δύτριες. Η ιδέα της υποβρύχιας παράστασης γεννήθηκε πριν δυο χρόνια όταν μέσα από συζητήσεις αναζητούσαμε τρόπους συνεργασίας. Αμέσως αγκαλιάσαμε την ιδέα και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους για να την πραγματοποιήσουμε. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Τάσος Παπαπάνος, ένας εξαιρετικός δάσκαλος καταδύσεων που μας μύησε και τις δύο στην κατάδυση. Ο τρόπος που κινείται κάτω από το νερό, μας έδωσε έμπνευση, αλλά και την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τέχνη είναι ο κυρίαρχος τρόπος να φέρεις κοντά πολλούς ανθρώπους μαζί. Θεωρούμε τις ενέργειες μας σαν μία νέα μορφή πολιτικής δράσης, μίας ‘ποιητικής πολιτικής’ μέσω της οποίας μπορούν να εξελιχθούν οι κοινωνίες και είμαστε σίγουρες ότι έστω και μία μικρή ενέργεια, μία ‘σταγόνα’ μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Με την επιστροφή στην απλότητα, με το να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που οι άνθρωποι έχουν ως κοινό, όπως το γεγονός της Αναπνοής, με το να σταματάμε την κανονική ροή του χρόνου σε αυτή τη μοναδική παράσταση είναι ένας τρόπος να διαδώσουμε την αξία της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στο φόβο.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να μάθεις όταν χορεύεις κάτω από το νερό είναι να επιβιώνεις…
Ποια είναι η βασική διαφορά του υποθαλάσσιου χορού από τις άλλες μορφές χορού, σύμφωνα με τους χορευτές;
Το πιο σημαντικό που πρέπει να μάθεις όταν χορεύεις κάτω από το νερό είναι να επιβιώνεις. Όταν βρίσκεται μέσα στο νερό ο έλεγχος του σώματός σου σχετίζεται με την διαχείριση της άνωσης και οποιοδήποτε άγχος επηρεάζει αυτή την ικανότητα. Γι’ αυτό οι χορευτές πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να εκτελέσουν μία υποβρύχια χορογραφία. Η επιθυμία των χορευτών και των χορογράφων δεν αρκούν για να δημιουργήσουν μία άρτια χορογραφία. Η Θάλασσα είναι μέρος της φύσης και πρέπει να την σεβαστούμε και να αντεπεξέλθουμε στη θέληση της…
Για ποιους λόγους επιλέξατε την θάλασσα κάτω από τον Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως τον τόπο διεξαγωγής της παράστασης;
Το Σούνιο με το Ναό του Ποσειδώνα που «βλέπει» το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα είναι χώρος τεράστιας ιστορικής σημασίας και πολύ δυνατής ενέργειας. Νιώσαμε ότι παρουσιάζοντας την παράσταση στον κόλπο του Σουνίου κάτω από το Ναό, είμαστε υπό την σκέπη του ελληνικού και όχι μόνο πολιτισμού και της ιστορίας του στο πέρασμα του χρόνου. Μορφολογικά επίσης, ο κόλπος αυτός είναι κλειστός, προστατευμένος και έχει ομαλή πρόσβαση στη θάλασσα έως το βάθος των 6 μέτρων που θα πραγματοποιηθεί η παράσταση. Το σκηνικό μας είναι ένας κύκλος που προσομοιάζει την ορχήστρα της Επιδαύρου. Τοποθετημένο κάτω από το νερό στο συγκεκριμένο χώρο συμβολίζει τη διαχρονικότητα της δύναμης της τέχνης να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε.
Αναπτύξατε τη χορογραφία στηριζόμενες στην μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη, ή το αντίθετο;
Αρχικά, αναζητούσαμε την χορογραφία για αρκετές βδομάδες και σταδιακά αρχίσαμε να δημιουργούμε τις διάφορες σκηνές. Ο Τρύφωνας Κουτσουρέλης βρέθηκε και αυτός κάτω από το νερό για να ανακαλύψει αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Στη συνέχεια, συνέθεσε τη μουσική και ολοκληρώσαμε από κοινού τον συντονισμό χορού και μουσικής. Το να ακούει κάποιος χορδές μέσα στο νερό είναι απλά ΜΑΓΙΚΟ!
Στην παράσταση συμμετέχουν 14 χορευτές, ανάμεσά τους 3 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, 3 παιδιά και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες χορευτές διαφορετικών εθνικοτήτων (Γάλλοι, Έλληνες και Κύπριοι). Πώς σχετίζεται αυτό το γεγονός με την ευρύτερη φιλοσοφία του «Drops of Breath»;
Το κεντρικό θέμα της παράστασης είναι η Ανθρωπότητα. Ήταν αυτονόητο για εμάς ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την δυνατότητα ίσης αντιπροσώπευσης και έκφρασης του εαυτού τους: ενήλικες, παιδιά, με ή χωρίς αναπηρία. Η Γαλλική Εταιρεία DK-BEL έχει εδώ και πολλά χρόνια την ιδιαιτερότητα να συνεργάζεται με αρτιμελείς χορευτές αλλά και με χορευτές με ειδικές ανάγκες. Η ιδέα, επομένως, του να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες με αναπηρία ήταν δεδομένη από την αρχή.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μία μοναδική εμπειρία, την οποία κανείς δεν έχει ζήσει μέχρι σήμερα!
Θεωρείτε σημαντικό το κοινό να παρακολουθήσει το θέαμα υποβρύχια, σαν να αποτελεί, κατά έναν τρόπο, και αυτό μέρος της παράστασης;
Σαφώς και είναι πολύ σημαντικό! Θα θέλαμε να μοιραστούμε και με άλλους αυτήν τη φανταστική αίσθηση του να νιώθεις, να ακούς και να βλέπεις παράλληλα όλα τα στοιχεία μίας χορογραφικής απόδοσης σε αυτό το καταπληκτικό φυσικό θέατρο που περιβάλλεται από νερό. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μία μοναδική εμπειρία, την οποία κανείς δεν έχει ζήσει μέχρι σήμερα!
Συντελεστές
Σύλληψη/Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη – Sophie Bulbulyan
Υποβρύχια μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Υποβρύχια σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Υποβρύχια φιλμογραφία: Αναστάσης Αγάθος
Εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας: Τάσος Παπαπάνος
Εκπαιδευτές κατάδυσης ανάπηρων χορευτών: Luc Lakeman, Τάσος Παπαπάνος
Επίσημοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος / Picme.gr, Luc Lakeman
Διευθυντής παραγωγής: Μανώλης Σαρδής
Διάρκεια υποθαλάσσιας χορογραφίας: 30′ (συνολική διάρκεια παράστασης περίπου 1½ ώρα)
Χορευτές: Τάσος Παπαπάνος, Thierry Maboang, Αντώνης Στρούζας, Χριστίνα Πατσάλη, Ελένη Διαμαντή, Δήμητρα Σβίγγου, Ειρήνη Κουρούβανη, Δήμητρα Αντωνάκη, Souad Daoudi, Michée Quenum, Jules Bulbulyan, Νεφέλη Μποσκοΐτη, Βασίλης Βασιλείου, Αριστοτέλης Μαρινόπουλος.
Για περισσότερες πληροφορίες:
• Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drops-of-Breath-The-Underwater-Heart-of-the-Mediterranean/847453878629280?fref=ts
• Instagram: https://instagram.com/dropsofbreath/
• Website: www.dropsofbreath.com