MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: τα highlights του φετινού προγράμματος

Σκανάρουμε το πρόγραμμα της Στέγης και ξεχωρίζουμε τις 20 don’t miss εκδηλώσεις!

author-image Στέλλα Χαραμή

Μέσα στα ξύλινα κουτιά μεταφοράς με την ένδειξη «fragile», που φιγουράρουν πάνω στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κρύβονται Ελληνες, χωράει ολόκληρη η Ευρώπη, συσκευάζεται η Εξωστρέφεια, ταξιδεύει η Εκπαίδευση. Το σκηνικό – που φαντάστηκε ο φωτογράφος Θάνος Σαμαράς, κατασκεύασε η σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη κι απόψε, βράδυ Δευτέρας, χαίρονται εκατοντάδες ζευγάρια μάτια Αθηναίων – παραπέμπει σε ένα τόπο διακίνησης ανθρώπων, ιδεών, έργων, πολιτισμού, γνώσης• σε ένα πνευματικό τελωνείο. Κι αυτό το τελωνείο δεν είναι άλλο από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το φορτίο που κουβαλάει ο πολιτιστικός οργανισμός της Συγγρού είναι πράγματι, εύθραυστο όσο και πολύτιμο, αποσκευές με τις οποίες ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από πέντε χρόνια και δεν έπαψε μέχρι σήμερα να κρατά σφιχτά από το χέρι. Με τη διαφορά ότι, πλέον, το υλικό είναι εξαγώγιμο.

IMG 2016

Έκτος καλλιτεχνικός χειμώνας για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κι όλα μοιάζουν να κινούνται σε σταθερά ανοδική τροχιά. Το βλέμμα της είναι στραμμένο επίμονα και δημιουργικά στο μέλλον, όπως εξάλλου είναι φυσιολογικό και αναγκαίο για κάθε νέα μορφή ζωής. «

Η Στέγη είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι το 5χρονο παιδί του 40χρονου Ιδρύματος. Το Ίδρυμα Ωνάση ακολουθεί την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, ενός επιχειρηματία που πάντα έβλεπε μακριά αλλά κυρίως πάντα έβλεπε αλλιώς. Ο ίδιος ήταν ένα πρόσωπο που λειτουργούσε ως σύμβολο πλούτου, αλλά χάρη στο ίδρυμα που κληροδότησε, πλέον ταυτίζεται και με την πρόσβαση στον πνευματικό πλούτο, τον οποίο ορίζουμε ως παιδεία, πολιτισμό, κοινωνική αλληλεγγύη» τόνιζε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, βάζοντας χωρίς περιστροφές, το όριο στον… ουρανό – «the sky is the limit» όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί. Για να εξακολουθήσει: «Στο Ίδρυμα Ωνάση λέμε ότι γιορτάζουμε 40 χρόνια. Ναι. Τα επόμενα 40. Κινούμαστε με γνώμονα το μέλλον, κοιτάζουμε μπροστά συμμετέχοντας στην κοινωνία».

Κι έτσι, αν κάτι ορίζει τη νέα περίοδο δραστηριοτήτων της Στέγης – καθώς κι εκείνες που θα ακολουθήσουν – είναι τα εξής, τέσσερα «Εψιλον»: «Οι Έλληνες που αξίζει να ξεχωρίζουν, η Εξωστρέφεια που πρέπει να έχει ο ελληνικός πολιτισμός, η Ευρώπη που αλλάζει και την αλλάζουμε, η Εκπαίδευση που πάντα πρέπει να βάζει στο κέντρο της τον ανθρωπισμό», σύμφωνα πάντα, με τον κ. Παπαδημητρίου.

IMG 2160 1

Μια γρήγορη ματιά στο φετινό προγραμματισμό – όπως τον παρουσίασαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Χρήστος Καρράς, η αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου και η Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού Κάτια Αρφαρά – και τα παραπάνω επαληθεύονται.

Ελληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σε θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης (Blitz, Vasistas, Αζάς – Τσινικόρης, Καραντζάς, Rootless Root κ.α.), η Στέγη συνομιλεί ισότιμα με πολιτιστικούς οργανισμούς διεθνούς κύρους σαν συμπαραγωγός (φέτος συμμετέχει στην περφόρμανς των περίφημων Complicite «The encounter» καθώς και στην αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας της Λουσίντα Τσάιλντ «Available night»), την ώρα που είναι δραστήριο μέλος σε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασιών για την εκπαίδευση (1300 σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα).

Κι αν όλα αυτά περιγράφουν το ταξίδι, ο προορισμός θα είναι πάντα η Αθήνα. Εδώ, στη Συγγρού 107, αναμένονται vip αφίξεις από εκπροσώπους της ελίτ των Γραμμάτων και των Τεχνών, παγκοσμίως. Ενδεικτικά μόνο, στη Στέγη προσγειώνονται ο διάσημος φορμαλιστής του γερμανικού σινεμά Βέρνερ Χέρτζοκ, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέα Ντον Ντε Λίλο, η μεγάλη κυρία της αμερικανικής χορευτικής σκηνής Λουσίντα Τσάιλντς, ο αιρετικός Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ Κεν, ο «πατέρας» της βρετανικής κολλεκτίβας Complicite, Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ, τα τρομερά παιδιά του θεάτρου – ντοκουμέντο, Rimini Protokoll.

Οι ίδιες αξίες που ενστερνίζεται η Στέγη, σε μεγαλύτερη κλίμακα χάρη στο Ιδρυμα Ωνάση, πετούν προς κάθε κατεύθυνση, σ’ όλο τον κόσμο. Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην καρδιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη – όπου εδρεύει εδώ και 15 χρόνια – οργανώνει φέτος φεστιβάλ με θέμα τον Νάρκισσο του μύθου αλλά και των selfies. Ο διεθνής μας σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος θα διδάξει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής τον τρόπο που ανεβαίνει η αρχαία ελληνική τραγωδία, ως fellow του ιδρύματος. Την ίδια ώρα στο Almeida Theatre του Λονδίνου ανεβαίνει η «Ορέστεια» και η «Μήδεια» – και πάλι με την υποστήριξη του Onassis Cultural Center. Οπως κάθε χρόνο, οι υπότροφοι του ιδρύματος αναχωρούν για τα πανεπιστήμιά τους ανά τον κόσμο ενώ και οι αριστούχοι μαθητές θα ταξιδέψουν κι αυτοί φέρνοντας επιτυχίες από τις μαθητικές ολυμπιάδες.

Τα καλύτερα με μια ματιά!

ΘΕΑΤΡΟ

blitz
Βlitz

1. blitz theatre group / 6 a.m. (9 – 18.10.2015) Στην πιο αισιόδοξη παράσταση τους, αναζητούν ένα νέο κόσμο.
2. Δημήτρης Καραντζάς / Τα κύματα της Virginia Woolf (22.11.2015 – 24.4.2016) Ο νεαρός δημιουργός σκηνοθετεί για εφήβους για πρώτη φορά.
3. Chekhov Moscow Art Theater / Οι Καραμάζοφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (3 – 6.1.2016). Ανατρεπτική, βλάσφημη εκδοχή στο Ρώσο κλασικό.
4. Ιώ Βουλγαράκη / Μισαλλοδοξία (20 – 30.1.2016). Η ρωσοτραφής σκηνοθέτης και η ομάδα «Πυρ» αναψηλαφούν θραύσματα από το αριστούργημα του βωβού σινεμά.
5. Philippe Quesne / H μελαγχολία των δράκων (La Mélancolie des Dragons) (26 – 28.2.2016). Το τρομερό παιδί της γαλλικής avant garde σε μια εικονοκλαστική κωμωδία.
6. Simon McBurney – Complicite / The Encounter (H συνάντηση) (1 – 3.4.2016). Ο «πατέρας» του σωματικού θεάτρου στην Ευρώπη και ιδρυτής του περίφημου σχήματος «Complicite» σε σόλο εμφάνιση.
7. Rimini Protokoll / Adolf Hitler: Mein Kampf, Vol. 1 & 2 (21 – 24.4.2016). Οι πρωτοπόροι του θεάτρου – ντοκουμέντο «ανασταίνουν» το μανιφέστο του Χίτλερ.

SGT2
Rimini Protokoll

ΧΟΡΟΣ
1. RootlessRoot / Europium (29.10 – 1.11.2015). Το ναυάγιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας από το δραστήριο δίδυμο των Καπετανέα και Φρούτσεκ.
2. John Adams, Lucinda Childs, Frank Gehry / Available Light (5 – 8.12.2015). Η «μεγάλη κυρία» της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής αναβιώνει μια θρυλική χορογραφία της.

mostly-other-people-do-the-killing
Mostly Other People Do the Killing

ΜΟΥΣΙΚΗ
1. Mostly Other People Do the Killing (M.O.P.D.t.K) (9 – 10.10.2015). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εκρηκτικό τζαζ κουαρτέτο από τη Νέα Υόρκη.
2. Rudresh Mahanthappa (6.11.2015) Πολυβραβευμένος σαξοφωνίστας, «ακόλουθος» του Τσάρλι Πάρκερ.
3. David Virelles (11.11.2015). Νεαρός, Κουβανός και πιανίστας, ήδη σταρ στη Νέα Υόρκη.
4. Lumen Drones (28.1.2016). Η ανεξάρτητη νορβηγική μπάντα, η νέα είσοδος στην ευρωπαϊκή ψυχεδέλεια.
5. Καμεράτα / Η σωφρονιστική αποικία των Phillip Glass – Franz Kafka (28 – 31.1.2016). Η μουσική ιδιοφυΐα του Φίλιπ Γκλας και η αισθητική του Πάρι Μέξη γητεύουν την ορχήστρα του Γιώργου Πέτρου.
6. Ergon Ensemble / Αφιέρωμα στον Claude Vivier (13.2.2016). Ωδή στον σπουδαίο και πρόωρα χαμένο Γαλλο-Καναδό συνθέτη.
7. dissonArt ensemble / Pierrot Lunaire του Arnold Schönberg (2 – 3.4.2016). «Ο φεγγαρίσιος πιερότος» σε παράσταση μουσικού θεάτρου.
8. Κ. Βήτα / Ρεμπέτικο (Μαρίκα Παπαγκίκα-Σωτηρία Μπέλλου (3 – 4.6.2016). Όταν ο Κωνσταντίνος συνάντησε δύο μεγάλες κυρίες του ρεμπέτικου.

ΦEΣΤΙΒΑΛ
1. Digital Revolution (20.10.2015 – 10.1.2016). Πανόραμα διαρκείας για τις ψηφιακές τέχνες.
2. Transitions 3 (11 – 29.11.2015): Central Europe. Το αποτύπωμα που άφησε ο κομμουνισμός στις θεατρικές σκηνές της Κεντρικής Ευρώπης.
3. Fast Forward Festival (FFF) 3(16 – 31.5.2016). Θεατρική πρωτοπορία και νέες τεχνολογίες από όλο τον κόσμο.
stegi_grammaton_texnon_analytiko_programma_2015_2016.pdf

Περισσότερα από Art & Culture