Οικογένεια Τσέντσι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζεια από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου την θεατρική παράσταση “Οικογένεια Τσέντσι”, εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Α. Αρτώ «Οι Τσέντσι» και το ομώνυμο διήγημα του Σταντάλ, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
Η «Οικογένεια Τσέντσι» αποτελεί ένα νέο ελληνικό κείμενο για τρεις ηθοποιούς, εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Αρτώ «Οι Τσέντσι» (1937) και το ομώνυμο διήγημα του Σταντάλ (1837), που αφορά στην πραγματική ιστορία μιας εύπορης οικογένειας της Ρώμης τον 16ο αιώνα.
Οι Τσέντσι (Les Cencis). του Α. Αρτώ αποτελούν έργο-ορόσημο για το «Θέατρο της Σκληρότητας», υψηλής δραματουργικής δύναμης και μεγάλης επιρροής σε πολλαπλά πεδία και κινήματα των τεχνών του 20ου αιώνα. Στο πρώτο της ανέβασμα από τον Αρτώ, στις 7 Μαΐου του 1935 (ακριβώς πριν 80 χρόνια), η παράσταση κρίθηκε ως αποτυχία από κοινό και κριτικούς κι έμεινε στην σκηνή μόνο για 17 βράδια. Τον ρόλο του Κόμητα Cenci ερμήνευε ο ίδιος ο Αρτώ, ο οποίος μετά την οικονομική αποτυχία του εγχειρήματος απογοητεύτηκε τόσο που αποφάσισε πως δε θα ξανασκηνοθετήσει για το θέατρο ποτέ.
Το κείμενο της παράστασης “Οικογένεια Τσέντσι” εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Σταντάλ, για τα αφηγηματικά του μέρη, ενώ διατηρεί τη βασική δομή σκηνών και πράξεων, όπως και μερικούς από τους κεντρικούς ήρωες από το κείμενο του Αρτώ. Ωστόσο οι ήρωες του έργου έχουν συμπτυχτεί σε τρία ερμηνευτικά πρόσωπα. Η σύσταση των χαρακτήρων έχει αλλάξει ριζικά – και επακόλουθα οι σχέσεις που οι ήρωες αναπτύσσουν μεταξύ τους και οι δράσεις ακολουθούν μια ελεύθερη θεατρική μετεγγραφή της παλιάς ιστορίας. Κυρίως, όμως, έχουμε την επινόηση μιας νέας γλώσσας, τόσο σε φόρμα όσο και σε περιεχόμενο, η οποία αντλώντας στοιχεία από τους Αρτώ, Σταντάλ, Ρεμπώ, Καμύ και Γκίνσμπεργκ, αποπειράται να παρουσιάσει μια ιστορία του 16ου αιώνα στο σήμερα, με έναν τρόπο διαμεσολαβημένο και χωροταξικά περιορισμένο: ως εάν οι ήρωες να γνωρίζουν εξαρχής τη μοίρα που τους περιμένει και να αυτοσαρκάζονται διαρκώς για αυτό, εγκλωβισμένοι σε μια ιδεατή βιτρίνα που τους προσδίδει μεν κύρος, δεν τους προσφέρει ωστόσο καμία διέξοδο φυγής.
Στον κεντρικό ρόλο του Κόμητα Τσέντσι θα δούμε τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, οποίος θα υποδυθεί και τον μικρότερο γιό του Κόμητα, Μπερνάρντο. Μαζί του δύο νέες ηθοποιοί, άρτι αποφοιτήσασες με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, η Μαρία Προϊστάκη και η Ελεάνα Καυκαλά. Η πρώτη θα ενσαρκώσει την κόρη του Τσέντσι, Βεατρίκη, ενώ η δεύτερη θα ερμηνεύσει τον «μπαλαντέρ». Έναν επινοημένο χαρακτήρα, ο οποίος θα φέρει επί σκηνής όλους τους υπόλοιπους ρόλους του έργου.
Το έργο παρουσιάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ όπου και θα γίνει η εγκατάσταση της «ειδικής βιτρίνας» που αποτελεί και την κεντρική σκηνογραφική πρόταση της παράστασης, καθώς μέσα σε αυτήν εκτυλίσσεται όλη η δράση του έργου, από τους «εγκλωβισμένους» ήρωες – ηθοποιούς.