Βόλτα Στο Κενό
Προσοχή! Η παρακολούθηση της ταινίας δεν ενδεικνυται για άτομα που πάσχουν από υψοφοβία. Ειδικά στην 3D προβολή.
Στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1974. ο 25χρονος Γάλλος σχοινοβάτης Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) βρίσκεται μια ανάσα από την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου κατορθώματός του. Ποιο είναι αυτό; Nα περπατήσει σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, σε ύψος 411 μέτρα από το έδαφος.
Πρόκληση της φαντασίας; Ανθρώπινη αλαζονεία; Προσπάθεια να ξορκίσουμε το θάνατο; Ή μήπως ένα απλό καπρίτσιο ενός ιδιόρρυθμου τύπου; Όπως και να το δει κανείς, ένα τέτοιο γεγονός δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο.
Το πρωί της 7ης Αυγούστου 1974, οι νεοϋορκέζοι πηγαίνοντας προς τις δουλειές τους σταμάτησαν για μερικά λεπτά ώστε να θαυμάσουν τον «τρελό» που έκανε 8 φορές τη διαδρομή στο κενό, περπατώντας από τον ένα πύργο στον άλλο. Κάτι που συμβαίνει, όπως λένε πολύ σωστά οι περισσότεροι εξ αυτών, «once in a lifetime».
Ο Robert Zemeckis μοίρασε το 2ωρο της ταινίας σε δύο ίσα μέρη. Στο πρώτο κάπως φλύαρο μέρος μας παρουσίασε την προσωπικότητα του Petit -τον οποίο υποδύεται o Joseph Gordon-Levitt κάπως αμήχανα με γαλλική προφορά και μαλλί για κλάματα!-, τις επιρροές και το μέντορα του (Ben Kingsley) καθώς και τη σύλληψη του παράτολμου σχεδίου με τη σύσταση της συμμορίας που θα τον βοηθούσε στην πραγμάτωση του, χωρίς φυσικά την άδεια του Δήμου της Νέας Υόρκης ή της αστυνομίας.
Στην πολυφυλετική ιστορία υπάρχουν τα βασικά συστατικά του δράματος: φιλοδοξία, φιλία, έρωτας, προδοσία, αντιπαλότητες και στο κέντρο ένα σχέδιο που βρίσκεται πέρα από τα όρια της λογικής, του νόμου και της… βαρύτητας! Στο δεύτερο μέρος όμως ο σκηνοθέτης του «Φόρεστ Γκαμπ» και του «Ναυαγού» βάζει φίμωτρο στον πολυλογά ήρωα του (ακούμε πάντως τις περισσότερες σκέψεις του στα κρίσιμα 45 λεπτά που βρίσκεται κρεμασμένος στο κενό) και αξιοποιεί στον απόλυτο βαθμό όλες τις δυνατότητες που του δίνει η ψηφιακή τεχνολογία για να μας καθηλώσει στο κάθισμα μας με ένα απαράμιλλο, γεμάτο σασπένς και τρομακτικά πλάνα, θέαμα.
Θυμίζουμε ότι η αληθινή ιστορία του Petit είχε εμπνεύσει και το σκηνοθέτη James Marsh («Η θεωρία των πάντων») στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του «Σε τεντωμένο σκοινί» το 2007, όπου εμφανιζόταν ο ίδιος ο Petit.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης