Ο Νόμος της Αγοράς
Βραβείο στις Κάνες για μια μικρή ανθρώπινη ιστορία που είναι βγαλμένη από τη μεγάλη τραγωδία της εποχής, τη σύγχρονη οικονομική κρίση.
Ο 51χρονος οικογενειάρχης Τιερί (Vincent Lindon), άνεργος εδώ και 20 μήνες, ψάχνει να βρει δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Τα προβλήματα είναι αμέτρητα, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι αδυσώπητοι νόμοι της αγοράς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον απελπισμένο άντρα που αρχικά θα προσπαθήσει να πουλήσει το μικρό διαμέρισμα τους και στη συνέχεια θα βρει δουλειά ως σεκιουριτάς σε μεγάλο σούπερ μάρκετ.
Το ζεστό βλέμμα του Vincent Lindon δεν είναι αρκετό ώστε να γεμίσει με λίγη αισιοδοξία ή κουράγιο το παγωμένο σκηνικό του αμείλικτου «Νόμου της αγοράς». Η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Τιερί. Θα περάσει από δεκάδες εξευτελιστικές συνεντεύξεις. Θα αναθεωρήσει παγιωμένες αξίες στη μέχρι τώρα αξιοπρεπή ζωή του. Θα δοκιμάσει τις αντοχές της ταξικής του συνείδησης. Και τέλος θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με μια δουλειά που δεν είναι ντροπιαστική λόγω του πενιχρού μισθού του ή των συνθηκών εργασίας.
Η απάνθρωπη φύση της, που δεν αναγνωρίζει καμιά δικαιολογία ή ελαφρυντικό στην παραβατική συμπεριφορά του εξαθλιωμένου ανθρώπου, είναι η χειρότερη δοκιμασία για τον Τιερί, ο οποίος πίστευε ότι με την εξεύρεση μιας δουλειάς θα μπορούσε να χαράξει μια γραμμή στο παρελθόν και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Φευ, το ανατριχιαστικό πορτρέτο της κρίσης αυτής όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο αλλά δεν επιτρέπει στον ήρωα να στρέψει αλλού το βλέμμα υου.
Τραχύς ρεαλισμός στην παράδοση του νταρντενικού σινεμά, μια διαρκής και αγωνιώδης μάχη επιβίωσης, κανένα εκβιαστικό μελό τέχνασμα, το συγκλονιστικό πορτρέτο του ήρωα (απόλυτα δίκαιο το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για τον Vincent Lindon) και μια κινηματογράφηση που θυμίζει τους μηχανισμούς ενός θρίλερ, είναι τα βασικά συστατικά της συγκινητικής, ουμανιστικής δημιουργίας του Stéphane Brizé («Mademoiselle Chambon») ο οποίος εντυπωσιάζει με την στιβαρή και ξεκάθαρη πολιτική ματιά του. Το φινάλε θα σας μαγέψει.