H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” ξεκίνησε!
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμά της και από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου θα «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.
Η Μπιενάλε της Αθήνας ιδρύθηκε το 2005 και θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί μέσα σε ένα διεθνές δίκτυο μεγάλης κλίμακας περιοδικών διοργανώσεων σύγχρονης τέχνης. Η συνεχής πολιτιστική δραστηριότητα που καθιστά την Αθήνα έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τόπους για τη σύγχρονη τέχνη, ήταν αυτή που οδήγησε στην ανάδυσή της.
Στόχος της είναι να λειτουργεί ως μέσο ανανέωσης, και πλαίσιο δημιουργικότητας αλλά και να αναδεικνύει κάθε καλλιτεχνική παραγωγή σε συνδυασμό με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.
Με τη Σύναψη 1-σειρά δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια- η Μπιενάλε της Αθήνας επιχειρεί να μετατρέψει την πόλη σε ένα εργαστήρι ιδεών στο οποίο θα συμμετέχουν ανθρωπολόγοι, ερευνητές, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί, εικαστικές οργανώσεις, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες και διάφορες οργανώσεις πολιτών. Καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια συνεχή και διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία τα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως αναφέρθηκε από τον Massimiliano Molona, διακεκριμένο ανθρωπολόγο και διευθυντή του Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ”, οι δραστηριότητες κατά τη Σύναψη 1 θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Ομόνοιας, ενός σημαντικού αστικού τοπόσημου, όπου μετανάστες, άστεγοι, μικροπωλητές, υπάλληλοι, έμποροι, επαγγελματίες και τουρίστες συναντώνται κάθε μέρα. Αν και Ομόνοια σημαίνει ενότητα η “Ομόνοια” της Μπιενάλε δεν θα είναι ένας τόπος ομοιομορφίας. Θα είναι ένας τόπος, όπου η διαφορετικότητα υφίσταται και είναι παραγωγική, ένας τόπος τόσο για το άτομο όσο και για το σύνολο, τα όρια του οποίου συνεχώς δοκιμάζονται.
Σύμφωνα με το συνιδρυτή της Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio, η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι ένα ιδανικό που ξαναβρίσκει τη σημασία του. Όχι μια ΟΜΟΝΟΙΑ συμβατική, κανονικοποίησης, εξωραϊσμού. Μια ΟΜΟΝΟΙΑ συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό. Η διαφορετικότητα πρέπει να μπει δραστικά σε αυτό το συλλογικό πείραμα στο οποίο θα βγει όχι μόνο ως ιδέες, αλλά ίσως ως νέα τέχνη και ιδανικά, νέα πρώτυπα, αλλά όχι πρότυπα για το αύριο.
Μπάγκειον, πλατεία Ομόνοιας, Νοέμβριος 2015, Αθήνα
“Η ΟΜΟΝΟΙΑ προχωράει τις εργασίες που ξεκίνησαν στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας AGORA με ένα σκοπό. Να φτιάξουμε έναν επιταχυντή ένα κοινωνικό CERN στη μέση μιας πόλης που στροβιλίζεται με ιλιγγιώδη τρόπο. Να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια για να ενεργοποιήσουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ιδεών και πρωτοτύπων. Τι θα πράξει αυτό το εργαστήριο -εργοστάσιο θα σας πούμε ειλικρινά πως δεν γνωρίζουμε. Φτιάχτηκε για να το κάνουμε συνεργατικά. Μαζί να ανακαλύψουμε και συνεργατικά να δημιουργήσουμε. Το κάλεσμα είναι προς όλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ελάτε να συνδημιουργήσουμε το μέλλον” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Poka-Yio.
Τέλος, η συνιδρυτής της Μπιενάλε Ξένια Καλπακτσόγλου σημειώνει πως στο Μπάγκειον (επίκεντρο της Μπιενάλε Αθήνας 2015-2017) η έννοια της συμβίωσης συνιστά κάτι περισσότερο από μια αφορμή για συνάντηση, συζήτηση και αλληλεπίδραση αλλά μια συνεχή άσκηση συλλογικής σκέψης και συλλογικής δράσης.
Πέρα από το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας η διεξαγωγή της Μπιενάλε θα πραγματοποιείται στο Εθνικό Θέατρο και σε διάφορους ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στην περιοχή (Bread & Roses, Εντός/Εκτός, Exile Room, Janeiro Cafeteria, Μπαγκλαντές, Ρομάντσο, Στάνη, ‘ΥΛΗ[matter]HYLE)
Οι συμμετέχοντες είναι: Dario Azzellini & Oliver Ressler, Αυτόνομη Ακαδημία, Campus Novel, Depression Era, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, State of Concept, UrbanDig Project, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.
Η προηγούμενη διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας “AGORA”, βραβεύτηκε με το Princess Margriet Award for Culture 2015 από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation – ECF), ως «καινοτόμος» συνεργατική επιμελητική προσέγγιση.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων δειτε το παρακάτω αρχείο:
athens_biennale_bageion_neighborhood_gr3.pdf