MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Γιώργος Κοτανίδης συνομιλεί με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν και οι σημαντικότεροι Έλληνες φυσικοί με το κοινό.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο Γιώργος Κοτανίδης ‘αποχαιρετά’ το ρόλο-σταθμό της καριέρας του- την ‘αναμέτρησή’ του με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν -στο έργο «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ, μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της δεκαετίας, που ζωντανεύει ξανά για περιορισμένες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με κάθε παράσταση να αναδεικνύεται σε μια ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής.

Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου “QED”), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, στην επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο.

Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του. Ο Φάυνμαν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας Νομπελίστας Φυσικός που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED), ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ. Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φηλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από την φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά δε σ’ αφήνει να της ανασηκώσεις το πέπλο της».
Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια. Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με την Φηλντ, την φοιτήτριά του θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.

qed idryma kakogiannis

Από τις 23 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, πριν και μετά την παράσταση, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει ξεχωριστές ομιλίες αλλά και να συνομιλήσει με κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φυσικούς που θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της Ύλης και του Σύμπαντος.

Ο Στράτος Θεοδοσίου θα μας μιλήσει για την “Αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν, διαστημικές αποστολές”, ο Διονύσης Σιμόπουλος για τον « Άνθρωπο και το Σύμπαν”, ο Ξενοφών Μουσάς και ο Raul Perez για το “Πως ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νόμοι της φύσης και πώς οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια” και ο Βασίλης Χαρμανδάρης για “Το σύμπαν από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον”. Ο Γιώργος Γραμματικάκης θα συνομιλήσει «με το φως και με τον χορογράφο του φωτός», ο Μανόλης Δρης θα αναφερθεί στην «εξέλιξη της Δομής της ύλης και της Κβαντικής Φυσικής», ο Παναγιώτης Νιάρχος στην αναζήτηση «μιας άλλης Γης στο Σύμπαν”, ενώ ο Γιώργος Τριμπέρης στη “Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες”

Μία μοναδική συνύπαρξη Τέχνης και Επιστήμης, με την αρωγή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

qed2 idryma kakogiannis

To πρόγραμμα αναλυτικά:

  • 23/11 – Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών/Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών – “Αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν, διαστημικές αποστολές”
  • 24/11 – Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου : “Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν”
  • 30/11 – Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μαζί του ο Μεξικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σονόρα Raul Perez : “Πως ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νομοι της φυσης και πως οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια”.
  • 1/12 – Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: “Universe, from the bright past to the dark future”. “Το σύμπαν από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον”
  • 7/12- Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως Πρύτανης, νυν Ευρωβουλευτής: “Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με το φως και με τον χορογράφο του φωtός.”
  • 8/12- Μανόλης Δρης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου : “Η εξέλιξη της Δομής της ‘Υλης και της Κβαντικής Φυσικής”
  • 14/12- Παναγιώτης Νιάρχος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών : “Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν”
  • 15/12 – Γιώργος Τριμπέρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών : “Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος και Γιώργος Κοτανίδης
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης

Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Μουσική: Θάνος Αμοργινός
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης και Δώρα Σαμψώνα

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ