MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
13
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
‘Ολα θα πάνε καλά
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A State of Passion
A complete unknown
Amadeus
Anora
Babygirl
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Companion
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Dog Man (με υπότιτλους)
Dourgouti Town
Dune
Emilia Pérez
Eraserhead
Flow
From Ground Zero
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
La La Land
Maria
Mi bestia
Queer
Rich Flu – Ώρα μηδέν
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Apprentice
The Brutalist
The Straight Story
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Toy Story 2 (μεταγλωτισμένο)
Wicked
Άλογα
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αν…
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασίκ Κερίμπ
Ατίθαση καρδιά
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Γάζα, αγάπη μου
Για πάντα
Για πάντα κορίτσια
Για τη μικρή Σάμα
Γκραν Τουρ
Δράκουλας
Δύο προς ένα
Είμαι ακόμη εδώ
Εικόνες φαντασμάτων
Επικίνδυνη πτήση
Η Ηλιαχτίδα μου
Η αγάπη έρχεται στο τέλος
Η βασίλισσα του χιονιού και το παγωμένο βασίλειο (μεταγλωττισμένη)
Η κληρονόμος των μυστικών
Η ληστεία του αιώνα 2
Η νύφη
Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ
Η σιωπή των αμνών
Θεώρημα
Καζαμπλάνκα
Και η γιορτή συνεχίζεται
Καμία άλλη γη
Κλέφτης ποδηλάτων
Κονκλάβιο
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρι Λίντον
Νορβηγία
Νοσφεράτου
Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου
Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Θίασος
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Ο Τρελός Πιερό
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι αζήτητοι
Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ολα είναι δρόμος
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Πέτρινα χρόνια
Πολύδροσο
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων
Τέρας της φύσης
Τα μυαλά που κουβαλάς 2 (μεταγλωττισμένη)
Τη νύχτα που δεν γνωρίζαμε τίποτα
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το δικό μου Αϊντάχο
Το διπλανό δωμάτιο
Το κουρδιστό πορτοκάλι
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Το χρήμα της οργής
Το χρώμα του ροδιού
Τραγούδια της γης
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
Φτηνά τσιγάρα
Χαμένη λεωφόρος
ΔΡΑΜΑ

Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Αν αναρωτιέστε πως φτάσαμε ως εδώ, η ταινία του Adam McKay βυθίζεται στα χρηματιστηρικά άδυτα που περιγράφει ο Michael Lewis στο βιβλίο του «The big short» και αποκαλύπτει την απαρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς έσκασε με πάταγο στα τέλη του 2008. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε ασύλληπτα ύψη, κατέρρευσαν σε ελάχιστους μήνες, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία. Τέσσερις outsiders μικροεπενδυτές (ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά, δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού τους κι ένας τραπεζίτης που εκμεταλεύτηκε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία), διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν: την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

the big short

O Adam McKay, σεναριογράφος και σκηνοθέτης των κωμωδιών του Γουίλ Φέρελ «Anchorman», «Talladega Nights» και «Μπάτσοι Από τον Πάγκο», υπογράφει μια αιχμηρή μελέτη πάνω στις συνθήκες που γέννησαν το σύγχρονο παγκόσμιο «κραχ». Μέσω της σπονδυλωτής ιστορίας του – η οποία περιγράφεται στο βιβλίο του Michael Lewis, «Το μεγάλο σορτάρισμα: Ποντάροντας στην οικονομική καταστροφή» (εκδόσεις «Παπαδόπουλος») – ανιχνεύει όχι μόνο τις συνθήκες που οδήγησαν στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών αλλά και στο καιροσκοπικό χαρακτήρα κάποιων «ειδικών» που θησαύρισαν μέσω αυτής. Το «Μεγάλο σορτάρισμα» (κάπως αδόκιμος ο τίτλος αλλά εξυπηρετεί καλά το promotion της ταινίας) διαθέτει ένα μεγάλο προτέρημα: γίνεται κατανοητό ακόμη κι από θεατές που ίσως να μην έχουν χρηματοοικονομικές γνώσεις.

brad pitt

Επιπλέον, διακρίνεται από ένα καυστικό και αιχμηρό χιούμορ, που δεν αφήνει ποτέ την σκληρή πραγματικότητα να γίνει μελό. Στοχευμένο κυρίως πάνω στο χαρακτήρα 4 «ειδικών», μέλη του ίδιου (καπιταλιστικού) συστήματος που γέννησε το τέρας της κρίσης, παρακολουθεί το χρονικό της καταστροφής από απόσταση. Πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο δύο πράγματα. Πρώτον, να γίνει αφηγηματικά όχι απλώς ελκυστικό αλλά σχεδόν ακαταμάχητο – δεδομένων των «ακαταλαβίστικων» για το πλατύ κοινό οικονομικών συνθηκών και όρων. Δεύτερον που παρέσυρε στο διάβα της, κυβερνήσεις και υπόγειες διασυνδέσεις.

Από το σεναριογράφο και σκηνοθέτη των κωμωδιών του Γουίλ Φέρελ «Anchorman», «Talladega Nights» και «Μπάτσοι Από τον Πάγκο», κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες (ταινίας, σεναρίου, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου) και θα φτάσει σίγουρα ως τα όσκαρ.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short)
Σκηνοθεσία: Adam McKay
Σενάριο: Adam McKay, Charles Randolph (διασκευή του ομότιτλου βιβλίου που έγραψε ο Michael Lewis)

Παίζουν: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei

Διάρκεια: 130'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2015

Rating: 3
Διανομή: U.I.P.
Περισσότερα από CINEMA