Δέκα παραστάσεις για καλή (θεατρική) χρονιά
Μεγάλες ή μικρές παραγωγές, αλλά σίγουρα πολυαναμενόμενες, έρχονται τους επόμενους μήνες στις αθηναϊκές σκηνές.
Η λίστα με τις must see παραστάσεις ανανεώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανακατεύοντας τα μεγάλα έργα με τις μεγάλες προσδοκίες. Τις περιμένουμε αλλά πριν σας τις παρουσιάζουμε.
Μισαλλοδοξία
Η ταινία-σταθμός του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ για την κινηματογραφική πρωτοπορία του 20ου αιώνα, το βωβό έπος του 1916, βρίσκει το δρόμο για το θέατρο. Η Ρωσοτραφής σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη επιχειρεί την ανάγνωση της τελευταίας, από τις τέσσερις ιστορίες, του φιλμ όπου η άδικη καταδίκη ενός αθώου, γίνεται αφορμή για το ξύπνημα μιας διαχρονικής και παγκόσμιας αλήθειας: Το μίσος προς το «Αλλο». Η ομάδα «Πυρ» σε ένα ακόμα πιο πληθωρικό σχηματισμό της φέρνει στη σκηνή τους Γιώργο Γάλλο, Αργύρη Ξάφη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Δέσποινα Κούρτη, Εύη Σαουλίδου, Νίκο Χατζόπουλο, Ναταλία Τσαλίκη, Σωκράτη Πατσίκα κ.α.
Πρεμιέρα: 20/1 (έως και τις 30/1)
Που: Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Δαμάζοντας τα κύματα
Η θεατρική άβυσσος του Λανς Φον Τρίερ δια χειρός Ρούλας Πατεράκη. Το μελόδραμα που οδήγησε και στην οσκαρική, κινηματογραφική μεταφορά του αφηγείται για την συγκινητική ιστορία της Μπες: Μια χωριατοπούλα που ζώντας στα βάθη της Σκωτίας κοιμάται με άλλους συντρόφους, ύστερα από την προτροπή του παράλυτου άνδρα της. Η θρησκοληψία της τοπικής κοινωνίας όμως θα είναι αμείλικτη. Στον κεντρικό ρόλο η Ιωάννα Τσιριγκούλη με σύζυγο τον Ακη Σακελλαρίου και μαζί τους, τους Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργο Παπαπαύλου.
Πρεμιέρα: 21/1
Που: Στο Εθνικό θέατρο
Λούλα
Ο Κωστής Παπαγιώργης είχε γράψει πως η «Λούλα», το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου είναι ικανό για «μια γενιά να δείξει τα δόντια της». Αυτή η γενιά των 90s, που χαρίστηκε (σχεδόν εξ ολοκλήρου) στην υποκουλτούρα του life style και της αστραφτερής επιφάνειας καθρεφτίζεται στο πρόσωπο μιας νεαρής φοιτήτριας Φιλοσοφίας που αναζητά μάταια κι εμμονικά την ηδονή στον έρωτα. Η ομάδα των Elephas Tilensis, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου – δημιουργοί της «Περσινής αρραβωνιαστικιάς» – καταπιάνονται με την πολυσυζητημένη πολιτική πορνογραφία του 1997 μοιράζοντας τους δυο ρόλους στις Ανθή Ευστρατιάδου και Βίκυ Κατσίκα.
Πρεμιέρα: 25/1
Που: Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Το κουκλόσπιτο
Η κορυφαία πρωταγωνίστρια του Λευτέρη Βογιατζή, Αμαλία Μουτούση και ο σταθερός συνεργάτης του Γιώργος Σκεύας, σμίγουν ξανά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – αυτή τη φορά κάτω από το σκιερό βλέμμα του Ερρίκου Ιψεν. Η Αμαλία Μουτούση αναμετράται με έναν από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες της παγκόσμιας δραματουργίας και υποδύεται τη Νόρα που εγκαταλείπει την οικογένεια της σε αναζήτηση του εαυτού της.
Πρεμιέρα: 3/2
Που: Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
Ο Αδαής και ο Παράφρων
Η περσινή του αναμέτρηση με τον παραληρηματικό κόσμο του Τόμας Μπέρνχαρντ μέσα από τον «Ιμάνουελ Καντ» και το βάπτισμα του σκηνοθεσία δημιουργεί προσδοκίες για την τωρινή επιστροφή του σε αυτόν. Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί φέτος μια αλλόκοτη, τραγική κωμωδία, μια κωμωδία για τις παρενέργειες που προκαλεί στον άνθρωπο η πολλή… τέχνη. Στο επίκεντρο του έργου, μια ντίβα της όπερας που κουρασμένη από το κυνήγι της καριέρας αποφασίζει να αποσυρθεί στην εξοχή. Με τον ίδιο και τους Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστο Μαλάκη, Γιάννη Καπελέρη.
Πρεμιέρα: 12/2
Που: Στο Εθνικό θέατρο
Ρωμαίος και Ιουλιέττα
Το αγέραστο ρομαντικό δράμα του Σαίξπηρ ανεβαίνει στη σπάνια μετάφραση από το λόγιο Δημήτριο Βικέλα με την, αναμενόμενα. πειραγμένη ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου. Η σύγκρουση της σκηνοθεσίας εντοπίζεται ανάμεσα στον έρωτα και την βία της εξουσίας. Με έναν, οκταμελή, νεανικό θίασο.
Πρεμιέρα: 14/2
Που: Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί
Πρώτος Ιψεν για τον Δημήτρη Καραντζά, που μετά το ντεμπούτο του στον «Ιβάνοφ» επιστρέφει στο κλασικό ρεπερτόριο. Η ιστορία πέντε παραθεριστών που κουβαλούν το φορτίο της ερημιάς τους και προσπαθούν να κατακτήσουν ξανά τη ζωή, γίνεται αφορμή για τον Καραντζά να θέσει το ζήτημα της συνέχειας και την απαλλαγή του ανθρώπου από τους προσωπικούς του δαίμονες. Πέντε γενιές ηθοποιών συναντώνται σε μια ακροβασία ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το μεταφυσικό. Είναι οι Ρένη Πιττακή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αλεξία Καλτσίκη, Περικλής Μουστάκης και Μιχάλης Σαράντης.
Πρεμιέρα: 17/2
Που: Στο θέατρο Τέχνης
Οι τρεις αδελφές
Η Ολγα, η Μάσα, η Ιρίνα. Και ο Αντρέι. Τα τέσσερα παιδιά ενός αξιωματικού του στρατού, «ξεμένουν» μετά τον θάνατό του σε μια απομακρυσμένη και μονότονη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Όσο θα ονειρεύονται την επιστροφή τους στη Μόσχα, τόσο θα βυθίζονται στην ψυχική φθορά και στη μελαγχολία της σχηματικής ζωής. Το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Τάρλοου, εξασφαλίζοντας μια υπέροχη σύνθεση θιάσου: Ιωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Κορωναίος, Γιάννης Νταλιάνης, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Μπίτος κ.α.
Πρεμιέρα: 18/2
Που: Στο θέατρο Πορεία
Η όπερα της πεντάρας
Έχοντας δώσει άφθονα δείγματα δουλειάς του στο μουσικό θέατρο για το κοινό της Ευρώπης ο Γιάννης Χουβαρδάς δοκιμάζει και δοκιμάζεται εντός Ελλάδος στο επικό θέατρο του Μπρεχτ. Μετά τον σπουδαίο «Ριχάρδο Γ΄» στο Εθνικό, βάζει ένα καινούργιο στοίχημα να προσεγγίσει τον Μπρεχτ μέσα από σύγχρονη ματιά, να αναδείξει τα χιουμοριστικά, «μαρξιστικά» χαρακτηριστικά του έργου κι όλα αυτά κάτω από τη σκέπη της μνημειώδους μουσικής του Κουρτ Βάιλ. Και σε αυτή την περίπτωση θα παρουσιάσει μια παράσταση συνόλου, με 19μελή θίασο και βασικά στελέχη τους Χρήστο Λούλη, Νίκο Καραθάνο, Λυδία Φωτοπούλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αγγελο Παπαδημητρίου, Νάντια Κοντογεώργη, Αντίνοο Αλμπάνη, Κίκα Γεωργίου.
Πρεμιέρα: 24/2
Που: Στο Παλλάς
Από τον κλασικό Ρώσο Γκόρκι (του θεάτρου Τέχνης) στον σύγχρονο Ισπανό Μπελμπέλ περνάει ο Νίκος Μαστοράκης, θέτοντας καυτά και πανανθρώπινα ζητήματα της εποχής μας μα και κάθε εποχής: Τη «διαφορετικότητα» και τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση. Στους βασικούς ρόλους οι Λυδία Κονιόρδου και Στέλιος Μάϊνας.
Πρεμιέρα: 31/3
Που: Στο Εθνικό θέατρο
Post Inferno – Προς Δαμασκόν
Στην πραγμάτωση ενός σκηνοθετικού της οράματος φτάνει την Ανοιξη η πληθωρική Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την εμβληματική όσο και αινιγματική τριλογία του Στρίντμπεργκ. Στο έργο – που ανέβηκε για πρώτη φορά στο σύνολο του το 1974 στο Εδιμβούργο – ο κορυφαίος Σουηδός δραματουργός πλάθει ένα alter ego του που ζει πότε σαν άγγελος και πότε διάβολος μαζί, αναζητώντας απαντήσεις για την ύπαρξη του. Και μια διανομή αξιώσεων: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Διώνη Κουρτάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαπαύλου, Αλέκος Συσσοβίτης.
Πρεμιέρα: 11/5
Που: Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών