MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
13
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
‘Ολα θα πάνε καλά
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A State of Passion
A complete unknown
Amadeus
Anora
Babygirl
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Companion
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Dog Man (με υπότιτλους)
Dourgouti Town
Dune
Emilia Pérez
Eraserhead
Flow
From Ground Zero
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
La La Land
Maria
Mi bestia
Queer
Rich Flu – Ώρα μηδέν
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Apprentice
The Brutalist
The Straight Story
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Toy Story 2 (μεταγλωτισμένο)
Wicked
Άλογα
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αν…
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασίκ Κερίμπ
Ατίθαση καρδιά
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Γάζα, αγάπη μου
Για πάντα
Για πάντα κορίτσια
Για τη μικρή Σάμα
Γκραν Τουρ
Δράκουλας
Δύο προς ένα
Είμαι ακόμη εδώ
Εικόνες φαντασμάτων
Επικίνδυνη πτήση
Η Ηλιαχτίδα μου
Η αγάπη έρχεται στο τέλος
Η βασίλισσα του χιονιού και το παγωμένο βασίλειο (μεταγλωττισμένη)
Η κληρονόμος των μυστικών
Η ληστεία του αιώνα 2
Η νύφη
Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ
Η σιωπή των αμνών
Θεώρημα
Καζαμπλάνκα
Και η γιορτή συνεχίζεται
Καμία άλλη γη
Κλέφτης ποδηλάτων
Κονκλάβιο
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρι Λίντον
Νορβηγία
Νοσφεράτου
Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου
Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Θίασος
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Ο Τρελός Πιερό
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι αζήτητοι
Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ολα είναι δρόμος
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Πέτρινα χρόνια
Πολύδροσο
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων
Τέρας της φύσης
Τα μυαλά που κουβαλάς 2 (μεταγλωττισμένη)
Τη νύχτα που δεν γνωρίζαμε τίποτα
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το δικό μου Αϊντάχο
Το διπλανό δωμάτιο
Το κουρδιστό πορτοκάλι
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Το χρήμα της οργής
Το χρώμα του ροδιού
Τραγούδια της γης
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
Φτηνά τσιγάρα
Χαμένη λεωφόρος
Κοινωνική

Νοτιάς

Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη («Πολίτικη κουζίνα») είναι ένα χρονικό ενηλικίωσης με φόντο την Αθήνα της δεκαετίας του ’70 και έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Σταύρος μεγαλώνει στην Ελλάδα του ’60 και του ’70 χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει. Η αγάπη του για την φωτογραφία θα τον οδηγήσει σε περιστασιακή δουλειά στο φωτογραφείο ενός φίλου του πατέρα του, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο πανεπιστήμιο. Το έντονο πολιτικό σκηνικό της εποχής και οι ελπιδοφόρες υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες.

notias1

Νοσταλγική, τρυφερή αλλά και γουστόζικη με αρκετό χιούμορ, η αυτοβιογραφική -ως ένα βαθμό- νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη είναι ένα πολυεπίπεδο έργο.

Για ακόμη μια φορά ο Έλληνας σκηνοθέτης βυθίζεται στη δεξαμενή του εσωτερικού του κόσμου και αναδύει μνήμες, συναίσθήματα και εικόνες από το παρελθόν, για να σχολιάσει όμως μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τις ψεύτικες ελπίδες και τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών. Το δέσιμο της προσωπικής εμπειρίας με την παρατήρηση του ιστορικού γεγονότος και η ενσωμάτωση τους σε μια ατόφια κινηματογραφική παραγωγή, γίνεται με άνεση και χωρίς περιττά στολίδια.

pontiki eleni35

Το αλάνθαστο εμπορικό ένστικτο του δημιουργού της «Πολίτικης κουζίνας», τον οδηγεί στην αφήγηση μιας καλογραμμένης ιστορίας, όπου το εύρημα της ενηλικίωσης λειτουργεί ως μοχλός για να θιχτούν ζητήματα που πηγαινοέρχονται με χαρακτηριστική άνεση και δεξιοτεχνία μεταξύ του ειδικού (η προσωπική ιστορία του Σταύρου) και του γενικού (η εικόνα μιας μεταπολιτευτικής Ελλάδας που αλλάζει).

Παράλληλα με το μεγάλωμα του ήρωα – βλέπουμε πλάνα τόσο από την παιδική όσο κι από την εφηβική ηλικία του-, γινόμαστε μάρτυρες της αλλαγής που συντελείται στην ελληνική κοινωνία. Από τις γιορτές της χούντας και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (το εξαίρετο ψηφιακό εφέ που αναπαριστά την Αθήνα του ‘70 «δένει» ιδανικά με ντοκιμαντερίστικο υλικό του Νίκου Καβουκίδη) οδηγούμαστε στα πρώτα χρόνια της αισιοδοξίας που κατακλύζει τους φοιτητικούς κύκλους και της ελπίδας που γεννιέται στην ελληνική κοινωνία για Αλλαγή -αιχμηρό το σχόλιο του σκηνοθέτη για το σύνθημα που θα συνοδεύσει μελλοντικά τους προεκλογικούς αγώνες που ΠΑΣΟΚ- η οποία αντικατοπτρίζεται στα νέα πολιτικά τζάκια της χώρας.

elpida kontogianni notias s

Η βαθύτερη έγνοια όμως του δημιουργού του «Νοτιά» και κυρίαρχη θεματική της ταινίας δεν είναι τόσο να κάνει μια πολιτική μελέτη, όσο η διαχείρηση της απώλειας με παραβολές και εξομολογητική διάθεση. Η συναισθηματική οδύσσεια που καλείται να περάσει ο ήρωας είναι το «ταξίδι» ζωής που θα διαμορφώσει το χαρακτήρα του. Οι σημαντικοί σταθμοί του ταξιδιού αυτού, παρότι είναι σκληρά μαθήματα εμπειρίας για τον ίδιο, διαθέτουν μια τρυφερή κι ανθρώπινη διάσταση που δεν χάνουν στιγμή την αισιοδοξία και τον πικάντικο χαρακτήρα τους.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Νοτιάς
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος

Διάρκεια: 99'
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2015

Rating: 3
Διανομή: Feelgood
Περισσότερα από CINEMA