Με αφορμή τον Σίσυφο του Καμύ, ο Φερνάντο Ρενχίφο δημιούργησε το 2000 ένα θεατρικό ποίημα υψηλής αισθητικής, συν-θέτοντας αποσπάσματα από προσωπικά ημερολόγια, μικρές αγγελίες, φιλοσοφικούς στοχασμούς και λυρικές εικόνες. Ένα ηδονικό και συνάμα οδυνηρό ταξίδι από τα αρώματα, τις γεύσεις και τις μνήμες μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας ως τη βέβαιη αβεβαιότητα του σύγχρονου ανθρώπου, την αποδοχή και την περιφρόνησή της. Γιατί “…δεν υπάρχει μοίρα που να μη νικέται με την περιφρόνηση”.
Τρεις άνδρες, τρεις παρουσίες, ένας διάλογος που αγγίζει τα όρια του μονολόγου… Βουτιές στο παρελθόν και αναμνήσεις που γίνονται παρόν και αβέβαιο μέλλον… Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, η διαδρομή, οι σταθμοί και η αξιολόγηση της ζωής μας…
…Υπάρχει ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: η αυτοκτονία. Αν κρίνουμε πως η ζωή αξίζει να τη ζει ή να μην τη ζει κανείς, απαντούμε στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας. Τα υπόλοιπα, αν ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις, αν το πνεύμα διαιρείται σε εννιά ή δώδεκα κατηγορίες έπονται. Είναι παιχνίδια… “Ο μύθος του Σίσυφου” Αλμπέρ Καμύ.
Ο Φερνάντο Ρενχίφο (Fernando Renjifo) είναι σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία. Ίδρυσε τον ΄θιασο Republica με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Μαζί έχουν ανεβάσει τις παραστάσεις Φάουστ, Ρέκβιεμ. Σπουδή στο Γέλιο και Βέρθερος (Σκιά). ¨Εργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ισπανία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα.
Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009. Στόχος είναι η αναζήτηση, το πείραμα και η απόδοση κλασικών και μη, κειμένων. ‘Έκφραση που κινείται ανάμεσα στο μινιμαλισμό και το συμβολισμό. Η λιτότητα επί σκηνής είναι ένα από τα ζητούμενά μας. Λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και την αισθητική. Έχουμε πειραματιστεί με new media, με μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, με ηχητικές σκηνικές κατασκευές και σκηνογραφικά κοστούμια. Έχουμε ασχοληθεί με κείμενα των Beckett, Ginsberg, Barker, Kane, Ρίτσου, Γώγου, Σολωμού, Αναγνωστάκη, Φάις, Στάικου.
Η ομάδα έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και έχουμε παρουσιάσει στα θέατρα: Μονής Λαζαριστών, Άνετον, Αυλαία, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία, “Τ”, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Studio Κοιτώνες, στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, και άλλους.