MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
14
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Έφυγε” από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Γιώργος Λάππας

“Έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή ο μεγάλος έλληνας γλύπτης και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιώργος Λάππας από οξύτατη κρίση χολής στα 66 του χρόνια. Σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος που δούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή άφησε πίσω του πλούσιο έργο. Χαρακτηριστικές είναι οι ανθρώπινες φιγούρες του σε φυσικό μέγεθος και έντονο κόκκινο χρώμα σε κίνηση.

Monopoli Team

Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950.
Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον (1969 – 1973) και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία του Ιδρύματος Watson ερεύνησε to 1974 τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη (1966 – 1981) . Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με υποτροφία του Γαλλικού κράτους. Το 1991 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Cartier στο Παρίσι.

lap5

Από τη δεκαετία του 1990 σημειώνεται μια στροφή στη θεματολογία του, από την οποία μάλιστα θα προέλθει το πιο δημοφιλές κομμάτι της δουλειάς του. Σε αυτή τη φάση πρωταγωνιστούν οι ανθρώπινες φιγούρες και το έντονο κόκκινο χρώμα. Οι φιγούρες είναι συνήθως σε φυσικό μέγεθος, σε σύνολα ή κατά μόνας, συχνά αποσπασματικές ή αποτελούμενες από συναρμολογούμενα τμήματα, ώστε να μεταπλάθονται αλλάζοντας όψη. Πρόκειται για κατασκευές που θυμίζουν ταυτοχρόνως αγάλματα και μηχανικά αντικείμενα με πολλές δυνατότητες μεταμόρφωσης (Αστοί ), ανατρέποντας την παραδοσιακή στατικότητα της γλυπτικής.

lap1

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ταξίδεψε και εργάστηκε σε πολλές χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αμερική). Από το 1992 είναι καθηγητής γλυπτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γλασκόβη, Φλωρεντία, Βρυξέλες, Μόναχο, Νέα Υόρκη, κ.ά.). Συμμετείχε επίσης σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1982 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε Νέων (Παρίσι) και στα Ευρωπάλια στο Βέλγιο. Συμμετείχε επίσης στη Μπιενάλε του Sao Paulo (1987) και στο Aperto της Μπιενάλε της Βενετίας (1988). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας (1990, μαζί με τον Γιάννη Μπουτέα) και στην 1η Μπιενάλε της Gwangju (Κορέα, 1995).
Το 2005, στο πλαίσιο της έκθεσής του στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας στο Ρέθυμνο, κυκλοφόρησε κατάλογος-μονογραφία του από τις εκδόσεις Futura.

Περισσότερα από Εικαστικά