Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης στον ΟΤΕ ΤV
Το αφιέρωμα του ΟΤΕ TV στον Μάρτιν Σκορσέζε, κάθε Τρίτη, ανοίγει με τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο ΟΤΕ CINEMA 2 στις 22.00.
Το ιστορικό έπος του Σκορσέζε κυκλοφόρησε το 2002 και η ιστορία που αφηγείται τοποθετείται στη Νέα Υόρκη, την εποχή του εμφύλιου πολέμου. Στα «Πέντε Σημεία» (Five Points) της Νέας Υόρκης οι συγκρούσεις των ντόπιων με τους Ιρλανδούς και Ιταλούς μετανάστες έκανε την περιοχή πολύ επικίνδυνη και ο μόνος νόμος που υπήρχε ήταν ο νόμος του ισχυρού. Ο Άμστερνταμ Βάλον (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ο γιος του ηγέτη της συμμορίας των Ιρλανδών μεταναστών ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με συμμορία αυτοχθόνων Νεοϋορκέζων, γίνεται το δεξί χέρι του Κάτινγκ, γνωστού ως Μπιλ ο “Χασάπης” (Ντάνιελ Ντέι-Λιούις – υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου), αρχηγός όλων των συμμοριών στη λαϊκή συνοικία “Πέντε Σημεία” που μισεί τους μετανάστες και φονιάς του πατέρα του Άμστερνταμ, με σκοπό να τον σκοτώσει δημόσια και να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του. Στην ταινία παίζουν επίσης η Κάμερον Ντίαζ (υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου) και ο Λίαμ Νίλσον.
Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε μεγάλωσε στη “Μικρή Ιταλία” της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1950. Εκείνη την εποχή, είχε παρατηρήσει ότι υπήρχαν τμήματα της γειτονιάς του που ήταν πολύ παλιότερα κι είχε περιέργεια να μάθει για την ιστορία της περιοχής: «Σταδιακά κατάλαβα ότι οι Ιταλό-Αμερικανοί δεν ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εκεί, ότι έζησαν κι άλλοι άνθρωποι εκεί πριν από εμάς. Καθώς το συνειδητοποιούσα αυτό, με γοήτευε. Συνεχώς αναρωτιόμουν πώς ήταν η Νέα Υόρκη παλιότερα; Πώς έμοιαζαν οι άνθρωποι; Πώς κυκλοφορούσαν, τι έτρωγαν, τι δουλειά έκαναν, τι φορούσαν;», απόσπασμα από συνέντευξη του Μάρτιν Σκορσέζε το 2002 στον Ρότζερ Έμπερτ.
Η ταινία συνδέει με τρόπο ωμά ρεαλιστικό τη γέννηση της δημοκρατίας στην Αμερική με τις εγκληματικές συμμορίες των αρχών του 1860 και είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο (1928) του Χέρμπερ Άσμπουρι, το οποίο περιγράφει πραγματικά γεγονότα. Τα γυρίσματα έγιναν στα Τσινετσιτά Στούντιο στη Ρώμη ενώ διαρκεί κάτι παραπάνω από 3 ½ ώρες. Όσον αφορά τη διάρκεια της ταινία προηγήθηκαν πολλές διαμάχες ανάμεσα στον Σκορσέζε και την Miramax Films, καθώς τον πίεζαν να συμπυκνώσει την υπόθεση στις δύο ώρες. Εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τις διαμάχες ανάμεσα στον Σκορσέζε και την εταιρεία παραγωγής μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Γουίλεμ Νταφόε αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την ταινία.
Οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» ήταν υποψήφιες για 10 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ο Σκορσέζε κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας ενώ το τραγούδι «The Hands That Built America» των U2 που πλαισιώνει την ταινία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Τραγουδιού. Το περιοδικό Rolling Stone έδωσε 4/4 αστέρια σχολιάζοντας: “Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης είναι κάτι καλύτερο από το τέλειο: Είναι συναρπαστικά ζωντανό”, όπως και η βρετανική εφημερίδα Guardian 5/5 αστέρια γράφοντας: “Εκπληκτικό θέαμα, εξαιρετική υποκριτική και ανυπέρβλητη σκηνοθεσία”.