MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Film Festival Berlin 2016: Aυτή την Αρκούδα ποιος θα την πάρει;

Η καρδιά του παγκόσμιου κινηματογράφου για ένα ολόκληρο δεκαήμερο θα χτυπάει στο Βερολίνο. Το 66ο φεστιβάλ της Μπερλινάλε έχει έντονο αμερικανικό χρώμα καθώς ανοίγει στις 11 Φεβρουαρίου με τη νέα ταινία των αδελφών Cohen (το εκτός συναγωνισμού «Χαίρε Καίσαρα» κάνει έξοδο στην Ελλάδα στις 18 Φεβρουαρίου) και κλείνει με τα βραβεία που θα απονείμει η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Meryl Streep στις 21 Φεβρουαρίου.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Οι Cohen με τη Streep δεν είναι πάντως τα μοναδικά πρόσωπα που θα μονοπωλήσουν τα φλας των παπαράτσι όλες αυτές τις μέρες. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους κάποιοι ακόμη επώνυμοι (Spike Lee, Emma Thomson, Michael Moore, George Clooney κ.α), αναμένονται με υψηλές προσδοκίες στη γερμανική μεγαλούπολη.

Οι ψαγμένοι σινεφίλ πάντως θα αναζητήσουν την ταινία εκείνη που θα αφήσει το στίγμα της στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου αποσπώντας την ύψιστη διάκριση: τη Χρυσή Άρκτο. Παρότι στα κινηματογραφικά φεστιβάλ δεν χωρούν σίγουρες προβλέψεις – όπως π.χ γίνεται κατά κανόνα στα Όσκαρ- υπάρχουν μερικές που δείχνουν να έχουν ένα σχετικό προβάδισμα, χωρίς να αποκλείεται πάντως η έκπληξη να έρθει από αλλού. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές συνηθίζονται στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη. Θυμηθείτε μόνο τι συνέβη πρόσφατα στο φεστιβάλ Κανών όταν κοτζάμ φιλμ όπως τα «Γιος του Σαούλ», «Η νιότη» και «Ο αστακός» έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι και ο Φοίνικας κατέληξε στο «Djeepan»!

meryl_streep

Ύστερα λοιπόν από ένα εξονυχιστικό τσεκ απ και στις 18 ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Βερολίνου καταλήξαμε σε 5 που έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν την…αρκούδα, χωρίς να αποκλείεται η βράβευση ενός πιο μεγάλου ή γνωστού ονόματος (πχ. Τεσινέ ή Τάνοβιτς) αν οι ταινίες τους βοηθήσουν και τύχουν καθολικής αποδοχής.

1) Midnight Special (Η.Π.Α)
Midnight_Special

Σκηνοθεσία: Jeff Nichols. Παίζουν: Adam Driver, Michael Shannon, Kirsten Dunst, Joel Edgerton.
Τι συμβαίνει εδώ; Πιτσιρικάς με σπάνιες δυνάμεις – τέτοιες ώστε κάποιοι να τον θεωρούν ως τον νέο Μεσσία- μπαίνει στο στόχαστρο κυβερνητικών, θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων. Ο πατέρας του προσπαθεί να τον προστατεύσει με κάθε μέσο.
Υπέρ: Μεταφυσικό θρίλερ από ένα σπουδαίο κινηματογραφιστή (θυμηθείτε τα «Ένα καλοκαίρι» και «Το καταφύγιο») που ίσως ήρθε η ώρα του να αναγνωριστεί ως μεγάλος δημιουργός και μάστερ της κινηματογραφικής παραβολής.
Κατά: Δύσκολο θέμα που αν δεν το διαχειριστεί κατάλληλα ο Nichols, η ταινία μπορεί να χαθεί στη… μετάφραση και να γίνει κακόγουστο ανέκδοτο. Ακόμη το γεγονός ότι η πρόεδρος της επιτροπής είναι αμερικανίδα, μάλλον του αφαιρεί πόντους καθώς η Streep δεν θα θέλει να κατηγορηθεί για μεροληπτική απόφαση.

2)The Commune (Kollektivet) – (Δανία / Σουηδία / Ολλανδία)
the commune

Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg Παίζουν: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm
Τι συμβαίνει εδώ; Δεκαετία του 1970. Παντρεμένο ζευγάρι ακαδημαϊκών, μετακομίζει σε μια κοινότητα έξω από την Κοπεγχάγη και ανακαλύπτει το νόημα μιας όμορφης και ξένοιαστης ζωής. Μετά από λίγο καιρό όμως εμφανίζεται η πρώην ερωμένη του άντρα.
Υπέρ: Εκ των συνδημιουργών μαζί με τον Λαρς Φον Τρίερ του «Δόγματος 95» ο Τόμας Βίντερμπεργκ έχει την ικανότητα να φτιάχνει ειδυλλιακές καταστάσεις που κρύβουν νοσηρές ή απειλητικές δυνάμεις. Το «Commune» είναι βασισμένο σε αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του σκηνοθέτη, ο οποίος το ανέβασε πριν από λίγο καιρό στο θέατρο.
Κατά: Όσο να’ ναι, οι διδαχές του «Δόγματος» είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν ήταν κατάλληλες για το πλατύ κοινό. Επίσης ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε ποτέ να επαναλάβει την αριστοτεχνική κλίμακα της «Οικογενειακής γιορτής» από το μακρινό 1998 αν και το προπέρσινο «Κυνήγι» του είχε φανατικούς πιστούς.

3) Fire at Sea (Fuocoammare) – (Ιταλία/Γαλλία)
Fuocoammare

Σκηνοθεσία: Gianfranco Rosi
Τι συμβαίνει εδώ; Ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο νησί της Λαμπεντούζα, το μέρος που συνδέθηκε πριν από λίγα χρόνια με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες κι είχε για θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.
Υπέρ: Ο ιταλός είχε κερδίσει το Χρυσό Λέοντα τ0 2012 με το «Sacro GRA» και τώρα επιδιώκει να κατακτήσει άλλο ένα χρυσό… τίτλο. Η ιστορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς καθημερινά φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Κατά: Το δράμα που «παίζεται» εδώ και μήνες στους τηλεοπτικούς δέκτες μας, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα έχει την ίδια απήχηση και στις μεγάλες οθόνες της Μπερλινάλε. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα το βρουν αντικινηματογραφικό.

4) L’Avenir (Things to Come) – (Γαλλία / Γερμανία) 

Σκηνοθεσία: Mia Hansen-Løve Παίζουν: André Marcon, Edith Scob, Isabelle Huppert, Roman Kolinka, Sarah Le Picard 

Τι συμβαίνει εδώ;
Καθηγήτρια φιλοσοφίας σε λύκειο στο Παρίσι μοιράζει το χρόνο της μεταξύ ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες της: την οικογένεια και τη δουλειά της. Ώσπου μια μέρα ο άντρας της της ανακοινώνει ότι την χωρίζει επειδή γνώρισε μια άλλη γυναίκα
Υπέρ: Πιασάρικη αλλά διαχρονική η ιστορία της διάλυσης ενός φαινομενικά ειδυλλιακού γάμου, έχει ακόμη πολύ ψωμί – και ατέλειωτη κινηματογραφική γοητεία- πριν εξαντληθεί το πλούσιο αποθεματικό του. Αν η νεαρή γαλλίδα σκηνοθέτιδα «μεταχειριστεί» την ακραία κινηματογραφική περσόνα της Isabelle Huppert όπως πράττει ο Μίκαελ Χάνεκε τότε έχει πολλές πιθανότητες για διάκριση. Επίσης το προηγούμενο φιλμ της σκηνοθέτιδος, το «Eden» έχει γίνει κάλτ για πολλούς κινηματογραφόφιλους
Κατά: Η Mia Hansen-Løve είναι 35 ετών και αυτή είναι η πέμπτη ταινία της, οπότε κάποιοι θα πουν πως έχει ακόμη μέλλον μπροστά της. Έχει προλάβει πάντως να δώσει δείγματα του ταλέντου της καθώς εκτός από το «Eden», ένα άλλο φιλμ της, το «Ο πατέρας του παιδιού μου» βραβεύτηκε στις Κάνες («Ένα κάποιο βλέμμα») το 2009.

5) Genius (Μεγάλη Βρετανία / Η.Π.Α).
genius

Σκηνοθεσία: Michael Grandage Παίζουν: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce
Τι συμβαίνει εδώ; Βιογραφικό δράμα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του περίφημου επιμελητή βιβλίων Μαξ Πέρκινς.
Υπέρ: Με τη φήμη του κορυφαίου επιμελητή σπουδαίων λογοτεχνών (Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Thomas Wolfe) να τον συνοδεύει, ο Μαξ Πέρκινς έζησε μια έντονη από κάθε άποψη ζωή. Το βιβλίο του Σκοτ Μπεργκ «Max Perkins: Editor of Genius » που βασίζεται η ταινία, διασκεύασε για το σενάριο μια άλλη …ιδιοφυία του σινεμά, ο 3 φορές υποψήφιος για Όσκαρ John Logan. Το καστ θα το ζήλευε κάθε σκηνοθέτης στο Βερολίνο κι όχι μόνο.
Κατά: O θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης Michael Grandage στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά του στον κινηματογράφο πρέπει να αποδείξει πολλά. Ακόμη, η προηγούμενη φορά που ο Colin Firth συνεργάστηκε με τη Nicole Kidman, («Αμνησία») είναι μια ταινία που μάλλον θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα και οι δύο.

Οι υπόλοιπες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι οι εξής:

1) 24 Weeks (24 Wochen) της Αν Ζόρα Μπερασέντ – Γερμανία
2) Chang Jiang Tu (Crosscurrent) του Γιανγκ Τσάο – Κίνα
3) Inhebbek Hedi (Hedi) του Μοχάμεντ Μπεν Ατία – Τυνησία / Βέλγιο / Γαλλία
4) Soy Nero του Ράφι Πιτς – Γερμανία / Γαλλία / Μεξικό
5) Alone in Berlin του Βενσάν Περέζ – Γερμανία / Γαλλία / Αγγλία
6) Boris sans Béatrice (Boris without Béatrice) του Ντενίς Κοτέ – Καναδάς
7) Cartas da Guerra (Letters from War) του Ιβο Μ. Φερέιρα – Πορτογαλία
8) Α Dragon Arrives! (Ejhdeha Vared Mishavad!) του Μάνι Χατζίτζι – Ιράν
9) Zero Days του Αλεξ Γκίμπνεϊ – Η.Π.Α.
10) A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Hele Sa Hiwagang Hapis) του Λαβ Ντιάζ – Φιλιππίνες / Σιγκαπούρη
11) Being 17 (Quand on a 17 ans) του Αντρέ Τεσινέ – Γαλλία
12) Death in Sarajevo (Smrt u Sarajevu) του Ντάνις Τάνοβιτς – Βοσνία Ερζεγοβίνη
13) United States of Love (Zjednoczone Stany Miłosci) του Τόμας Βασιλέφσκι – Πολωνία


Περισσότερα από Art & Culture