Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε 12 διαφορετικές γλώσσες!
Το Α.N.T.Y.G.O.N.E., ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων διάρκειας 12 ημερών (12 – 23 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Erasmus+, στο Παλέρμο της Ιταλίας. Αυτή τη φορά στο πρόγραμμα συμμετείχαν 63 μέλη από 12 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Μακεδονία).Το πρόγραμμα εκμεταλλεύτηκε τις πλούσιες δυνατότητες δημιουργικότητας μέσω του χορού, της κίνησης, του θεάτρου και άλλων εκπαιδευτικών μεθόδων μη τυπικής μάθησης.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματός, υπό την επιδέξια καθοδήγηση της Silvia Giuffré (χορογράφος και χορεύτρια) και του Valerio Strati (καλλιτεχνικός διευθυντής στο Teatro alla Guilla στο Παλέρμο), τα μέλη προετοίμασαν και παρουσίασαν μια νέα εκδοχή του αρχαίου ελληνικού δράματος «Αντιγόνη» του Σοφόκλη σε 12 διαφορετικές γλώσσες συνδυάζοντας τις νεοαποκτηθείσες δυνατότητες τους στο χορό και στην υποκριτική.
*Τα αρχικά του ονόματος A.N.T.Y.G.O.N.E. (Acquiring New Tools for Youth to Get Out Of NEET and Exclusion) δηλώνουν την απόκτηση κατάλληλων εφοδίων από τους νέους, με αποτέλεσμα να απαλλαχτούν από όρους όπως είναι το «NEET» και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ο όρος NEET χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα νέο άτομο το οποίο δε συμμετέχει σε εκπαίδευση, εργασία, ή άσκηση.
Φυσικά δεν ήταν δυνατό να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα και η ελληνική ομάδα η οποία εκπροσωπίστηκε από την Inter Alia και αποτελούνταν από έξι άτομα. Η ελληνική αποστολή συνέβαλε στην ολοκληρωμένη απόδοση του έργου αφού με τη συμμετοχή της ακούστηκαν και οι στίχοι του αρχαίου ελληνικού δράματος στα νέα ελληνικά!
Το έργο παρουσιάστηκε στο εσωτερικό αίθριο του Convento Carmelitani, ενός παλιού μοναστηριού στη γειτονιά Ballarò του Παλέρμο. Η ώρα της παράστασης ήταν κατά τη δύση του ηλίου όπως ακριβώς γινόταν και στην Αρχαία Ελλάδα.
12 Αντιγόνες και 12 Κρεόντες. Έτοιμοι για τη σύγκρουση- μια σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, άσπρου και μαύρου, λογικής και συναισθήματος! Ο Χορός μαζί με την Αντιγόνη φωνάζουν δυνατά- ξεκινώντας από τα ελληνικά και συνεχίζοντας στις υπόλοιπες 11 γλώσσες- “Είμαι εδώ για να μοιραστώ Αγάπη, όχι Μίσος!” . Με το άκουσμα της φράσης ο Κρέων γονατίζει και η αυλαία πέφτει.
Οι μέθοδοι μη τυπικής μάθησης που τέθηκαν σε πράξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν οι προσομοιώσεις δημιουργίας ομάδας, τα ντιμπέιτ και οι συζητήσεις. Αυτές οι τεχνικές οδήγησαν στην δημιουργία ενός σημαντικού μανιφέστο 10 σημείων από τους συμμετέχοντες, το οποίο εκπροσωπεί σπουδαίες αξίες που αποτελούν έμπνευση για τους ίδιους αλλά και αλλαγές που εύχονται να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο!
Οι προτάσεις που παρουσιάζονται παρακάτω έχουν αποφασιστεί συλλογικά από όλους τους συμμετέχοντες κατά την διάρκεια των ντιμπέιτ. Όλοι συμφώνησαν να παλέψουν γι’αυτές ενημερώνοντας τους συνεργάτες τους και άλλους, και συνάμα υιοθετώντας την αντίστοιχη συμπεριφορά στην καθημερινή τους ζωή.
1. Αρνούμαι να ζω με φόβο
2. Θέλω να μου φέρονται με ισότητα
3. Ας μοιραστούμε
4. Φρόντισε τον εαυτό σου και τους γύρω σου
5. Ας εμπιστευτούμε ( τους συνάνθρωπους μας και τον εαυτό μας)
6. Αρνούμαι να παραμείνω αδιάφορος
7. Να είσαι υπομονετικός
8. Μην κρίνεις
9. Μαθέ και μοιράσου κατανόηση
10. Ας ρωτήσουμε και ας ακούσουμε περισσότερο.
Ολόκληρο το κείμενο του μανιφέστο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά εδώ
Αν θα ήθελες να πάρεις μέρος σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ απευθύνσου στον τοπικό σου οργανισμό: