Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα
Η ιστορία της αιματηρής σύγκρουσης του 1913-14 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America) και των εταιρειών άνθρακα του Ροκφέλερ.
Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τη χρεωκοπημένη χώρα τους στις αρχές του 20ου αιώνα, βασίστηκαν στις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής και κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο. Εκεί κατάφεραν να βρουν δουλειά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ. Τα αφεντικά των ορυχείων είχαν στη δούλεψή τους ιδιωτικούς στρατούς από εγκληματικά στοιχεία καθώς και τον πολιτειακό στρατό (εθνοφρουρά ή πολιτοφυλακή) που είχε σαν μοναδικό καθήκον του την καταστολή απεργιών. Η Ένωση Ανθρακωρύχων είχε μόνο τους απεργούς. Η βία που από την αρχή χαρακτήρισε αυτή την ταξική αναμέτρηση, κορυφώθηκε με τη «Σφαγή του Λάντλοου» στις 20 Απρίλιου του 1914 και είχε για θύματα 20 γυναικόπαιδα (που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από την εθνοφρουρά) και τρεις συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων ήταν ο κρητικός Λούι Τίκας, ηγέτης των Ελλήνων απεργών.
Ο Πόλεμος του Ανθρακα του Κολοράντο είναι από τις πλέον αιματοβαμένες σελίδες του εργατικού κινήματος της Αμερικής.
Η ταινία που τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη είναι ένα άρτιο και άκρως κατατοπιστικό ιστορικό ντοκουμέντο που δεν στέκεται μόνο στην καταστολή των εργατικών απεργιών αλλά παρουσιάζει και το έντονο ελληνικό στοιχείο σε αυτές, αφού στη σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και των απεργών ανθρακωρύχων, πρωτοστάτησαν οι 500 σχεδόν έλληνες ανθρακωρύχοι.
Με συνδυασμό ιστορικών πηγών και προσωπικών μαρτυριών (ακούμε τους ελληνοαμερικανούς απογόνους εκείνων των μεταναστών που έζησαν στο πετσί τους μια τρομακτική ρατσιστική συμπεριφορά από τους ντόπιους που θεωρούσαν τους έλληνες «κατώτερα όντα), σπάνια ντοκουμέντα και μια επιμελή έρευνα που βασίστηκε σε πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, καθηγητές, μελετητές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα, το «Ludlow» είναι ο ορισμός του σινεμά τεκμηρίωσης. Ιδιαίτερης αξίας – καθώς και δοσμένες με έντονη συγκινησιακή φόρτιση -είναι οι βιντεοσυνεντεύξεις επιζώντων απεργών, που παρακολουθούνται με κομμένη την ανάσα.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης