Συναυλία Λυρικού Τραγουδιού “Πέντε Χώρες, Μια Εποχή” στο Ωδείο Αθηνών
Η μετζοσοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η πιανίστα Μαρία Μυλαράκη , δύο καταξιωμένες μουσικοί, θα δώσουν συναυλία λυρικού τραγουδιού τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 στις 8μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Στη συναυλία οι δυο καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν έργα από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, το οποίο χρωματίστηκε από μία υφολογική πολυσυλλεκτικότητα. Έργα από πέντε, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, χώρες τις οποίες αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικοί συνθέτες της εποχής: Respighi – Ιταλία, Britten- Αγγλία, Milaud- Γαλλία, Χρήστου-Ελλάδα και Eisler-Γερμανία.
Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά (πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας), και τραγούδι (Κ. Παπαλεξοπούλου). Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πολυάριθμες παραγωγές μεγάλης γκάμας ρεπερτορίου από το μπαρόκ έως τον εικοστό αιώνα. Συνεργάστηκε σε όλες τις παραγωγές της Πειραματικής σκηνής της ΕΛΣ, μέχρι το 2011, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.
Υπήρξε μόνιμο μέλους του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση ή ειδικά γραμμένα για εκείνη. Συμμετείχε σε πολλές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, το Ergon Ensemble, την Ορχήστρα Εγχόρδων Σόφιας, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τους Σολίστ της Πάτρας, τα Φεστιβάλ Πάτρας, Δελφών, Aix-en-Provence, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου κ.α., Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρος, Τουρκία, Αλβανία) σε μεγάλες αίθουσες, όπως το Carnegie Hall, η Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου κ.α.
Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και την Τηλεόραση. Διδάσκει μονωδία στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και στο Hellenic-American College.
Η Μαρία Μυλαράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 7 ετών αρχίζει τις σπουδές της στην τάξη πιάνου της Κ. Αστεριάδου. Πήρε το δίπλωμα της με «Άριστα παμψηφεί» και Α’ βραβείο από την τάξη της A.Τσίτσα-Κούνιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικών Τεχνών του Graz (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) της Αυστρίας στην τάξη πιάνου της Prof.Anna Maria Bodoky- Krause από όπου και πήρε το πρώτο της Δίπλωμα καθώς και τoν μεταπτυχιακό τίτλο Magistra der Künste (Master of Art) με «Άριστα παμψηφεί» και Α΄ Βραβείο. Επίσης απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο με Άριστα παμψηφεί στην τάξη Πιάνου-Μουσικής Δωματίου με τον Prof.Chia Chou (Trio Parnassus) καθώς επίσης είναι εγγεγραμμένη και στο τμήμα του Διδακτορικού. Υπήρξε υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Αυστρίας και του Ι.Κ.Υ.
Έλαβε μέρος σε σεμινάρια του ζεύγους Julia και Konstantin Ganev, της Κατερίνας και Γιάννας Πολυζωίδου, Μ. Τιρίμο, Γ. Χατζηνίκο, Μ. Αστεριάδου, Β. Fredriksen, G. Weichert στο EPTA (European Piano Teachers Association), Malcolm Bilson (σεμινάριο Hammerklavier), Thomas Duis, Rudolf Kehrer, Regis Bringolf, Martin Hornstein, Florian Berner, Elisabeth Baich, Georg Hamann καθώς και στα εργαστήρια σύγχρονης μουσικής «Impuls» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Beat Furrer.
Έχει τιμηθεί με βραβεία τόσο η ίδια όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής δωματίου με το Trio Tritonous του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Η πρώτη της εμφάνιση με ορχήστρα ήταν στην ηλικία δεκατριών χρονών με το δεύτερο κοντσέρτο του L.v.Beethoven. Έκτοτε έχει εμφανισθεί ως σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ αλλά και με ορχήστρα όπως επίσης και με το Trio Tritonous σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία. Με το Trio Tritonοus πραγματοποίησε συναυλίες στα πλαίσια του “Live Music Now- Yehudi Menuhin”, στην Stefaniensaal Musikverein Graz (Austria), στο Bludenz Festival, Leopold Museum Wien, Alte Shmiede-Wien, επίσης εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Κορίνθου, στο Φεστιβάλ των Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Κακογιάννη παρουσιάζοντας νέους Έλληνες και Αυστριακούς συνθέτες της σύγχρονης μουσικής καθώς και στο πολιτιστικό κέντρο σύγχρονης τέχνης Kultruzentrum bei Minoriten-Austria με το 80λεπτό έργο του Morton Feldman και στο Opernhaus Graz. Έχει παίξει έργα σε πρώτες εκτελέσεις και έχει ηχογραφήσει στο κρατικό αυστριακό ραδιόφωνο(ORF) όπως επίσης έχει εμφανισθεί κατά επανάληψη σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα (ΕΡΤ). H ίδια έχει συμπράξει με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» αλλά και με σύνολα της σύγχρονης μουσικής (Blasorchester der Kunst Universität Graz, Ensemble Zeitfluss κ.α.). Είναι μέλος του
πιανιστικού σχήματος Piandaemonium (6 πιάνα- 12 πιανίστες).
Έχει διδάξει και εργαστεί σε διάφορα ωδεία όπως στο Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας υπό την διεύθυνση της Δόμνας Ευνουχίδου, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Musikschule Gratwein – Austria, Musikschule Hausmannstaetten- Austria. Από το 2009-2012 κατείχε θέση Λέκτορα στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
Η αίθουσα Άρης Γαρουφαλής βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ωδείου Αθηνών, στην Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19 & οδό Ρηγίλλης (στάση μετρό Ευαγγελισμός).