Τα θεατρικά φεστιβάλ της Άνοιξης
Πριν η Αθήνα αρχίσει να κινείται στους ρυθμούς του Ελληνικού Φεστιβάλ, μικρότερου βεληνεκούς διοργανώσεις με θεατρικό χαρακτήρα την κατακλύζουν για τους επόμενους δύο μήνες.
9o Bob Τheater Festival
Μια ανάσα πριν συμπληρώσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του, το Bob Theater Festival, με βασικούς διοργανωτές την ομάδα των Abovo, έχει κατακτήσει τον τίτλο της πιο φρέσκιας διοργάνωσης για το νεανικό θέατρο της πόλης. Φέτος, επιστρέφει με την ίδια επιτυχημένη συνταγή συγκεντρώνοντας τις παραστάσεις που ξεχώρισαν τον χειμώνα που προηγήθηκε – ανάμεσα τους το full Access story της «Κατερίνας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, τις «72 ώρες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη, τη «Μαζώχτρα» από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, τον «Μίχαελ Κόλχαας» της ομάδας «Τρις», την «Οικογενεια Μπες – Βγες» των 4Frontal – παραγωγές σε επίσημη πρώτη και σε in progress, βραδιές stand up comedy με τους Λάμπρο Φισφή, Γιώργο Χατζηπαύλου, Ζήση Ρούμπο κ.α., κουκλοθέατρο για εφηβικό κοινό και άνω και φυσικά τον θεσμό του θεσμού, τον διαγωνισμό Scratch Night όπου νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν 15λεπτες παραστάσεις. Επτά γεμάτα θεατρικά βράδια που είθισται να καταλήγουν με δροσερά κοκτέιλ στην καλοκαιρινή ταράτσα του Bios.
Στο Bios από τις 9 – 15 Μαΐου
Fast Forward Festival 3
Στην πλέον πολιτική εκδοχή του επιστρέφει το φεστιβάλ της Στέγης που οικειοποιείται το δημόσιο χώρο και τις νέες τεχνολογίες καθώς φέτος επικεντρώνεται στο ζήτημα των γεωπολιτικών ισορροπιών, των συνόρων και των ορίων. Καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυτό, τις Βρυξέλλες, το Κέηπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ προτείνουν εναλλακτικές γεωπολιτικές και πολιτισμικές αφηγήσεις «καταλαμβάνοντας» σημειολογικής αξίας κτήρια και πλατείες της Αθήνας. Ανάμεσα στις βασικές παραγωγές της 15νθήμερης διοργάνωσης, έχουν τον Τόμας Βέλινκ που στήνει το φουτουριστικό μουσείο στις πρώην εγκαταταστάσεις του Υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς, υπό τον τίτλο «Το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην εξορία» σχολιάζοντας «την άνοδο και την πτώση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης· τον Μπρετ Μπέλει που μεταφέρει την ανθρώπινη εγκατάσταση του «Exhibit B», στο κτίριο της πρώην Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ακαδημίας, σχολιάζοντας τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Αφρική καθώς και τις πρόσφατες πρακτικές της Δύσης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Τον Μπρους Γκλάντγουιν που ανεβάζει το «Small metal objects» στην πλατεία Συντάγματος, μια παράσταση – δηκτικό σχόλιο στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες με πρωταγωνιστές περαστικούς Αθηναίους και ηθοποιούς με νοητική στέρηση. Την ίδια ώρα στις εγκαταστάσεις της Στέγης η Τάνια Ελ Χούρι αποκαλύπτει μέσα από τους «Ομιλούντες κήπους» την άλλη όψη του καταστροφικού πολέμου στη Συρία ενώ ο Αρκάντι Ζέιντς παραδίδει ένα χορευτικό σόλο βασισμένο πάνω στην βία που ασκούν Ισραηλινοί στρατιώτες στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης. Η πόλη θα κινείται στο ρυθμό του FFF3 με οκτώ παραγωγές και παράλληλες εκδηλώσεις επί 16 μέρες.
Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 16-31 Μαΐου
Off Off Athens
Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές φόρμες, νέες ομάδες και νέες συνθήκες πειραματισμού το θεατρικό φεστιβάλ του «Επί Κολωνώ» επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, την Κεντρική Σκηνή του θεάτρου θα καταλάβουν 31 θεατρικά σχήματα ανάμεσα σε περισσότερες από 50 προτάσεις που κατατέθηκαν στην πρώτη φάση, οι παραστάσεις των οποίων θα παρουσιάζονται για δύο διαδοχικά βράδια με την προσδοκία (όπως και πολλές από τις περασμένες συμμετοχές) να ενταχθούν στο χειμερινό ρεπερτόριο του θεάτρου. Αρχή της διοργάνωσης παραμένει να μην αποκτήσει διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Στο θέατρο Επί Κολωνώ από τις 28 Μαϊου έως τις 28 Ιουνίου
2ο Inport Festival
Μπορεί η διαδικασία συλλογής των προτάσεων να «τρέχει» ακόμα (και θα «τρέχει» για λίγες ημέρες ακόμα έως τις 20 Μαΐου), όμως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητά ήδη τις νεανικές εκείνες ομάδες που επιδιώκουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους για πρώτη φορά ενωπίω κοινού. Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται το festival με τον σημειολογικό τίτλο «Inport» μετά την περσινή μαζική ανταπόκριση των καινούργιων σχημάτων της πόλης που είχαν ξεπεράσει τις 50 και την τελική επιλογή 13 από αυτές. Για την ώρα, οι αιτήσεις συμμετοχής αγγίζουν τις χχ , από τις οποίες και θα επιλεγούν επτά για να πάρουν σώμα και ψυχή σ’ ένα πλούσιο παρασταστικό διήμερο στα μέσα του Ιουνίου.
Στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά από τις 15-16 Ιουνίου
Reborn in Athens
Ένα ακόμα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στην πόλη; Η ομάδα Pro4 αλλάζει τους όρους και… αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον των ανοιξιάτικων φεστιβάλ. Προσκαλεί δηλαδή, θεατρικά και χορευτικά σχήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες που δρουν εκτός των αθηναϊκών ορίων και συλλαμβάνουν ή παρουσιάζουν την δουλειά τους σε κέντρα της ελληνικής περιφέρειας. Ο στόχος είναι σαφής: Η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας ανά την Ελλάδα και η επαφή της με το αθηναϊκό κοινό αλλά και τους οργανισμούς που εδρεύουν στην Αθήνα. Η κατάθεση των προτάσεων για συμμετοχή στην φρέσκια αυτή διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν ένα μήνα αργότερα στη σκηνή του θεάτρου «Θησείον».
Στο «Θησείον» από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου