MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
26
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Καννών 2016: Ένα πάρτι με φαβορί, αουτσάιντερ και σταρ

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο Γούντι Άλεν δίνει το “παρών” στις Κάνες. Ο «Παράλογος άνθρωπος» είχε παιχτεί εκτός συναγωνισμού και το ίδιο θα συμβεί και φέτος με το «Café society». Με τη διαφορά πως η νέα ταινία του 81χρονου δημιουργού, που έχει για πρωταγωνιστές τους Τζέσι Άιζενμπεργκ, Στιβ Καρέλ και Κρίστεν Στιούαρτ, σηκώνει την αυλαία του 69ου φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 11 ως τις 22 Μαίου.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο τίτλος και η ιστορία του γουντιαλενικού φιλμ παραπέμπει σε αλλοτινές εποχές. Πιο συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες του ’30 όπου καταφτάνει με το όνειρο να γίνει ατζέντης των σταρ, ο νεοϋορκέζος Τζέσι Άιζενμπεργκ και συχνάζει στο διάσημο καλλιτεχνικό στέκι, από όπου δανείζεται τον τίτλο η 47η ταινία του νεοϋορκέζου σκηνοθέτη.

cafe society
Café society

Ο Άλεν μπορεί να μην έχει πάρει Χρυσό Φοίνικα αλλά κάνει ρεκόρ φέτος, ως ο πρώτος σκηνοθέτης που φτάνει τις 3 εναρκτήριες (οι άλλες δύο ήταν το «Hollywood Ending» το 2002 και το «Midnight in Paris» το 2011) ταινίες του φεστιβάλ. 

Από τις καινοτομίες της φετινής γιορτής είναι η απόφαση των διοργανωτών να προβληθεί για πρώτη φορά ως ταινία της τελετής λήξης, εκείνη που θα κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα.

Το ποια θα είναι αυτή θα το επιλέξει ανάμεσα σε 21 διαγωνιζόμενους, η κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες (ο σκηνοθέτης του «Γιου του Σαούλ»), Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί, Ντόναλντ Σάδερλαντ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει ως συνήθως στον προεδρεύοντα Τζορτζ Μίλερ, του οποίου ο εντυπωσιακός «Mad Max» άνοιξε την περυσινή διοργάνωση.

Με μια πρόχειρη ματιά βλέπουμε ότι διατηρείται ατόφια η διαχρονική λογική του φεστιβάλ που συνδέει τις καθιερωμένες αξίες –και μόνιμους σχεδόν θαμώνες της Κρουαζέτ τα τελευταία χρόνια- με τα ανερχόμενα ταλέντα.

pedro almodobar
Pedro Almodovar

Έτσι οι «παλιοσειρές» Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζιμ Τζάρμους, Κεν Λόουτς, αδελφοί Νταρντέν θα προσπαθήσουν είτε να αποκτήσουν το… Άγιο Δισκοπότηρο της καλλιτεχνικής κινηματογραφίας για πρώτη φορά στην καριέρα τους (ο ισπανός διεκδικεί για 4η φορά τον Φοίνικα και ο αμερικανός για 8η) είτε να διευρύνουν το σερί τους (ο Λόουτς το κέρδισε μια φορά για το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και οι βέλγοι αδελφοί δύο για τη «Ροζετά» και το «Παιδί») έχοντας πάντως απέναντι τους μερικά υπολογίσιμα ονόματα. Όπως τον Σον Πεν, τον Ολιβιέ Ασαγιάς, τη βρετανίδα Αντρέα Άρνολντ, τον Τζεφ Νίκολς ή το τρομερό παιδί του Καναδά, Ξαβιέ Ντολάν, που πρόπερσι με το «Mommy» κέρισε το ίδιο βραβείο (“Jury Prize”) που πήρε ο Λάνθιμος πέρυσι.

Δεν αποκλείεται πάντως η έκπληξη να γίνει από κάπου… αλλού που δεν το περιμένει κανείς – θυμηθείτε μόνο πως την περσινή χρονιά οι «Αστακός», «Γιος του Σαούλ», «Carol» και «Νιότη», είδαν την πλάτη του… «Djeepan» που τους έκλεψε το Φοίνικα μέσα από τα χέρια- και να κλείσει η φετινή τελετή με μια ταινία που θα μιλάει ρουμάνικα (2 οι διαγωνιζόμενοι σκηνοθέτες από τη βαλκανική χώρα), φιλιππινέζικα ή Βραζιλιάνικα!

limbo
“Limbo” της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Το ελληνικό σινεμά μετά από την περσινή θριαμβευτική εμφάνιση του Γιώργου Λάνθινου στο επίσημο διαγωνιστικό με το «Lobster», έχει τριπλή παρουσία φετος. Στην «Εβδομάδα Κριτικής» θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Limbo», η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ενώ στις Ειδικές Προβολές του φεστιβάλ θα παιχτεί εκτός συναγωνισμού το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν. Τέλος, θα παιχτεί στο «Ενα κάποιο βλέμμα» μια γαλλοελληνική συμπαραγωγή των αδελφών Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν με τίτλο «Γυρίζοντας τον κόσμο». Πρόκειται για την περιπέτεια δύο νεαρών κοριτσιών που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν και προσπαθούν να ξεχάσουν τις σκληρές εμπειρίες του πολέμου, με πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Μάκη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Εννοείται πως στο κόκκινο χαλί του Λιμιέρ θα παρελάσουν και φέτος δεκάδες σταρ του σινεμά. Εκτός από τα ονόματα που προαναφέραμε σχεδόν βέβαιο είναι πως θα ταξιδέψουν στην Κυανή Ακτή και οι Ζιλιέτ Μπινός, Μαριόν Κοτιγιάρ (παίζει σε 2 ταινίες του διαγωνιστικού), Ράσελ Κρόου, Ράιαν Γκόσλινγκ (συμπρωταγωνιστούν στο αστυνομικό θρίλερ «The nice guys»), Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζόντι Φόστερ (οι δύο πρώτοι παίζουν στο φιλμ «Money monster» που σκηνοθέτησε η Φόστερ), Στίβεν Σπίλμπεργκ (η νέα ταινία του «The BFG», αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ), Χαβιέ Μπαρδέμ, Σαρλίζ Θερόν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο κ.α. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η άφιξη του Iggy Pop, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Gimme danger» που γύρισε ο Τζάρμους για τον ίδιο και το συγκρότημα του «The Stooges» και θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή, την οποία φανταζόμαστε θα διαδεχτεί ένα άκρως επεισοδιακό πάρτι!

AFFICHE PORTRAIT 2016 ART

Τέλος ειδική μνεία αξίζει η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τιερί Φριμό, να κοσμίσει τη «βιτρίνα» του φεστιβάλ, την επίσημη αφίσα δηλαδή, με ένα έντονο στιγμιότυπο από την «Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, όπου ο Μισέλ Πικολί ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της βίλας Μαλαπάρτε στο νησί Κάπρι, κάνοντας σαφείς παραλληλισμούς με το κόκκινο χαλί του Λιμιέρ!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

«I, Daniel Blake» (Αγγλία) 
Του Κεν Λόουτς

«The last face» (ΗΠΑ)
Του Σον Πεν

«Toni Erdmann» (Γερµανία)
Της Μάρεν Αντε

«Julieta» (Ισπανία)
Του Πέδρο Αλμοδόβαρ

«Paterson» (ΗΠΑ)
Του Τζιμ Τζάρμους

«Elle» (Ολλανδία)
Του Πολ Βερχόφεν

«Personal shopper» (Γαλλία)
Του Ολιβιέ Ασαγιάς

«Juste la fin du monde» (Καναδάς)
Του Ξαβιέ Ντολάν

«Mal de pierres» (Γαλλία)
Της Νικόλ Γκαρσιά

«Ma loute» (Γαλλία)
Του Μπρουνό Ντυμόν

«La fille inconnue» (Βέλγιο)
Των αδελφών Νταρντέν

«Loving» (ΗΠΑ)
Του Τζεφ Νίκολς

«Rester vertical» (Γαλλία)
Του Αλέν Γκιροντί

«The handmaiden» (Νότια Κορέα)
Του Παρκ Τσαν Γουκ

«Aquarius» (Βραζιλία)
Του Κλέμπερ Φίλο Μεντόνζα

«The neon demon» (Δανία)
Του Νίκολας Γουίνινγκ Ρεφν

«Sieranevada» (Ρουμανία)
Του Κρίστι Πιου

«Bacalaureat» (Ρουμανία)
Του Κριστιάν Μουντζιού

«American honey» (Αγγλία)
Της Αντρέα Αρνολντ

«The salesman» (Ιράν)
Του Ασγκάρ Φαραντί

«Marosa» (Φιλιππίνες)
Του Μπριγιάντε Μεντόζα

Περισσότερα από Editors