Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
H αληθινή και τραγική ιστορία του ινδού Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, μιας διάνοιας των μαθηματικών, με τον Dev Patel του «Slumdog millionaire» στην πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το 1913, στην Ινδία, ένας ευφυής 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζ.Χ. Χάρντι, επιφανή καθηγητή μαθηματικών του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης», το έργο του οποίου θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οριστικά και αμετάκλητα.
Είναι τόσο καίριες και καταλυτικές οι μαθηματικές μελέτες και τα θεωρήματα του Ραμανουτζάν από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, ώστε ακόμη και σήμερα να χρησιμεύουν ως εργαλεία στην κατανόηση της συμπεριφοράς των μαύρων τρυπών.
Η ταινία ως ένα βαθμό καταφέρνει να αποδώσει το μεγαλείο της μαθηματικής αυτής διάνοιας αλλά ποτέ δεν φτάνει στην υπέρβαση της ξεχωριστής εκείνης σινε-βιογραφίας που θα κάνει τη διαφορά. Φιλμ ακαδημαϊκό, καλοφτιαγμένο και χωρίς περιττά στολίδια που εστιάζει στην προσπάθεια του ήρωα να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία τις θεωρίες του στην συντηρητική, κλειστή και σνομπ επιστημονική κοινότητα του Κέιμπριττ, το οποίο παρακολουθείται με ενδιαφέρον –ειδικά από εκείνους που αγνοούν την περίπτωση Ραμανουτζάν.
Ακόμη διαθέτει στα υπέρ του τις άξιες ερμηνείες (με προεξάρχοντα ένα θαυμάσιο Jeremy Irons στο ρόλο του δύστροπου και μονήρη καθηγητή Χάρντι) και μια διακριτική σκηνοθεσία στην εξέλιξη της ιστορίας. «Συχνά η μεγαλύτερη γνώση αποκτάται μέσα από ταπεινές καταβολές»: το καλωσόρισμα του νεαρού ινδού από τον καθηγητή Λίτλγουντ (Toby Jones) είναι από τα λίγα φωτεινά στιγμιότυπα στη διάρκεια της παραμονής του Ραμανουτζάν στο Κέιμπριτζ. Η συνέχεια μοιάζει σαν την παροιμιώδη αγγλική βαρυχειμωνιά: σκοτεινή, παγωμένη και μουντή. Μια δόση μελοδραματισμού αναπόφευκτα εισχωρεί στην ιστορία για να σπάσει κάπως τη μονότονη ροή της μαθηματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των φωστήρων του Κέιμπριτζ, ενώ το χτίσιμο της φιλίας Χάρντι- Ραμανουτζάν εμπεριέχει όλα τα προβλέψιμα στοιχεία μιας σχέσης που προκύπτει από δύο ανθρώπους που αγάπησαν περισσότερο κι από τους ίδιους τους εαυτούς τους τη μαγεία των αριθμών.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης