Dammi i Colori – Δώσ’ μου τα χρώματα στο Θέατρο Ολύμπια
Η φετινή, παραγωγή του κύκλου Όπερα και Μόδα της ΕΛΣ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο “Dammi icolori”. Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια “Recondita armonia” που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.
Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων ετών που κορυφώθηκε με τον θρίαμβο του Il sogno την περασμένη άνοιξη στο Ωδείο Αθηνών, η νέα παραγωγή του κύκλου “Όπερα και Μόδα”, σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, προτού εγκαινιάσει μια καινούρια σελίδα το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος… Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up.
Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα…
Η ιδέα και η γενική επιμέλεια είναι της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, την σκηνοθεσία – χορογραφία υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).
Το φετινό event θα γίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού καθώς η σεζόν 2015-16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος “Όπερα και Μόδα” φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Έκθεση φωτογραφίας
«Dammi i colori…The making of», του Βασίλη Μακρή
Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
25 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2016
Είσοδος ελεύθερη
Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την γοητευτική προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η αποτύπωση θα αρχίσει από τα πρώτα στάδια προετοιμασίας του project “Όπερα και Μόδα” σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ρίξει μια ματιά στο «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν. Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα; Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της Όπερας με την Μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών;
Ο Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει επαγγελματικά από το 1985. Ειδικεύτηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζει συστηματικά πρόβες και παραστάσεις, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα γράμματα, στην Ελλάδα της κρίσης. Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19.00*
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή από τις 10.00 έως τις 21.00
Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ: Τηλ: 210 8778396/8
Διεύθυνση: Ευριπίδου& Δοϊράνης, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της