Ελληνικό Φεστιβάλ 2016: Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων
Η πρώτη απόπειρα απώθησης του πλέον περιπετειώδους εξαμήνου για το Ελληνικό Φεστιβάλ έγινε σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης. Και το κλίμα ήταν συμφιλιωτικό.
Σε τροχιά κανονικότητας – μόλις 1.5 μήνα μετά το φιάσκο της ανάθεσης Φαμπρ – φαίνεται πως μπαίνει το Ελληνικό Φεστιβάλ. Κι αν το εγχείρημα ήταν δύσκολο, τελικά δεν ήταν ακατόρθωτο. Η επίσημη επιστροφή στα χαμηλά της Πειραιώς 260 προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου, αν και λίγες ώρες νωρίτερα, η ευμεγέθης αίθουσα Η’ γέμιζε ήδη από κόσμο – κόσμο των Τεχνών. Και το κόμπιασμα στην, από μικροφώνου, φωνή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, πρόδιδε την αγωνία αυτής της νέας εκκίνησης – μαζί και την κόπωση από τον αγώνα δρόμου που είχε διανύσει σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Θα δούμε φέτος ένα πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό, με την έννοια ότι αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο του 2016. Ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει στοιχεία και από τα μελλοντικά μας σχέδια
Το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι, πάντως, έτοιμο. Ευρύ σε όγκο με 71 εκδηλώσεις – μεταξύ των οποίων και μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών – με την ίδια σχεδόν διάρκεια, με την πρόθεση του «ανήσυχου» και με φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον. «Θα δούμε φέτος ένα πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό, με την έννοια ότι αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο του 2016. Ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει στοιχεία και από τα μελλοντικά μας σχέδια», σημείωνε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, δίνοντας τον τόνο της επόμενης διετίας.
Και για να ακριβολογούμε εκεί βρίσκεται η πρόκληση: Στον σχεδιασμό που θα ακολουθήσει. Γιατί ο νέος διευθυντής θα επιχειρήσει την ίδρυση ενός Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος με έδρα στον “ομφαλό” της Επιδαύρου, το Λύκειον Επιδαύρου, έχοντας αρωγούς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το «Διάζωμα» του άξιου Σταύρου Μπένου.
Παράλληλα, στοχεύει στη λειτουργία του Φεστιβάλ Αθηνών ως “εργαστήριο” συγγραφής, όπου θα αναθέτει σε νέους δημιουργούς την συγγραφή κειμένων ειδικά για την διοργάνωση, στην εξέλιξη της σε μια πλατφόρμα εξαγωγής ελληνικών παραγωγών καθώς και στο άνοιγμα της στην πόλη, οργανώνοντας εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.
Όσο για την εξωστρέφεια και το διάλογο με τους ξένους καλλιτέχνες, αυτό παραμένει στις προτεραιότητες του ΕΦ, ως απόκτημα της θητείας Λούκου. Έτσι, τους δεσμούς τους με το Φεστιβάλ Αθηνών ανανεώνουν οι Ρομέο Καστελούτσι, Λόλα Αρίας, Ροντρίγκο Γκαρσίας, Ερμίρα Γκόρο και σε αυτούς προστίθενται σταρ του ευρωπαϊκού θεάτρου και γνώριμοι του ελληνικού κοινού όπως ο Λιθουανός Οσκάρσας Κορσουνόβας (το χειμώνα σκηνοθέτησε την «Μιράντα» στο θέατρο «Πορεία») και ο Ελβετός Μίλο Ράου (μας τον σύστησε την περασμένη Ανοιξη η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση).
Παρότι λοιπόν, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος επιχείρησε να βαφτίσει το φεστιβάλ «νέο», ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έσπευσε να αποποιηθεί τον τίτλο δηλώνοντας απλώς «σκυταλοδρόμος» – άρα και συνεχιστής του έργου του προκατόχου του. «Σήκωσα τη σκυτάλη για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τους τέσσερις τελευταίους μήνες ώστε το Φεστιβάλ να συνεχιστεί και σταδιακά να αποκτήσει τον νέο του βηματισμό και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία που θα μπορέσω να του προσδώσω στη διάρκεια της θητείας μου. Φυσιογνωμία που δεν μπορεί ν’ αγνοήσει την, έως τώρα, επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά και ήταν μόνο μια από τις στιγμές όπου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής εμφανιζόταν συναινετικός – επιχειρώντας προφανώς να δαμάσει τη δυσθυμία και την γενικευμένη απογοήτευση που συνόδεψαν, τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Ελληνικό Φεστιβάλ όλο αυτό το διάστημα.
Σε επαφή συνεπώς με την ανανεωμένη – κι όχι νέα – φυσιογνωμία του Ελληνικού Φεστιβάλ θα μας φέρει, όπως όλα δείχνουν, το φετινό καλοκαίρι αφού το διατυπωμένο προσωπικό στίγμα Θεοδωρόπουλου γύρω από το πολιτικό θέατρο φαίνεται πως χρωματίζει τον θεσμό. Μια ματιά στις επιλογές των παραγωγών που έγιναν μεταξύ των κατατεθειμένων προτάσεων στον Γιώργο Λούκο και διαπιστώνουμε ότι τα ενώνει η πολιτική θέση και θέαση των πραγμάτων καθώς και ο νεανικός χαρακτήρας. Έτσι, μεταξύ των 33, συνολικά, θεατρικών παραγωγών του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα δούμε διακεκριμένους δημιουργούς της νεότερης γενιάς όπως οι Γιάννης Καλαβριανός, Αργυρώ Χιώτη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ειρήνη Φαναριώτη, Ιόλη Ανδρεάδη, Σοφία Μαραθάκη, Ελένη Ευθυμίου.
Η ενότητα του Χορού συντίθεται από δέκα παραστάσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών που στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ. Πληθωρικότερη η ενότητα της Μουσικής με 22 εκδηλώσεις, όπου η παραδοσιακή “πρωταγωνίστρια” Εθνική Λυρική Σκηνή φέτος συνυπάρχει εξίσου δυναμικά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα.
Το φεστιβαλικό καλοκαίρι αρχίζει στις 15 Ιουνίου στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Πειραιώς 260 με την σκηνοθεσία της Ελλης Παπακωνσταντίνου «Re-volt Athens» για να ολοκληρωθεί – σε ότι αφορά στην αθηναϊκή του δραστηριότητα στις 31 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, οι επτά παραγωγές του Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκινούν να παρουσιάζονται διαδοχικά από την 1η Ιουλίου με τον αριστοφανικό «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και θα ρίξουν αυλαία στις 20 Αυγούστου με τους «Ορνιθες» δια χειρός Νίκου Καραθάνου που φέρουν για πρώτη φορά την υπογραφή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε καλοκαιρινή παραγωγή. Η Μικρή Επίδαυρος θα ενεργοποιηθεί μόνο κατά τον Ιούλιο με τις μουσικές παραστάσεις της Τάνιας Τσανακλίδου και του Σταμάτη Κραουνάκη να διακρίνονται.
Κι ενώ σε επίπεδο προγραμματισμού, τα πράγματα μοιάζουν να αποκαθίστανται – μετά και το πυρετικό διάλειμμα της έλευσης του Γιαν Φαμπρ – η οικονομική δυσπραγία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Ελληνικού Φεστιβάλ. Παρότι ο φετινός προϋπολογισμός αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ (ύστερα από μια περικοπή της τάξεως του 25%), το ποσό στους εργαζόμενους δεν αναμένεται να καταβληθεί πριν το τέλος του 2016 – κι αυτή θα είναι η ομαλότερη δυνατή εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για τα οφειλόμενα στους καλλιτέχνες από την περσινή διοργάνωση, καθώς μέχρι τώρα έχουν αποπληρωθεί μόνο τα μισά από το 1.6 εκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούσαν.
Η βεβιασμένη αποχώρηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά από τη συνέντευξη Τύπου δεν άφησε περιθώρια για ερωτήσεις αναφορικά με τα οικονομικά του θεσμού ή την πολλαπλά εκφρασμένη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του. Ο ίδιος περιορίστηκε στο σχόλιο «περάσαμε περιπέτειες» κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη χρονιά», υποτιμώντας προφανώς το σάλο που ακολούθησε την αποπομπή Λούκου και πολύ περισσότερο τον… διάττοντα διορισμό Φαμπρ.
Το πρόγραμμα του Ηρωδείου περιλαμβάνει κυρίως μουσκές εκδηλώσεις και έχει ως εξής:
- Όπερα «Άιντα» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, Η. Βουδούρη. Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί, Ενρίκο Καστιλιόνε (10,11, 12 και 15/6).
- «Carmina Burana». Συναυλία κλασικής μουσικής από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ (18/6).
- Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21/6).
- Νότης Μαυρουδής «50 χρόνια τραγούδι». Συμμετέχουν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Νέγκα, Β. Βενετσάνου, Αν. Μουτσάτσου κ.α. (23/6).
- Συναυλία κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου (25/6).
- Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Ραχμάνινοφ και Ντόρζακ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ Αλαίν Λεφέβρ (27/6).
- Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας στο πλαίσιο του «2016: Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Από το συγκρότημα Igor Moiseyev State Academic Ensemble of Popular Dance (29, 30/6).
- Νίκος Κυπουργός «Στον μυστικό κήπο». Συναυλία για παιδιά και μεγάλους, από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Συμμετέχουν οι Σ. Γιαννάτου, Δ. Δημοσθένους, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη κ.α. (2/7).
- Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ (5/7).
- Θεατρική παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (8/7).
- Έναρξη εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους».
- Συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (9/7).
- «Αριστοφανειάδα», θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (11, 12/7).
- Όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη (24, 26, 27, 29/7).
- Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Σολίστ Ντιμίτρι Ασκενάζι (1/8).
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχει ως εξής:
- “Πλούτος” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη 1,2/7
- “Ορέστεια” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και παραγωγή του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου 8,9//7
- “Αντιγόνη” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΘΟΚ 15, 16/7
- “Επτά επι Θήβας” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ 22, 23/7
- “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Ρίμας Τούμινας συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ, 29,30/7
- “Λυριστράτη” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού από το Εθνικό Θέατρο 5,6/8
- “Όρνιθες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, 19, 20/8
Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα δούμε μουσικοθεατρικές παραστάσεις:
- 1 & 2 Ιουλίου: Στέφανος Κορκολής και τη Σοφία Μανουσάκη σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
- 5 Ιουλίου: Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσει το έργο «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος» του Πέρσυ Σέλλεϋ
- 8 & 9 Ιουλίου Η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζει κομμάτια από το ελληνικό θέατρο
- 15 & 16 Ιουλίου Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα παρουσιάζουν μια παράσταση βασισμένη στον λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα
- 22 & 23 Ιουλίου Ο Αργύρης Πανταζάρας και η καλλιτεχνική ομάδα Momentum δομούν μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης
- 29 & 30 Ιουλίου ο Μανώλης Μαυροματάκης παρουσιάζει μια παράσταση γύρω από την προσωπικότητα του κρητικού ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανου Σαχλίκη
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: