Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: στατιστικά που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς πριν το ανάψεις…
Στις 31 Μαΐου, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του ενεργητικού αλλά και του παθητικού καπνίσματος. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τις συνέπειες που επιφέρει το κάπνισμα στον οργανισμό μας και τα οφέλη της διακοπής του.
Παρά τις προειδοποιήσεις οι περισσότεροι καπνιστές αψηφούν τους κινδύνους κι έτσι το φαινόμενο παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ενδεικτικά θα δούμε με τα παρακάτω στατιστικά, τι ισχύει στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο:
- 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
- το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
- το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
- το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
- το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
- 200 δισεκατομμυρία δολάρια κοστίζουν στους πάσχοντες οι θεραπείες για τις νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.
- Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών
- Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
- Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου
- Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
- Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
- Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
- Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πάρουμε την απόφαση να κόψουμε το τσιγάρο:
- Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.
- Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, και έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή.
- Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά. Είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμη και το επιχείρημα των θεριακλήδων ότι “ένα τσιγαράκι μαζί με τον καφέ είναι απόλαυση”, καταρρίπτεται αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.
- Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.
- 15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε. Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.
- Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.
- Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.
- Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.
Η ζωή είναι ωραία! Μην αφήσετε το τσιγάρο να σας την καταστρέψει!
Πηγή: http://www.iatropedia.gr/
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
6+1 χριστουγεννιάτικα ποιήματα που αξίζει να διαβάσουμε
Blue Xmas: Τελικά αυτή η “μαγεία των γιορτών” είναι ίδια για όλους;
Babygirl: Στο πιο ερωτικό θρίλερ της χρονιάς η Halina Reijn εξερευνά τη γυναικεία σεξουαλικότητα
George Michael: Το pop είδωλο που άλλαξε για πάντα τα Χριστούγεννα
Χριστούγεννα: Τρώμε χωρίς τύψεις, αλλά όχι χωρίς αύριο!
Το Velocity Warehouse φέρνει τους Nico Moreno, Alignment & Øtta για μια underground techno βραδιά
Μέγαρο: Μουσικές στην «Αυλή του Βασιλιά Ήλιου» με την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου
Οι Swingin’ Cats έρχονται με γιορτινή διάθεση στο Gazarte
Γρήγοροι και εύκολοι κουραμπιέδες χωρίς μίξερ
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων με την Veronica Mortensen και τον Niels HP στο Θέατρο Ολύμπια