Open Studio 2016 από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης
Με παρουσία αδιάλειπτη, που μετράει πλέον δώδεκα χρόνια, το Ανοιχτό Στούντιο, ο θεσμός της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας, Παυλίνας Βερέμη, δίνει το «παρών» στο μικρό θέατρο της Σχολής, Blackbox, από τις 23 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.
Δυναμική σε ανθρώπινη παρουσία και πλούσια σε χορευτικό περιεχόμενο, η διοργάνωση επιστρέφει, προκειμένου να υπογραμμίσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της Σχολής και να φέρει σε επαφή ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού με τη δουλειά που γίνεται μέσα σε αυτήν.Στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης συνεργάζεται για
πρώτη φορά με το THEATER DER KLANGE (THEATER OF SOUNDS) μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας και της ελληνικής καταγωγής χορογράφου Jacqueline Fischer.
Ακολουθώντας πρότυπα και πρακτικές διεθνών προδιαγραφών, αλλά και συνεχίζοντας μια μακρά εκπαιδευτική παράδοση, η ΚΣΟΤ σήμερα αποτελεί τόπο υποδοχής και εξέλιξης νέων καλλιτεχνών του χορού. Αποστολή της Σχολής δεν είναι να παραδίδει μόνον τεχνικά άρτιους χορευτές ή δασκάλους, αλλά και ανήσυχες, πολυσχιδείς προσωπικότητες, έτοιμες να εργαστούν με αφοσίωση, να ερευνήσουν σε βάθος και να δημιουργήσουν με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι της Κρατικής χαίρουν μεγάλης εκτίμησης εκτός συνόρων και απορροφώνται σε μεγάλο ποσοστό από σημαντικές ομάδες χορού και καλλιτεχνικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.
Με ένα πρόγραμμα σπουδών που ανανεώνεται διαρκώς και μαθήματα σε σεμιναριακή βάση, τόσο στο δικό τους όσο και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, στην ΚΣΟΤ, οι σπουδαστές μαθαίνουν από την πρώτη μέρα τι σημαίνει πειθαρχία, μόρφωση και ήθος, αλλά και τι σημαίνει ενθάρρυνση, καλλιέργεια, καλλιτεχνική και προσωπική ελευθερία.
Η παράσταση, που θα λάβει χώρα στο ιστορικό κτίριο της ΚΣΟΤ στην οδό Ομήρου 55, εξελίσσεται σε δύο μέρη και περιλαμβάνει εντυπωσιακά demo τεχνικής, χορογραφίες μικρής διάρκειας, και σύντομες συνθέσεις των σπουδαστών, που επιλέχθηκαν μετά από αυστηρή διαδικασία. Αυτές οι πρωτότυπες δημιουργίες των σπουδαστών αποτελούν τον καρπό της δουλειάς που έχει γίνει στο μάθημα της χορογραφίας και φωτίζουν τη διαδικασία μελέτης και έρευνας που προωθεί η Σχολή.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- demo τεχνικής Martha Graham, χορογραφική σύνθεση Όλια Τορναρίτου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Γιώργος Κοντοβάς
- Το έργο Tomorrow της Jasmin Vardimon, μια εντυπωσιακή σύνθεση για 10 χορευτές.
- Σόλι των σπουδαστών
- Happening βασισμένο σε χορογραφίες σπουδαστών, σε επιμέλεια της Αθηνάς Βάχλα
- Απόσπασμα από το έργο της Martha Graham με τίτλο Temptation of the Moon, στο πλαίσιο της παρουσίασης ρεπερτορίου από το Γ’ έτος, επιμέλεια Πέννυς Διαμαντοπούλου
- demo τεχνικής release σε Γιαπωνέζικη μουσική από τον Νίκο Καλογεράκη
- Το ντουέτο των Διονύση Αλαμάνου και Δανάης Δημητριάδη με τίτλο Uncia, με θέμα τη μεταμόρφωση, και πηγή έμπνευσης τη λεοπάρδαλη των χιονιών και γενικότερα τα ζώα με εξαιρετικές ικανότητες στο καμουφλάζ.
- Tο έργο TRIAS της Jacqueline Fischer, καλλιτεχνικής διευθύντριας του τμήματος χορογραφίας του THEATER DER KLÄNGE (Theatre of Sounds, 1987), με έδρα το Ντύσσελντορφ. Η χορογραφία, που θα ερμηνεύσουν επιλεγμένοι σπουδαστές της ΚΣΟΤ, αποτελεί μια δημιουργική επανέκδοση στο σύγχρονο περιβάλλον κίνησης και ιδεών, του Τριαδικού Μπαλέτου (Triadisches Ballett, 1922), του διάσημου καλλιτέχνη του Bauhaus, Oscar Schlemmer.