Ομάδα Αυτοκτονίας
Παρότι οι προσδοκίες ήταν μεγάλες για το φιλμ του Dacid Ayer με την ελίτ των κακών από την DC Comic σε ρόλο …καλών, το αποτέλεσμα αφήνει μια μάλλον γλυκόπικρη γεύση.
Η αμερικανίδα πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, Αμάντα Γουόλερ (Viola Davis) έχει αποφασίσει πως μόνο μια ομάδα από «χαμένα κορμιά», που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ζωή τους, είναι αυτό που χρειάζεται για τις επόμενες αποστολές που σχεδιάζει. Όταν όμως αυτοί οι ελεεινοί αντιήρωες της «Ομάδας Αυτοκτονίας» αντιληφθούν ότι δεν επιλέχθηκαν για να επιτύχουν αλλά εξαιτίας της πέρα κάθε αμφιβολίας ενοχής τους (που θα χρησιμοποιηθεί ώς ο βασικός λόγος αποτυχίας τους), θα αντιδράσουν με τον πιο βίαιο τρόπο.
Την «Ομάδα Αυτοκτονίας», απαρτίζουν μερικοί ευφάνταστοι κακοί με …θανατηφόρα πιασάρικα ονόματα όπως Deadshot, Harley Quinn – η θαυμάσια Margot Robbie ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα-, Joker, Captain Boomerang, Killer Croc, Diablo κ.α… Τους σκοτεινούς χαρακτήρες της DC Comic επιστρατεύει ο σκηνοθέτης David Ayer («Fury», «End of Watch») για να μας συνοδεύσουν σε ένα σύμπαν σκοτεινό, αλλοπρόσαλλο αλλά και υπερβολικά χάρτινο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια χαμένη κινηματογραφική ευκαιρία.
Είναι γεγονός ότι η μυθολογία των σούπερ ηρώων έχει μπουκώσει τελευταία από τους αμέτρητους υπερασπιστές του Καλού και χρειάζεται μια ανανέωση στο είδος. Η ανάδειξη κάποιων αποδεδειγμένα κακών σε ρόλο «θετικών» ηρώων, ανοίγει αυτόματα την πύλη της φαντασίας σε ένα πεδίο δημιουργικότητας και γόνιμου μεταμοντερνισμού. Όμως ο David Ayer δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί όλο αυτό το πακέτο και πετάει την καλλιτεχνική …ελευθερία στα σκουπίδια. Στις καλοφτιαγμένες σεκάνς του το θέαμα μπορεί να περισσεύει αλλά η ουσία – λέγεται και σενάριο- είναι μάλλον άγνωστη λέξη. Πυκνές σκηνές δράσης, θεοσκότεινη φωτογραφία που τονίζει το προφίλ των «ηρώων», απύθμενη αμοραλιστική ηθική. Αυτά είναι κάποια ελκυστικά μοτίβα στο φιλμ που μαζί με την θεϊκή Harley Quinn (ένα κράμα μαθητριούλας και sexy beast) της Margot Robbie αλλά και τον σαιξπηρικό Joker του Jared Leto, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. Όμως άλλα τόσα – αν όχι περισσότερα – είναι και τα αρνητικά που καταδικάζουν το φιλμ στην κατηγορία της μετριότητας: εξυπνακίστικο χιούμορ, ιστορία άλλα αντί άλλων, χαοτικό σενάριο και εν τέλει αδυναμία του σκηνοθέτη να «συνομιλήσει» ικανοποιητικά με το κοινό της μπλοκμπάστερ περιπέτειας. Πάντως για τους φαν του DC Comic που βασίστηκε το φιλμ η γεύση μπορεί να είναι πιο γλυκιά –αντί της πίκρας που γράφουμε στο leadάκι- και μπορούν να ετοιμάζονται άφοβα για το σίκουελ, αφού το «Suicide Squad» μπορεί να μην έσκισε στα ταμεία του πλανήτη αλλά τα λεφτά του τα έβγαλε και με το παραπάνω: κόστισε 175 εκατομμύρια δολάρια και έχει φτάσει ήδη τα 500 παγκοσμίως.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης