MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Ακυβέρνητες Πολιτείες»: Μια τριλογία, τρεις σκηνοθέτες, τρεις παραστάσεις…

Είναι από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα έχουν διαβαστεί, έχουν μεταφραστεί, έχουν μελετηθεί από πολλούς. Τώρα ήρθε η ώρα ν’ ανέβουν και στη θεατρική σκηνή, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Τέχνης.

author-image Όλγα Σελλά

Μια τριλογία, η «Λέσχη», η «Αριάγνη», η «Νυχτερίδα», που την καθεμιά στη σκηνή θα στήσει άλλος σκηνοθέτης. Η Εφη Θεοδώρου θα ξεκινήσει, τον Μάρτιο του 2017 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με τη «Λέσχη», μια παράσταση που είχε ξανασκηνοθετήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού παλαιότερα, αλλά θα ξαναδουλέψει εξαρχής τώρα. Ο Γιάννης Λεοντάρης θα σκηνοθετήσει, τον Οκτώβριο του 2017, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την «Αριάγνη». Και ο Αρης Τρουπάκης θα αναπαραστήσει, τον Ιανουάριο του 2018, σε χώρο που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, τη «Νυχτερίδα». Και οι τρεις σκηνοθέτες έχουν θητεία σε σκηνοθεσίες λογοτεχνικών κειμένων.

efi theodorou
Η Έφη Θεοδώρου θα σκηνοθετήσει τον Μάρτιο του 2017 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με τη «Λέσχη»

Μιλήσαμε με την Εφη Θεοδώρου που είχε την αρχική ιδέα και είχε υποβάλει την πρότασή της στο Εθνικό Θέατρο. «Το υποδέχθηκαν σε ακόμα πιο μεγάλη διάσταση», λέει και μας πληροφορεί ότι ο κάθε σκηνοθέτης θα κάνει τη διασκευή του τόμου που θα σκηνοθετήσει, ίσως με επιλεγμένο δραματολόγο ο καθένας. «Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός μας το κάθε μέρος. Τις διασκευές που έχω κάνει τις έχω κάνει μόνη μου. Πιστεύω ότι η δραματουργία είναι μέρος της σκηνοθεσίας, άλλωστε. Ομως θα υπάρξει μια κοινή ομάδα των βασικών ηθοποιών, ενώ στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο κάνει odision για να επιλεγούν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, και μέχρι στιγμής η προσέλευση είναι τεράστια. Εχει ξεπεράσει τα 1.000 άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν», ενώ ίσως μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει κι ένα εργαστήριο για όσους ενδιαφέρονται.

giannis leontaris
 Ο Γιάννης Λεοντάρης θα σκηνοθετήσει, τον Οκτώβριο του 2017, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την «Αριάγνη»

Οσο για το ποιος θα ερμηνεύσει τον βασικό και εμβληματικό ρόλο του Μάνου Συμωνίδη, υπάρχει μια σκέψη για έναν ταλαντούχο ηθοποιό, το επιθυμούν και οι τρεις σκηνοθέτες, το επιθυμεί και ο ίδιος ο ηθοποιός, αλλά πασχίζουν να συντονίσουν τους χρόνους και τις υποχρεώσεις τους. Αλλά δεν είναι μόνο ο ρόλος του Μάνου Συμωνίδη. Είναι ο ρόλος της Εμμης, της Αριάγνης, της Ραπέσκου, της Νάνσυ, του Ρούμπυ, του Γαρέλα. Εμβληματικοί ρόλοι. Υπάρχει, πάντα, από τότε και μέχρι σήμερα, το «Ανθρωπάκι»… Διαρκής ρόλος, που ανέδειξε και μορφοποίησε ο Στρατής Τσίρκας.

Aris Troupakis
Ο Αρης Τρουπάκης θα αναπαραστήσει, τον Ιανουάριο του 2018, σε χώρο που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, τη «Νυχτερίδα»

Γύρω από τους τρεις σκηνοθέτες θα υπάρξουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη ή στη μετάφραση των «Ακυβέρνητων Πολιτειών»: η Χρύσα Προκοπάκη πρώτη απ’ όλους, που «θα έχει έναν ρόλο συμβούλου δραματουργίας», οι καθηγητές Μίλτος Πεχλιβάνος και Γιάννης Παπαθεοδώρου, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Τι σημαίνει να σκηνοθετείς ένα λογοτεχνικό κείμενο, ρωτήσαμε την Εφη Θεοδώρου. «Είναι σαν να γίνεται ο ίδιος συγγραφέας του έργου, το ξαναφωτίζει, δεν είναι το ίδιο με ένα αμιγώς θεατρικό έργο, γιατί εδώ τα νήματα είναι πολλά. Κι έτσι ο άξονας που θα επιλέξει ο καθένας είναι ξεχωριστός. Εχει μεγάλη ελευθερία ο σκηνοθέτης να επιλέξει και να κολυμπήσει ελεύθερα μέσα στο υλικό, έτσι να μπορεί να αποκαλύψει και πράγματα που δεν έχει δει ο αναγνώστης».

Την ρωτάω αν θα καταφύγουν στη βοήθεια του βίντεο για να καλύψουν τους πολλούς τόπους που εκτυλίσσεται το βιβλίο. «Οχι, η δυνατότητα της αφήγησης δίνει πολλές ελευθερίες και σε αφήνει να πεις τη σάρκα του έργου. Η αφήγηση έχει σημασία, όχι η αναπαράσταση. Μέσα από τις “Ακυβέρνητες Πολιτείες” περνάει όλη η ιστορία του αιώνα. Είναι ένα μάθημα ιστορίας αυτό το μυθιστόρημα, ενώ ταυτοχρόνως φωτίζονται οι προσωπικότητες, οι ψυχισμοί, οι συγκρούσεις. Είναι όλη η ιστορία της Ελλάδας, και ό,τι μας έφερε εδώ».

Περισσότερα από Art & Culture