Το Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Αριστοτέλειον
Το παραμύθι της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, παρουσιάζεται για όλη τη χειμερινή σεζόν, κάθε Κυριακή πρωί, στο Θέατρο Αριστοτέλειον, με επιπλέον παραστάσεις τις καθημερινές για σχολεία.
Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, έτσι όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή «Παραμύθια του λαού μας» που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο «Το Φιδόδεντρο» που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης.
Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα ‘γραφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα».
Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και ωστόσο τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν. Από το σημείο αυτό αρχίζει όλη η ιστορία, η οποία θίγει πολλά ζητήματα και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Χώρες μακρινές, βασιλόπουλα, ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού.
Η Ξένια Καλογεροπούλου σημειώνει για το έργο: «Ήθελα να γράψω κάτι που να έχει σχέση με την παράδοση, αλλά να μην είναι γραφικό, φολκλόρ. Να είναι κάτι βαθιά ελληνικό, εν τούτοις μέσα από μια αίσθηση μνήμης. «Το Σκλαβί» είναι ένα κατ’ εξοχήν αινιγματικό παραμύθι και ίσως γι’ αυτό ακριβώς να είναι και τόσο γοητευτικό. Για να φτιάξεις ένα έργο για παιδιά, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις ένα επίπεδο απλό και ένα άλλο πιο σύνθετο. Αυτό το “μοντέλο” λοιπόν εδώ είναι πολύ πιο ξεκάθαρο».
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης αναφέρει: «Είχα δει το έργο στο πρώτο του ανέβασμα και είχα μαγευτεί. Και να που τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να βάλω κι εγώ την προσωπική μου πινελιά σ’ αυτό το υπέροχο παραμύθι. Ένα παραμύθι που έχει όλα εκείνα τα συστατικά που θα μαγέψουν τα παιδιά, βασιλόπουλα και βασιλοπούλες, δράκους και μάχες, αγάπη και θυσία, αλλά πάνω από όλα, είναι ένα βαθιά δικό μας, ελληνικό παραμύθι που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας! Η παράστασή μας απευθύνεται σε παιδιά -θεατές που θα μυηθούν στον κόσμο που θα ζήσουν αργότερα, αλλά και σε ενήλικες –θεατές, που θα ανακαλύψουν ξανά την αθωότητά τους».