MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Το Κιβώτιο” στο Studio Μαυρομιχάλη: Κάτι περισσότερο από μία απλή παράσταση

Το “Κιβώτιο” ξεκίνησε να παίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη πέρσι τον Δεκέμβριο και όταν ανακοινώθηκε, οι περισσότεροι νόμιζαν πως επρόκειτο απλά για ακόμα μία παράσταση δραματοποιημένης λογοτεχνίας. Οι πιο υποψιασμένοι ενθουσιάστηκαν που ανέβαινε στο θέατρο το συγκεκριμένο μυθιστόρημα-σταθμός.

Φώτης Μακρής
Monopoli Team

Πολλοί ήρθαν στο θέατρο επειδή θέλησαν να δουν το έργο που έχει χαρακτηριστεί ως αλληγορία για τον εμφύλιο, ως έργο της διάψευσης, ως έργο για την πολιτική ματαίωση. Στη βασική του πλοκή συναντάμε τον ήρωα που πιστεύει μέχρι τέλους τυφλά στην αποστολή που του έχει αναθέσει το κόμμα του, για να αντιληφθεί αιχμάλωτος πια και με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ήταν απλά αναλώσιμος, καταλήγοντας σε μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία. Η παράσταση παιζόταν κάθε Παρασκευή και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ας πούμε μόνο πως ήταν sold out ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…

Kivotio4 1

Πολλοί ήρθαν στο θέατρο επειδή θέλησαν να δουν το έργο που έχει χαρακτηριστεί ως αλληγορία για τον εμφύλιο, ως έργο της διάψευσης, ως έργο για την πολιτική ματαίωση.

Δεν ήταν όμως μόνο το έργο που συνέβαλε στην μεγάλη προσέλευση του κοινού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την παράσταση ακολουθούσε συζήτηση μεταξύ των θεατών και των συντελεστών και με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε φορά. Οι καλεσμένοι στις συζητήσεις προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ψυχολόγοι, ιστορικοί, φώτισαν το έργο και την παράσταση από τη δική τους σκοπιά. Πολλοί ήταν οι θεατές που είχαν ήδη παρακολουθήσει την παράσταση και έρχονταν κάθε Παρασκευή μόνο για τη συζήτηση, που ήταν με δωρεάν είσοδο. Το κοινό αγκάλιασε με θερμό ενδιαφέρον τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

kibotio studio mauromixali 2016 sunenteuksi
18 Μαρτίου 2016. Βασίλης Παπαβασιλείου, Φώτης Μακρής, Εύη Κουκοράβα

Πολλές φορές αναπόφευκτα η συζήτηση κινήθηκε σε πολιτικά μονοπάτια, όπως με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Περικλή Κοροβέση που μίλησε για την Αριστερά εκτός κομμάτων, με τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο, που συζήτησε για τη στάση του ατόμου απέναντι στην πολιτική, τον εκδότη Γιάννη Μεϊμάρογλου που μίλησε για την Αριστερά και τις μεταρρυθμίσεις, τον Ιστορικό και Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλη Καρδάση που μίλησε για τις ερμηνείες του άδειου κιβωτίου, τους δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» Γιάννη Ανδρουλιδάκη, Βαγγέλη Καραγεώργο και Βαγγέλη Χερουβείμ που συζήτησαν για τις διάφορες αριστερές ιδεολογικές παραμέτρους και τη Δικηγόρο και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που συζήτησε για τον ρόλο της Αριστεράς σήμερα. Είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που βίωσαν τον εμφύλιο και είχαν να μας διηγηθούν συγκλονιστικές ιστορίες και εμπειρίες, όπως ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος που ήταν μικρό παιδί στη Λαμία, γείτονας του Βελουχιώτη, ο Μανώλης Γλέζος, σημαίνουσα προσωπικότητα της Αριστεράς που συζήτησε για τον ρόλο της στον Εμφύλιο.

IMG 0871
19 Φεβρουαρίου 2016. Φώτης Μακρής, Μάρθα Κοσκινά, Τίτος Πατρίκιος.

Συζητήσαμε το Κιβώτιο προσεγγίζοντας τον ήρωα από μια πιο ψυχολογική σκοπιά, με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου και πολλές φορές συμβουλευτήκαμε το οξύ βλέμμα των δημοσιογράφων πάνω στις προεκτάσεις του Κιβωτίου σήμερα, όπως με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημήτρη Φύσσα (σε ένα sold out θέατρο ανήμερα Χριστουγέννων), αλλά και την ομάδα συντακτών από την εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», τη θεατρική κριτικό Μαρώ Τριανταφύλλου και τους δημοσιογράφους στην εφημερίδα Παύλο Κλαυδιανό και Χριστόφορο Κάσδαγλη. Είχαμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, άνθρωπο που όχι μόνο έχει βιώσει τον Εμφύλιο, αλλά γνώριζε προσωπικά τον Άρη Αλεξάνδρου και την Καίτη Δρόσου και μας διηγήθηκε μοναδικές ιστορίες, αλλά και συζήτησε για τη θέση του ατόμου μέσα στην Ιστορία. Ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος μας διηγήθηκε τις δικές του συναντήσεις με την Καίτη Δρόσου στο Παρίσι και ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης συζήτησε τη θέση του έργου στην νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά και το βάρος των προσωπικών κιβωτίων που φέρει ο καθένας μας.

kibotio studio mauromixali 2016 sunenteuksi2
11 Μαρτίου 2016. Μανώλης Γλέζος, Φώτης Μακρής, Ανδρέας Γιολάσης

Ιδιαίτερες ήταν οι προσεγγίσεις της συντονίστριας του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Χαράς Τσουκαλά για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (το «Κιβώτιο» διδάσκεται στο λύκειο), αλλά και του ποιητή και εκδότη του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστα Κρεμμύδα, που συζήτησε για τη διαχρονικότητα του έργου του Αλεξάνδρου. Φυσικά δεν έλειψαν και οι πιο θεατρικές προσεγγίσεις, όπως με τον συγγραφέα, κριτικό θεάτρου, Πρόεδρο της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρο Πολενάκη, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βασίλη Παπαβασιλείου με την ιδιαίτερη ματιά στην πραγματικότητα και τον θεατρολόγο και καθηγητή στα Πανεπιστήμια του Winchester, Kingston και Canterbury Christ Church, Φίλιππο Χάγιερ.

Η παράσταση θα παίζεται και φέτος κάθε Παρασκευή και κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ο νέος κύκλος συζητήσεων με το κοινό θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου με καλεσμένη τη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Επόμενος καλεσμένος θα είναι ο συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, στις 14 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα των επόμενων καλεσμένων, που είναι υπό διαμόρφωση, θα περιλαμβάνει και φέτος προσωπικότητες από όλους τους χώρους και φυσικά η είσοδος στις συζητήσεις θα παραμείνει δωρεάν.

Μάρθα Κοσκινά
Θεατρολόγος – Συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη

Περισσότερα από Editors