MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παρουσίαση της έκδοσης “Σμύρνη: η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922)” στην Ακαδημία Αθηνών

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού παρουσιάζουν την έκδοση “Σμύρνη: η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922). Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου” την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

Monopoli Team
Ο συλλογικός τόμος με τίτλο Σμύρνη: η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922). Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, αποτελεί την έκδοση των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού τον Σεπτέμβριο του 2012. Με τη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, των χωρικών αναδιατάξεων και των πολιτισμικών διεργασιών που συγκρότησαν τον πολυδιάστατο και δυναμικό χαρακτήρα της Σμύρνης, ο τόμος αυτός γίνεται ο τόπος μιας ευρύτερης συζήτησης που θίγει γενικότερα μεθοδολογικά, θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα και ενισχύει την κριτική ματιά στο παρελθόν.

Οι επέτειοι γεγονότων, ευτυχών ή θλιβερών, αποτελούν ευκαιρίες για αναστοχασμό αναφορικά με τις επιδράσεις που άσκησαν ή που εξακολουθούν να ασκούν στις κοινωνίες που τα δημιούργησαν ή τα υπέστησαν. Η καταστροφή της Σμύρνης, μιας ακμάζουσας πόλης, που παραδόθηκε στη φωτιά και την καταστροφή και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από Έλληνες, οδηγήθηκε στην προσφυγιά, καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη τουλάχιστον ως αδικία. Με δεδομένο ότι η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί σημείο αναφοράς στην πρόσφατη εθνική μας ιστορία και οι συνέπειές της, στις πραγματικές και τις συμβολικές τους διαστάσεις, επηρεάζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και η θέαση του μικρασιατικού ελληνισμού είναι αδύνατον να αποσπασθεί από τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, την προσφυγική ταυτότητα και μνήμη και την καταστροφή, η συνολική επιστημονική διερεύνηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Μικράς Ασίας, πέραν κάποιων νοσταλγικών αναμνήσεων για ορισμένες περιοχές των χαμένων πατρίδων, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

SMYRNI EXOFYLLO 0

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις