Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ περνά στην ψηφιακή εποχή
Μεταξυ τού Αμαρουσίου και της Εκάλης, στην Κηφισιά, ανάμεσα στα πεύκα και άλλα αειθαλή, επί της οδού Πρωτέως 25, βρίσκεται εδώ και εικοσι-έξι χρόνια το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, που αυτή την εποχή γιορτάζει την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των όλων των συλλογών του.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι ένα από τα λίγα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών τους. Αποτελεί το μοναδικό μουσείο τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, με στόχο τη διαφύλαξη της τεχνολογικής κληρονομιάς του ΟΤΕ και ταυτόχρονα της τεχνολογικής κληρονομιάς της Ελλάδος.
Ένα από τα πρώτα τηλεγραφήματα εμπορικού χαρακτήρα το 1859, μετά την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων που επέτρεπαν τη τηλεγραφική σύνδεση Αθήνας με Κωνσταντινούπολη
«Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών μας είναι ένα έργο για όλους”, δήλωσε μεταξύ άλλων η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου, κα. Ντέπη Τζιμέα. “Για το Μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη των Μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους. Είναι μια επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.»
Μεταλλική επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή του 1892, που σχεδιάστηκε προσωπικά από τον Lars Magnus Ericsson
Τηλέγραφος, μέρος της συλλογής του μουσείου
Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για όλους, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. “Βασικό μας μέλημα είναι η δημιουργική εμπειρία”, τόνισε η κα. Νικολέτα Λιακοσταύρου, επικεφαλής, του Μουσείου, “να δούμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος σε όλες τις εποχές προσπάθησε να βρει τα μέσα για να αξιοποιήσει μία βασική του ανάγκη, την επικοινωνία“.
Παλιός τηλεφωνικός θάλαμος από τη συλλογή του Μουσείου
Στην ξενάγηση της έκθεσης “Διαδρομές” που ακολούθησε, περιηγηθήκαμε σε δύο μεγάλες περιόδους: στην “προηλεκτρική“, που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και στη “μεταηλεκτρική“, που αφορά τις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεώτερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Έτσι, από τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία του Τακτικού κατά τον 4ο π.Χ.αι. περάσαμε στο ωρονόμιο του Λέοντα του Μαθηματικού κατά τον 9ο μ.Χ. αι., στα χειροκίνητα τηλέφωνα στα τέλη του 19ου αι., κι από εκεί στο τηλεοπτικό στούντιο στην Ελλάδα του 1960 και στην αίθουσα “Κινητής Τηλεφωνίας”.
Ένα ταξίδι στον πολιτισμό και την ιστορία μας μέσα από την ιστορική εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας.
*Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των Μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων 2016-2017 και το αντικείμενο της έκθεσης “Διαδρομές”.
YYYYYYYYYYYYYYYYYYY_YYYYYYY_2016_2017.pdf
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών_Διαδρομές