MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Flâneur#12: Τι ειδήσεις βγάζει μια συνέντευξη Τύπου;

Η επίσημη ανακοίνωση για τη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν για το Σχέδιο Νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Η αλήθεια είναι ότι παραξενευτήκαμε άπαντες. Συνέντευξη Τύπου για ένα τόσο ειδικό θέμα – παρότι αφορά πολλούς δημιουργούς και τους απογόνους τους; Μήπως ειπωθεί και τίποτε άλλο; Σπεύσαμε λοιπόν, πρωί πρωί στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας…

Το τί θα γίνει με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνων παρέμενει το μεγάλο ερώτημα
author-image Όλγα Σελλά

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, επιχείρησε να κάνει «λιανά» και να συνοψίσει το πνεύμα του νομοσχεδίου. Κρατώ τη διατύπωση «κύρια φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών». Κρατώ ακόμα ότι οι εκπρόσωποι των επί μέρους πνευματικών σωματείων που ήταν παρόντες δεν φάνηκε να είχαν αντιρρήσεις. Προφανώς είχε προηγηθεί διαβούλευση. Αλλωστε ο υπουργός ήταν ανοικτός σε διορθώσεις κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή.

Βέβαια, ως συνήθως, στα νομοσχέδια υπάρχει και μια σελίδα που λέγεται «Αλλες Διατάξεις». Και σ’ αυτές υπήρχαν αρκετές ειδήσεις ή ειδησούλες, πάντως όλες στο πνεύμα του «τακτοποιώ εκκρεμμότητες». Να ευθύνεται ο επερχόμενος ανασχηματισμός; Κι εκεί, στις «Αλλες Διατάξεις» είδαμε ότι:

  • Προβλέπεται η απλοποίηση των διαδικασιών και η αποκέντρωση χορήγησης αδειών για την παραχώρηση προσωρινής χρήσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων (για ταινίες, για εκδηλώσεις, για διαφημίσεις. Ορθόν).
  • Παρατείνονται οι μισθώσεις και παγώνουν τα μισθώματα και οι εξώσεις από χειμερινούς και θερινούς κινηματογράφους και θέατρα, μέχρι το 2020. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ιδιαιτέρως και δεν έγινε κατανοητό αν αφορά τους χώρους που πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ασφαλείας…
  • Η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάποιες απορίες για το ότι θεσμοθετούνται (τώρα;) τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (γενικού διευθυντή, καλλιτεχνικού διευθυντή, αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή). Και αφού θεσμοθετούνται θα προσληφθούν κι όλας με συμβάσεις εργασίας ορισμένης διάρκειας -λέει το Σχέδιο Νόμου.
  • Με τη θεσμοθέτηση εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου μάλλον γλιτώνουμε χρήματα για αποζημιώσεις, εφ’ όσον χρειαστεί, για απώλειες ή φθορές σε έργα τέχνης που εκτίθενται στο εξωτερικό. Λογικό και αναγκαίο.
  • Θεσμοθετείται Βραβείο Γιάννη Μόραλη, που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν εν ζωή καλλιτέχνη. «Αντί αμοιβής, που δεν έχουμε να δώσουμε, το έργο που θα βραβεύεται θα εκτίθεται σε κάποιον δημόσιο χώρο», είπε ο υπουργός. Θα υπάρξει βέβαια και Επιτροπή που θα απονέμει το βραβείο.
  • Τέλος, συγκροτείται γνωμοδοτική επιτροπή θεσμικού χαρακτήρα για να επιλέγει την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας, ώστε «να μην είναι ad hoc απόφαση του εκάστοτε υπουργού». Σωστό κι αυτό.

Πάντως, όλοι οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι, στο νου μας είχαμε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την αναβληθείσα, προ εβδομάδας, συνέντευξη Τύπου. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν έγιναν ερωτήσεις επί του θέματος. Στα πηγαδάκια έξω, από κύκλους του υπουργείου, κρατήσαμε, αφού συρράψαμε απαντήσεις σε διάφορους και από πολλές ερωτήσεις, ότι χθες έγινε μια συνάντηση του Αριστείδη Μπαλτά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (για εκταμίευση είναι αυτές οι συναντήσεις), ότι έχει εγκριθεί η εκταμίευση ενός ποσού για ληξιπρόθεσμα χρέη και ότι όλα τα υπόλοιπα κάπως θα ενταχθούν σε κάποιους κωδικούς του νέου προϋπολογισμού. Μέσα σ’ άκρες, γιατί μέσα σ’ άκρες ήταν και οι απαντήσεις.

ΥΓ. Η πιο απρόβλεπτη και ανθρώπινη στιγμή ήταν όταν μια συνεργάτιδα του υπουργού τον ενημέρωσε, μ’ ένα σημείωμα, για τον θάνατο του Ντάριο Φο. Ο Αριστείδης Μπαλτάς αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει εκείνη τη στιγμή ένα σχόλιο. «Είναι λίγο σοκ όταν το μαθαίνεις. Ο Ντάριο Φο συγκέντρωνε όχι απλώς θαυμάσμό, αλλά αγάπη και συμμετοχή σ’ αυτά που ήθελε να κάνει», είπε, ανακοινώνοντας την είδηση.

Περισσότερα από Editors