MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Αθήνα παράγει τέχνη και πολιτισμό: το νέο πρόγραμμα της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

Στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Γερμανικού & Μυλλέρου, όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το πρόγραμμα της Πινακοθήκης από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 – Απριλίου 2017. Περιλαμβάνει σημαντικές εκθέσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκθέσεις «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης – Ένα άλλο Τριάντα στη Ζωγραφική», «Ανιχνεύσεις, φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής» και «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού».

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Γαλάτσι
Monopoli Team

«Η Πινακοθήκη της Αθήνας, με τις εκθέσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης», ξεκίνησε χαιρετίζοντας το νέο πρόγραμμα ο δήμαρχος Αθηνών, Γεώργιος Καμίνης, και συνέχισε λέγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο  μετατρέπεται σε «ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου, στοχασμού και δημιουργικής έκφρασης πάνω σε θέματα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης, αλλά και ζητήματα του καιρού μας».

Πλην του έργου της Πινακοθήκης, «τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης – πέρα από τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας – την τοποθετούν στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού χάρτη», αναφερόμενος στη διεθνούς φήμη εικαστική διοργάνωση της documenta 14, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, καθώς και στην ανακήρυξη της πόλης από την UNESCO ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το έτος 2018. «Οι κατακτήσεις αυτές», συμπλήρωσε «μας φανερώνουν ότι η Αθήνα συνεχίζει να υπάρχει, να παράγει τέχνη και πολιτισμό».

pinakothiki

Πάνω σε αυτά ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, πρόσθεσε πως «η εξαιρετικά πλούσια συλλογή σπουδαίων έργων μεγάλων καλλιτεχνών της Πινακοθήκης αναβαθμίζεται, εγκαινιάζοντας, έτσι, μια νέα εποχή διασύνδεσης με αξιόλογες πινακοθήκες και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό» τονίζοντας, μάλιστα, πως αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.
Ο τελευταίος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και επιμελητής της έκθεσης του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, είπε πως το πρόγραμμα της Πινακοθήκης για την περίοδο 2016 – 2017 «ξεκινά με την πρώτη έκθεση του Τριανταφυλλίδη και το πνεύμα ενός άλλου Τριάντα στη ζωγραφική, θεωρώντας πως η συλλογή της Δημοτική Πινακοθήκης ιδρύθηκε το 1914 με στόχο να υποστηρίξει το πνεύμα της Secession και το σύνολο των καλλιτεχνών της ομάδας Τέχνη, των οποίων ο Τριανταφυλλίδης ήταν οργανικό μέλος». Η απόφαση αυτή εκφράζει τη διάθεσή του δήμου «να αποδοθεί εμφατικά η ιστορική και πνευματική ταυτότητα της Πινακοθήκης και της συλλογής του Δήμου μέσα από την καλλιτεχνική και κοινωνική μας ιστορία». Η πρώτη αυτή έκθεση «τιμά τον πιο θεληματικά άσημο από τους σημαίνοντες και τον πιο σημαίνοντα από όσους ακριβώς μία Ελλάδα της επισημότητας, του κομφορμισμού και των παρασημοφορήσεων, αγνόησε συστηματικά» διότι με τον Τριανταφυλλίδη «η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο, αποδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο, κουτσομπολιό ή διακόσμηση».

triantafullidis dadades
Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Νταντάδες

Όσο για την έκθεση «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής» που εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου στο κτήριο της Πινακοθήκης στην Πειραιώς, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη, η Ελληνίδα επιμελήτρια αυτής, Αγγελική Γραμματικοπούλου, έκανε γνωστό πως η πρόταση από την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών εμπλουτίστηκε με την ιδέα του Ντένη Ζαχαρόπουλου «να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους καλλιτέχνες των δύο χωρών με έναυσμα το αρχείο και τη φωτογραφία». Η έκθεση, λοιπόν, «παρουσιάζει 14 προσεγγίσεις που μεταθέτουν την έμφαση από τον προβληματισμό για τη μνήμη και τη λήθη, όπως αυτή εκφράζεται σε ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές από τη δεκαετία του 70, σε μια αισθητική, συγκινησιακή, διανοητική και βιωματική εμπειρία του παρελθόντος. Ο απώτερος στόχος φιλοδοξεί να αναδείξει τους πολιτιστικούς και συναισθηματικούς κώδικες που προσδίδει η φωτογραφία μέσα από μια επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας».

pinakothiki1
Jozsef, Hajdu

«Την ιστορία της ελληνικής τέχνης θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς μέσα από την έκθεση του Αλέκου Φασιανού», ανέφερε η Λουϊζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού», μιας και «στο έργο του συναντάται η τέχνη του Θεάτρου των Σκιών, της αρχαίας αγιογραφίας και των κυκλαδικών ειδωλίων, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει ζωντανή την ελληνική ταυτότητα σε μια εποχή που όλα έχουν ανατραπεί». Η εικαστική πλευρά της εν λόγω έκθεσης, περιλαμβάνει ένα εικονογραφικό έργο 40 ετών και η εκδοτική πλευρά σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού χρονολογούνται από το 1973 έως το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη.

thurwrospoedros
Αλέκος Φασιανός, Θυρωρός και Πρόεδρος

Στο θορυβώδες κέντρο της Αθήνας, στην αθόρυβη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, γίνεται, σύμφωνα με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, “μία σημαντική προσπάθεια να χτιστεί μια Ακρόπολη ανθρώπων, στηριζόμενη στους καλλιτέχνες, που είναι πάνω από όλα πολίτες”.

* Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων για την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017.
Πρόγραμμα Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων (Οκτώβριος 2016 Απρίλιος 2017)

Περισσότερα από Εικαστικά