MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Miss Omonia από την ομάδα όχι παίζουμε/ UrbanDig Project στην Πλατεία Ομονοίας

Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance “Miss Omonia” στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών “κάτω από το ορατό” της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “[OUT]TOPIAS” του Μουσείου Μπενάκη.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας τρομπετίστας που είχε στήσει μια χρυσή τέντα, την «Τέντα της σιωπής» σε μια στοά κοντά στη πλατεία Ομονοίας. Ο κόσμος επισκεπτόταν τη χρυσή αυτή τέντα, καταθέτοντας ως αντάλλαγμα κάτι από τη φωνή του. Μια περιπλανώμενη γυναίκα, που ζούσε σε ένα πάρκινγκ αεροδρομίου στη Νάπολη και πρόσφατα είχε μετακομίσει στην πλατεία Ομονοίας, καταλήγει έγκλειστη στην τέντα. Δε μπορεί να βγει, να συνεχίσει το ταξίδι προς τη πλατεία, έχει ξοδέψει όλη της τη φωνή. Θα βγει η γυναίκα από τη στοά; Θα γίνει η πλατεία σύνορο νέας ζωής και χώρος συνάντησης, συνύπαρξης, κοινού βηματισμού;

miss omonia performance plateia omonoias 2016 2

Λίγα Λόγια για το πρόγραμμα δράσεων UrbanDig Omonia
Το UrbanDig Omonia είναι ένα πλέγμα δράσεων που μετατρέπουν τους τελευταίους 15 μήνες την Ομόνοια σε ένα εργαστήριο. Σκοπός του είναι η επαν-οικειοποίηση του δημόσιου χώρου ως τόπου συνύπαρξης, συνεργασίας, βηματισμού, ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Μέσα από συμμετοχικές δράσεις, άτομα κάθε ηλικίας και προέλευσης χτίζουν ένα κοινό πολιτισμικό αρχείο (γραπτό και οπτικοακουστικό) με ιστορίες της Ομόνοιας του χτες και κυρίως του σήμερα.

Το πλέγμα δράσεων θα καταλήξει το καλοκαίρι του 2017 σε μια περιπατητική παράσταση στην πλατεία Ομόνοιας με αφετηρία το αρχείο και έμπνευση από τις ροές κίνησης των περαστικών της, τους ανθρώπους και τα γεγονότα που τις καθορίζουν, αλλά και όσους επιχειρούν να τις ανατρέψουν. Θα επιχειρήσει να συνδέσει τα πολλαπλά της επίπεδα αλλά και τις γειτονικές στοές, εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος χώρος εισχωρεί στον ιδιωτικό, τις σχέσεις που καλλιεργούνται αλλά κι επιβάλλονται στην πλατεία ανάμεσα στους εμπόρους, τους θαμώνες και τους περαστικούς της. Το UrbanDig Omonia θα αμφισβητήσει την κυρίαρχη αφήγηση για την Ομόνοια, το φόβο και το στίγμα της αποτυχίας.

Το αρχείο που συλλέγεται από το πλέγμα δράσεων που οδηγούν στην παράσταση επικεντρώνεται στη σχέση με τον δημόσιο χώρο και περιλαμβάνει:

• προφορικές μαρτυρίες από τους χρήστες της πλατείας (καταστηματάρχες, περαστικούς, θαμώνες)
• στοιχεία ροής του κόμβου της Ομόνοιας
• εντυπώσεις τοπίου
• ιστορικά τεκμήρια
• πολιτισμική δραστηριότητα στο δημόσιο χώρο της Ομόνοιας (χτες και σήμερα)

Οι δράσεις που οδηγούν στη συλλογή του αρχείου περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

• “UrbanDig @ ΚΕΘΕΑ”: Site-specific εργαστήριο στο Mπάγκειο για άτομα με εξαρτήσεις πάνω στις εμπειρίες τους από την Ομόνοια (Μάιος 2016)
• “Ideas Factory @ Omonia”: Εργαστήριο χαρτογράφησης εντυπώσεων περιπατητών για την Ομόνοια σε συνεργασία με την ομάδα Ideas Factory από τη Σόφια της Βουλγαρίας (Απρίλιος 2016)
• “Hotel Transit”: Εργαστήρια για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια και συνεργασία με τη δράση “Χώρος Πρασίνου Τώρα” (ΑΤΑ) για συμμετοχικό σχεδιασμό χρήσης κενού δημοτικού οικοπέδου στην οδό Ξούθου (Ιούλιος 2016)
• “Τροβαδούροι”: Συλλογή video μαρτυριών για την πορεία της αγοράς της Ομόνοιας στο χρόνο από καταστηματάρχες στις στοές πέριξ της πλατείας. Δημιουργία τραγουδιών με αφορμή τις μαρτυρίες αυτές (Οκτώβριος 2016)
• Συνεργασία με τους Company New Heroes για την χαρτογράφηση των πρωταγωνιστών τόσο της ανατροπής όσο και της διατήρησης των κυρίαρχων ροών κίνησης στη πλατεία και της ερείπωσης συγκεκριμένων τμημάτων της. Συνεργασία για την κατασκευή μιας ψηφιακής εφαρμογής (σε συνδυασμό με live-performance) καλλιτεχνικής ξενάγησης στη πλατεία μέσα από αυτούς τους ήρωες. (Ιαν 2016)
• “UrbanDig Omonia @ ΑΣΟΕΕ”: Εργασίες φοιτητών με θέμα τις δράσεις του προγράμματος στην Ομόνοια όπου συλλέχθηκαν- μεταξύ άλλων- οι προτάσεις τους για τον ρόλο πολιτιστικών δράσεων σε έναν τόπο σαν την Ομόνοια (Απρίλιος 2016)
• “UrbanDig Omonia @ Synapsis I & II Athens Biennale”: Συλλογή ιστορίων για την Ομόνοια και το Μπάγκειο από τους επισκέπτες της Biennale διαμέσου μιας interactive εγκατάστασης (Νοέμβριος 2015 και Απρίλιος 2016)

miss omonia performance plateia omonoias 2016 3

Λίγα Λόγια για την ομάδα όχι παίζουμε / UrbanDig Project

Ή ΑΜΚΕ Όχι Παίζουμε ιδρύθηκε το 2004 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη και τη χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους της τέχνης και της επιστήμης. Δημιουργεί παραστάσεις που συνδυάζουν το θέατρο, το χορό και το υλικό του χώρου παράστασης, είτε πρόκειται για θεατρική σκηνή (κύκλος “Συγγραφείς του Κόσμου”) είτε για την πόλη (“UrbanDig Project”). Μέσα από τις ανοιχτές οριζόντιες και συλλογικές δράσεις χαρτογράφησης ιστοριών και τοπικού πολιτισμικού πλούτου, η τοπική κοινότητα ανοίγει το σπίτι της, βγαίνει στην «γειτονιά» του προγράμματος– τοπική ή μη – και πρωταγωνιστεί στην αποκάλυψη του εαυτού της. Η παράσταση γίνεται ο τελικός, αλλά όχι ο μοναδικός προορισμός μιας δυναμικής διαδικασίας χτισίματος σχέσεων, αρχείου και αφηγημάτων της πόλης.
Η ομάδα έχει διακριθεί- μεταξύ άλλων- στο AltoFest 2015 (1ο βραβείο), στο ACEA EcoArt International Contest 2011, το TEDxAthens Challenge 2010 (1ο βραβείο) και έχει συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην PQ of Performance Design and Space 2015.

www.urbandigproject.org

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αλεξίου

Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη, Ρέα Ζέκκου
Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη, Ρέα Ζέκκου
Μουσική: Σωτήρης Πέπελας
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Παίζουν: Εμμανουέλα Κορκή, Σωτήρης Πέπελας, Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Δωρεάν (Μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση: 20)
Παραστάσεις: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 13:00 και στις 16:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ