Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει για τη δουλειά του: «Γεγονός είναι ότι εξακολουθώ, πάντα λεύτερος, σαν πολεμικός ανταποκριτής ή σαν λαϊκός μάστορας , να καταγράφω, με τον τρόπο μου, όλα όσα μονάχα με τους χτύπους της καρδιάς μεταδίδονται και αποθηκεύονται με την ευχή της μη επανάληψης . Φυσικά δεν είμαι και ο μόνος . Αλλά ποιά ελληνική εξουσία νοιάστηκε για το μοναδικό κεφάλαιο που είναι ο δημιουργός της ντόπιας τέχνης και ο πολιτισμός ;»
Ο Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου σχολιάζει για τη γλυπτική του Κυριάκου Ρόκου: «Αν κάποιος προσπαθήσει να επεξηγήσει τα έργα του Ρόκου, χάνει αυτόματα την αρετή της αποκαλυπτικότητας τους. Η όραση δεν ζητά ορισμούς αλλά α-περιορισμούς, γιατί έτσι μόνο αξιώνεται να εισχωρήσει στο βάθος της μαγικής εικόνας που λέγεται «απτή πραγματικότητα».
Η γλυπτική του Ρόκου μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό που μας περιδινίζει σ’ έναν κόσμο συνειρμών, μετασχηματισμών και αναπλάσεων στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού.
Μέσα στα τόσα υλικά που με άνεση και μαστοριά κατεργάζεται, διακρίνει κανείς να επανέρχονται σε πλήθος παραλλαγών κάποιες έμμονες ιδέες που με ευρηματικό τρόπο και ετερόκλητες κλίμακες αρθρώνουν τους συχνά σαρκαστικούς συμβολισμούς του: η βίδα, το δάχτυλο, το φερμουάρ, το περιστέρι, ο καθρέπτης. Τα απίστευτα εκμαγεία χεριών και η χαρμολύπη του αέναου περάσματος απ΄ το ένα πρόσωπο στο άλλο. Τα προσωπεία και τα σύμβολα απ΄ το βεστιάριο της ανθρώπινης δόξας, η οδυνηρή γειτνίαση του βάθρου με το βάραθρο.
Λίγο να εσωτερικοποιήσουμε την όρασή μας θα τον αναγνωρίσουμε ατόφιο μέσα στις εικόνες του. Τραχύς και τρυφερός, αναχωρητής και ερωτικός, νήπιος μαζί και ώριμος στέκει εκστατικός μπροστά στο θαύμα της ζωής και την παλίντροπη αρμονία του κόσμου.
Με αφορμή την έκθεση του Κυριάκου Ρόκου, στις 21 Δεκεμβρίου 2016 στις 18.00 στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), ο αρχιτέκτονας και ιστορικός Τέχνης, Κώστας Καζαμιάκης θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο Ρόκο, μέσα απ’ την σειρά των έργων του, της “τελευταίας στιγμής” και την ανάγκη να περιγράφει με γραπτές λέξεις, όσα δεν μπορούν να ειπωθούν , σκαλίζοντας ένα βράχο η πηγαίνοντας με τα νερά ενός ευκάλυπτου . Ακόμα και με το πλάσιμο του πηλού η με την απόλυτη ελευθερία να περιπλανιέσαι στο άσπρο χαρτί , αφήνοντας ίχνη από ανοξείδωτα ταξίδια. Συμμετέχουν διαβάζοντας ιστορίες του γλύπτη: η ηθοποιός και καθηγήτρια ορθοφωνίας Αντέλα Μερμηγκα και ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Τραγουδάει η Μαρίνα Δακαναλη.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 19.30
Διάρκεια: 8 Δεκεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017