Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού με δωρεάν εκδηλώσεις
Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης γιορτάζει με δημιουργικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, προσφέροντας, με ελεύθερη είσοδο, την ευκαιρία για μια αρχική γνωριμία με την πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποιείται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας από τη νηπιακή ηλικία μέσω της Τέχνης.
Γνωστό για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης επέλεξε το θέμα της Φροντίδας που ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και επεκτείνεται στην οικογένεια, στους φίλους, στον συνάνθρωπο, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, τα φυτά, τα ζώα, όλα τα έμβια όντα, για να αγκαλιάσει τελικά ολόκληρο τον πλανήτη. «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί σύντομα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης, με 122 έργα παιδιών από το 1945 έως το 2016, από την πλούσια συλλογή του Μουσείου, δωρεές και συνεργασίες.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως και τις 14.00, μικροί και μεγάλοι μαζί, όλα τα μέλη της οικογένειας, με την υποστήριξη των ανθρώπων του Μουσείου, θα προσεγγίσουν βιωματικά, μέσα από παιχνίδια Τέχνης και 4 διαφορετικές 15λεπτες εικαστικές δράσεις που επαναλαμβάνονται κάθε μία ώρα, την πολύπλευρη έννοια της Φροντίδας. Ξεκινώντας από την ατομική υγιεινή, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τα προσωπικά ενδιαφέροντα, θα αντιληφθούν τη σημασία της φροντίδας στο οικογενειακό πλαίσιο, θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τις ιδιαίτερες ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι πρόσφυγες, τα ΑμΕΑ και οι μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, θα αναγάγουν την αναγκαιότητα της φροντίδας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της έλλειψης φροντίδας. Θα αναλογιστούν τον ρόλο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και την ανάγκη προσωπικής ενεργοποίησης, θα διερευνήσουν τρόπους συλλογικής δράσης για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη.
Ως «αρχή» της Φροντίδας προς τον συνάνθρωπό μας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης έχει ξεκινήσει ήδη εικαστικά εργαστήρια σε παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων» του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης συνεργάζεται με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών (ΚΣΠΟΑ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας στην Κυψέλη, πραγματοποιώντας εργαστήρια ζωγραφικής έκφρασης σε παιδιά 5-9 ετών κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums. Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. «Μαθαίνω μέσω της Τέχνης» είναι η διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία που προτείνει, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης και αναπτύσσοντας την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, από νηπιακή ηλικία. Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του (δικαιώματα, διαφορετικότητα, οικογένεια, περιβάλλον κ.ά.) αναδεικνύει τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης και προτείνει παιχνίδια και δράσεις για επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας,. Έχει δημιουργήσει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιφέρεια και προσφέρει εργαστήρια για ΑμεΑ, ΑμΠΟ και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Τα παιδιά στο Μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, να συμμετάσχουν σε καλοκαιρινά camps και σε εικαστικά εργαστήρια ακόμα και με τους γονείς τους. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν 650 παιδιά 2,5-14 ετών.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στη Γραμματεία του Μουσείου
Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750
Είσοδος ελεύθερη και δωρεάν δράσεις (όλα τα υλικά τα παραχωρεί το Μουσείο)
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 / Κυριακή: 11.00 – 14.00
Τηλ.: 2103312621, 2103312750
Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα