Είμαστε από καλή γενιά από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το 2016, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εορτάζει τα 180 χρόνια προσφοράς ποιοτικής παιδείας με σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, των οποίων τα έσοδα διατίθενται υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων. Στις εκδηλώσεις αυτές εντάσσεται η μουσικοθεατρική παράσταση “Είμαστε από καλή γενιά”, που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Η παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά» στηρίζεται σε ποίηση, εικόνα και μουσική για τη νεότητα και την Ελλάδα. Τη σημερινή και τη διαχρονική. Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Γκάτσος, Αλκαίος αλλά και Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Μικρούτσικος.
Μια ομάδα από μαθητές, με οδηγούς μια συναισθηματικά ευαίσθητη μαθήτρια και έναν οραματιστή καθηγητή, περιπλανιέται μέσα στους στίχους των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και τα τραγούδια των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, προσπαθώντας να βιώσει τον τόπο και τον χρόνο τής Ποίησης.
Εκεί συναντιέται με την πατρίδα και την ιστορία της, με τη σύγχρονη κρίση τού πλανήτη και τα αδιέξοδά του, που οι ποιητές και οι μουσικές τους, τα ποιήματα και οι εικόνες τους τα μετατρέπουν σε θύρες εξόδου και διαφυγής προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Σημειώνει ο σκηνοθέτης τής παράστασης Φωκάς Ευαγγελινός: “Η πρόσκληση να σκηνοθετήσω αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο των 180 χρόνων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ετοιμάζουμε με τον Στρατή Πασχάλη, που γράφει και επιμελείται τα κείμενα, μία παράσταση η οποία χρησιμοποιώντας τα λόγια μεγάλων μας ποιητών διαφυλάττει τη μνήμη και αναδεικνύει την πατρίδα μέσα στον χρόνο και την ιστορία. Χρησιμοποιούμε, ακόμη, μουσικές ξεχωριστών μας συνθετών για να επισημάνουμε τη διαχρονικότητα τής τέχνης που μπορεί να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Μιλάμε για σημερινά προβλήματα, για την οικολογία, την κρίση, τη μετανάστευση. Θέματα σύγχρονα που απασχολούν τη νέα γενιά αλλά και όλους μας.
Με μεγάλη μας χαρά συνεργαζόμαστε με τον ξεχωριστό Μανώλη Μητσιά, που έχει τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Νίκο Καραθάνο στον ρόλο ενός εμπνευσμένου δασκάλου, τη Νάντια Κοντογεώργη και τους έξι ηθοποιούς που γίνονται μαθητές, τις δύο χορωδίες στις οποίες συμμετέχουν 120 μαθητές και απόφοιτοι τού Αρσακείου. Μια πραγματική υπερπαραγωγή, όχι με τεχνικά μέσα και πολυέξοδα εφέ, αλλά στηριγμένη στον άνθρωπο και στα πνευματικά του επιτεύγματα, στις αξίες και στα όνειρά του που δείχνουν και τον δρόμο για το μέλλον.
Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους να μοιραστούν αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο τής Ποίησης, που τελικά οδηγεί στην αισιοδοξία και την ελπίδα και, παράλληλα, αποτυπώνει τη μεγάλη διαδρομή των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, 180 χρόνια τώρα, που προχωρούν στο αύριο με φάρο τα σπουδαία επιτεύγματα τού παρελθόντος.”