Η Χορεύτρια
Η ιστορία της χορεύτριας Λόι Φούλερ την οποία υποδύεται η γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοκό.
Τίποτα από το παρελθόν της αμερικανίδας Λόι Φούλερ δεν προμήνυε ότι θα γινόταν χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού. Όμως στα 25 της πέρασε την άλλη ακτή του Ατλαντικού και ρίσκαρε τα πάντα για να βρει θέση στα Φολί Μπερζέ. Με τα πρωτοποριακά χορευτικά της η Φούλερ σημάδεψε την πορεία του χορού προκαλώντας αληθινή επανάσταση στις τέχνες του 19ου αιώνα.
Χωρίς να ακολουθεί κάποια ρηξικέλευθη γραφή ή να επιδιώκει την εκκεντρικότητα, η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος Στεφανί Ντι Τζούστο αφέθηκε στη γοητεία του χορού της Φούλερ και την γραμμική αφήγηση της ζωής της.
Το αρχικό κομμάτι της γελαδάρισσας πιτσιρίκας που εκδηλώνει την αγάπη της στο χορό είναι η συστατική επιστολή για ένα αδάμαστο πνεύμα που δεν θα κάνει πίσω αν δεν εκφράσει την καλλιτεχνική ανάγκη του. Θα ταξιδέψει με όνειρα στην Ευρώπη και στο Παρίσι θα αναζητήσει την τύχη της. Είναι σημαντική η σκηνή της πρώτης γνωριμίας της Φούλερ με τον ιδιοκτήτη του παρισινού θεάτρου που όταν μαθαίνει την ηλικία της (25 ετών) και το ενδιαφέρον της για το χορό, την αποτρέπει λέγοντας της πως «οι καλές χορεύτριες στα 20 τους είναι ήδη διάσημες». Εκείνη δεν θα πτοηθεί και με σύμμαχο της τη φαντασία (ο ονειρικός χορός της που την έκανε διάσημη περιείχε φαρδιά ρούχα, τεράστια μεταξένια υφάσματα και δημιουργική χρήση του φωτισμού) θα πλάσει ένα μαγευτικό χορευτικό – κορυφαίο της ταινίας μαζί με άλλες δυο, τρεις ποιητικές σεκάνς- που θα αποθεωθεί από το κοινό και την κριτική της εποχής.
Το φιλμ πάντως από ένα σημείο και μετά εσφαλμένα εγκαταλείπει την απεικόνιση της χορευτικής αξίας της Φούλερ με τα θεσπέσια, εικαστικά σχεδόν, νούμερα της που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ο φακός της Ντι Τζούστο επιλέγει στο δεύτερο μέρος να αναλωθεί στα δραματικά γεγονότα (η τύφλωση, η σχέση της με την Ισιδώρα Ντάνκαν κ.α.) που οδήγησαν σε τραγικό φινάλε το φλογερό αυτό σύμβολο της Μπελ Επόκ, κρατώντας πάντως ένα χαμηλό προφίλ που δεν προδίδει τη σημασία της αξιοπρόσεχτης αυτής βιογραφίας.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
trailer Youtube: https://youtu.be/zh5dFlwnGRQ, κι εδώ περισσότερα υλικά: http://bit.ly/2hlYJAP