Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία… και το 2017: Οι εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου
Με την φωτογραφική έκθεση του Κωνστανίνου Πίττα Αθηναίοι/ες και Παριζιάνοι/ες, 1984-85 να υποδέχεται τους καλεσμένους, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσίασε, το μεσημέρι της Τρίτης, το πολιτιστικό του πρόγραμμα για την καινούργια χρονιά, ένα «μπουκέτο» δεκάδων εκδηλώσεων, που διεξάγονται σε επάλληλους κύκλους, σε συνεργασία με τους περισσότερους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα της Αθήνας.
Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, λογοτεχνία, εικαστικά, επιστήμη και φιλοσοφία, αλλά και… βιντεοπαιχνίδια έχουν την τιμητική τους στο πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε τρεις άξονες: τους νέους που εκπαιδεύονται και δημιουργούν, την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου στην επαρχία και την προσέγγιση νέων θεμάτων μέσα από νέα σχήματα.
Στη στρατηγική συνεργασία Γαλλίας και Ελλάδας σε πολιτιστικά, πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ενέταξε τη δράση του Ινστιτούτου ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η γαλλοφωνία είναι ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα στο σημερινό κόσμο –αγγλικά μιλά ο καθένας»…
Επιδιώκοντας να φέρουν ένα ευρύτερο κοινό σε επαφή με τη γαλλική ματιά πάνω στον κόσμο και τον πολιτισμό, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μικαέλ Οσάν, και οι συνεργάτες του παρουσίασαν, στη συνέχεια, το πρόγραμμα των επιμέρους εκδηλώσεων.
Θέατρο: Δύο σημαντικά έργα της γαλλικής δραματουργίας, ο Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ και το Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία, του Ροζέ Βιτράκ, ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Το πρώτο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, και το δεύτερο στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, πάνω σε ένα λιμπρέτο του Σταμάτη Κραουνάκη, με τον ίδιο στο ρόλο του Βικτώρ!
Μία μέρα νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής», ο Σάββας Στρούμπος και η Ομάδα Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσουν το έργο του Θωμά Συμεωνίδη Υπάρχει επίσης, αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Paul Celan, στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Τέλος, το καθιερωμένο φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο à la Grecque» από φέτος αλλάζει και, υπό τον τίτλο «Το γαλλικό θέατρο, ένα νέο βλέμμα», θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», παρουσιάζοντας τρία έργα της εποχής του ρομαντισμού.
Κινηματογράφος: Εκτός του καθιερωμένου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (23-29/3), στους δροσερούς κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής διοργανώνεται και το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, με 6 ταινίες που θα προβληθούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Χορός: Εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του Ινστιτούτου με το παρισινό Palais de Tokyo, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Pavillon Neuflize OBC, παράλληλα με την Documenta 14, ένα νέο χορογραφικό έργο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory.
Εικαστικά: Την έκθεση του Κωνσταντίνου Πίττα, που θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου, θα διαδεχθεί, στις 27/4, έκθεση φωτογραφιών του Γάλλου κοινωνιολόγου Pierre Bourdieu από την Αλγερία της περιόδου 1958-1961, που θα συνοδευτεί, την ημέρα των εγκαινίων, από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μια οπτική κοινωνιολογία των οικονομιών της μιζέριας.
Τέλος, η ιδιαίτερα επιτυχημένη «Νύχτα της φιλοσοφίας» θα διεξαχθεί και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στις 19 Μαΐου, αφιερωμένη στην αισθητική, με τη φιλοδοξία να μην είναι απλώς μια νύχτα σκέψης πάνω στην αισθητική αλλά… μια νύχτα αισθητική η ίδια! Σε αυτό καλείται να συμβάλει ο εικαστικός Αλέξανδρος Μυστριώτης, που με την κολεκτίβα Kom.post θα δημιουργήσουν ένα εικαστικό μονοπάτι ανάμεσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, συνδιοργανωτή της βραδιάς.
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο: www.ifa.gr