Ο Αλέκος Αλαβάνος στο Studio Μαυρομιχάλη
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο, τον Πρόεδρο του κόμματος Σχέδιο Β, Αλέκο Αλαβάνο την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 21.00.
Ο Αλέκος Αλαβάνος γεννήθηκε το 1950 και εντάχθηκε νωρίς στους κόλπους της Αριστεράς. Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην ΕΣΑ. Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του και Ευρωβουλευτής (1981, 1984, 1989). Το 1991 εντάχθηκε στον Συνασπισμό και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Ευρωβουλευτής (1994, 1999) και Βουλευτής (2004, 2007). Τον Απρίλιο του 2011, ο Αλέκος Αλαβάνος ίδρυσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου ήταν πρόεδρος. Το Μάιο του 2013 ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα, το Σχέδιο Β.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιολάσης, συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη και μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η σειρά των καλεσμένων για τις επόμενες συζητήσεις έχει ως εξής: στις 10/2 καλεσμένος θα είναι ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης και στις 17/2 ο κριτικός λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.
Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.