Ρεκόρ και trivia των φετινών Oscar
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την 89η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ και θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV.
Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στο Λος Άντζελες από τον σκηνοθέτη Τζέισον Ράιτμαν, τον ηθοποιό Κεν Γουατανάμπε (και οι δύο έχουν βρεθεί στο παρελθόν υποψήφιοι), καθώς και από τις βραβευμένες με Όσκαρ ηθοποιούς Μπρι Λάρσον, Τζένιφερ Χάντσον, τον βραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας Εμάνουελ Λουμπέσκι και την Πρόεδρο της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς.
Έχοντας λοιπόν τις φετινές υποψηφιότητες, εντοπίσαμε μερικά ενδιαφέροντα trivia και ρεκόρ!
La La Land
- Το La La Land, με 14 υποψηφιότητες, ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχαν μέχρι τώρα οι ταινίες Όλα για την Εύα (1950) και Τιτανικός (1997).
- Επίσης γίνεται το πρώτο πλέον μιούζικαλ που διεκδικεί τόσα βραβεία ξεπερνώντας τα Mary Poppins και το Chicagο.
- Μία ακόμα πρωτιά για το La La Land είναι η υποψηφιότητα του ως μιούζικαλ και στις δύο μουσικές κατηγορίες (ήχου και ηχητικών εφέ).
Οκτάβια Σπένσερ, Bιόλα Ντέιβις, Ναόμι Χάρις
- Ο Denzel Washington είναι ο Αφροαμερικάνος που έχει προταθεί για Οσκαρ περισσότερες φορές, με συνολικά 8 υποψηφιότητες.
- Η Βιόλα Ντέιβις, γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που έχει προταθεί για Όσκαρ για 3η φορά, φέτος με το Fences και παλαιότερα με το Doubt (2008) και το The Help (2011).
- O Μπράντφορντ Γιάνγκ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης εικόνας με την ταινία Arrival.
- Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στην κατηγορία Β΄ γυναικείου ρόλου την ίδια χρονιά τρείς έγχρωμες γυναίκες υποψήφιες: Bιόλα Ντέιβις (Fences), Ναόμι Χάρις (Moonlight), Οκτάβια Σπένσερ (Hidden Figures), μετά την 79η απονομή το 2007 όπου τρείς μη-λευκές βρέθηκαν μαζί υποψήφιες στην ίδια κατηγορία.
Tanna
- H ταινία Tanna, κάνει την Αυστραλία την πρώτη χώρα- εκπρόσωπο της Ωκεανίας στα βραβεία, στην κατηγορία Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
- Ο σκηνοθέτης της ταινίας I Am Not Your Negro, Ραούλ Πeκ, είναι ο πρώτος Αϊτινός σκηνοθέτης που είναι υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ.
- Το Fire at sea του Τζιανφράνκο Ρόσι γίνεται η δεύτερη ιταλόγλωσση ταινία που είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μετά το The Grand Olympics (1961) του Ρόμολο Μαρσελίνι.
Μέλ Γκίμπσον, Μέρυλ Στριπ
- Ο Αύγουστος Γουίλσον έγινε ο πρώτος κάτοχος Πούλιτζερ και όγδοος συγγραφέας που προτάθηκε για Όσκαρ μετά τον θάνατο του για το σενάριο της ταινίας Fences και μάλιστα με το μεγαλύτερο κενό από τον θάνατο του μέχρι την υποψηφιότητα του με έντεκα χρόνια, τρείς μήνες και είκοσι δύο μέρες.
- Η Μέρυλ Στριπ επεκτείνει το ρεκόρ συνεχόμενων υποψηφιοτήτων της από 19 στις 20.
- Η Μίκα Λέβι γίνεται η δεύτερη γυναίκα υποψήφια στην κατηγορία πρωτότυπου τραγουδιού για την ταινία Jackie, μετά την Ρέιτσελ Πόρτμαν το 2000 για την ταινία Chocolat.
- O Μέλ Γκίμπσον γίνεται ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο κενό νίκης στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Braveheart 1995) και μεταγενέστερης υποψηφιότητας για το ίδιο βραβείο με την ταινία Hacksaw Ridge με διάστημα είκοσι ένα χρόνια.
- Ο Άαρον-Τέυλορ Τζόνσον γίνεται ο πρώτος νικητής χρυσής σφαίρας για τον δεύτερο ανδρικό ρόλο (Noctural Animals), που δεν είναι υποψήφιος και για το ίδιο βραβείο Όσκαρ μετά τον Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν το 1976 για την ταινία The Sunshine Boys.
Kubo and the two strings
- Το Pearl γίνεται η πρώτη ταινία εικονικής πραγματικότητας, που μπαίνει στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Οσκαρ (κατηγορία Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους).
- Η ταινία κινουμένων σχεδίων Kubo and the two strings, είναι η πρώτη μετά την The nightmare before Christmas, που έχει προταθεί στην κατηγορία καλύτερων οπτικών εφέ.
- Με διάρκεια 467 λεπτά, η ταινία O.J: Made in America, γίνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει προταθεί ποτέ για βραβείο.
Ασγκάρ Φαραντί
- Ένα ακόμα παράδοξο των φετινών Όσκαρ έχει να κάνει με τον Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, για την ταινία The Salesman, στην κατηγορία Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στην διοργάνωση λόγω της απαγόρευσης εισόδου που έχει επιβληθεί στους πολίτες της χώρας του από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η ζωντανή μετάδοση της τελετής απονομής των Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου σε ταυτόχρονη μετάδοση από το COSMOTE 1HD με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και την Χριστίνα Μπίθα αλλά και από το COSMOTE 2HD χωρίς σχολιασμό.
Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.