Θεατής: Λαμπεντούζα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Εντυπώσεις από το έργο του Άντερς Λουστγκάρτεν που ανεβαίνει στο θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Στο κείμενο περιγράφονται οι ποικίλες ιστορίες του Στέφανο, ενός βαρκάρη που περισυλλέγει πρόσφυγες -νεκρούς τις περισσότερες φορές- από τα νερά της Μεσογείου. Εκεί στη Λαμπεντούζα που ζει (μια μικρή κουκίδα γης ανάμεσα στην Τυνησία και τη Μάλτα) έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα τραγικά πρόσωπα της σύγχρονης εποχής. Στον αντίποδα, στο “προοδευμένο” περιβάλλον του Μπίστον της Αγγλίας, μια νεαρή φοιτήτρια, η Ντενίζ, περιφέρεται για να μαζέψει δόσεις δανείων προς χάριν εισπρακτικής εταιρείας. Δύο άνθρωποι με διαφορετικές δραστηριότητες, αμφότερες εξ ανάγκης, αναζητούν την όμοια τύπου απελευθέρωση από την ασχολία τους που μοιάζει με δεσμά. Στο διάβα τους έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, συναντούν όμως απρόβλεπτα την καλοσύνη και την ευγένεια, κύρια συστατικά της ελπίδας.
Η παράσταση
Σαφώς μια άλλου είδους προσέγγιση, με εμφανή τη σκηνοθετική σφραγίδα, την εστίαση στα έσωθεν, θα μπορούσε να δώσει ένα συνολικό ενδιαφέρον πέρα από τετριμμένα. Παρά ταύτα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η εξαιρετική παρουσία του Αργύρη Ξάφη (Στέφανο) που διακρίνεται από εκφραστικότητα στον ρόλο του ταπεινού και ονειροπόλου ψαρά και από επιδέξια μεταστροφή του στο δίπολο δράμα-χαρά. Αντίθετα η Χαρά – Μάτα Γιαννάτου (Ντενίζ) εμφανίζεται αρκετά μαγκωμένη, μην αφήνοντας να διοχετευθεί ο πόθος ελευθερίας από το κατεστημένο που διακρίνει την ηρωίδα. Οι δυο τους μοιάζουν να λειτουργούν αυτόνομα και μόνο στο δεύτερο μέρος που εξιστορούνται περισσότερο βιωματικά γεγονότα φαίνεται να υπάρχει μια έμμεση σύγκλιση.