MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
12
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
2073
A complete unknown
Anora
Babygirl
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Cleaner
Companion
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Dog Man (με υπότιτλους)
Emilia Pérez
Flow
Frank
Mi bestia
Phantasm
Presence
Seven
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Apprentice
The Brutalist
The Last Showgirl
The Monkey
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Wicked
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αληθινός πόνος
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βιτόρια
Για τη μικρή Σάμα
Γουλιέλμος Τέλλος
Γουόλ-Υ (μεταγλωττισμένο)
Είμαι ακόμη εδώ
Η Επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (μεταγλωττισμένη)
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η άγνωστη κυρία
Η επίθεση των Τιτάνων: Η τελευταία επίθεση (με υπότιτλους)
Η επιστροφή
Η θυσία
Η κληρονόμος των μυστικών
Η λευκή κορδέλα
Η ληστεία του αιώνα 2
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η σιωπή των Άλλων
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καμία άλλη γη
Κλέφτης ποδηλάτων
Κλεμμένη ομορφία
Κονκλάβιο
Κρυμμένος
Κυνήγι
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Λούλα LeBlanc
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Μετέωρο και Σκιά
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ξαφνική ματιά σε βαθύτερα πράγματα
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρι Λίντον
Μυστικό δίκτυο
Νοσφεράτου
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Πέρασμα
Παράξενα παιχνίδια
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Τελευταία ανάσα
Τελευταία πνοή
Τετράποδες αποστολές (μεταγλωττισμένη)
Τη νύχτα που δεν γνωρίζαμε τίποτα
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το κορίτσι με τη βελόνα
Το νησί της Αφροδίτης
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
ΔΡΑΜΑ

Ο ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας

Οι άνθρωποι και το παρασκήνιο που οδήγησαν στη δημιουργία του leader της αγοράς των fast foods, της θρυλικής υπεραλυσίδας των McDonalds.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 115'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η πραγματική ιστορία του Ray Kroc (Michael Keaton), ενός πωλητή από το Illinois. Ο Kroc γνώρισε τους Mac και Dick McDonald, που είχαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στην Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950 και εντυπωσιάστηκε από το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια.

Το φιλμ είναι τόσο νόστιμο όσο φαίνεται με αρκετές γαρνιτούρες και θεσπέσιες σάλτσες (χιούμορ, σπιντάτη αφήγηση, αλησμόνητοι χαρακτήρες, ανατροπές και τραγελαφικά στιγμιότυπα αλλά και μια βαθιά αίσθηση δράματος) να απλώνονται σε όλη την κατασκευή από το σκηνοθέτη John Lee Hancock που είχε χαρίσει πριν από λίγα χρόνια το όσκαρ καλύτερης ερμηνείας στη Sandra Bullock με το «Blind Side».

the founder

«Αμερικανιά» θα πουν κάποιοι (μου γυρίζουν τα έντερα όταν ακούω αυτή τη φράση) ακούγοντας την υπόθεση του φιλμ που περιγράφει το χτίσιμο και την εδραίωση μιας διάσημης φίρμας της αμερικανικής… αυτοκρατορίας και θα την απορρίψουν πριν καν τη δουν. Λάθος τους καθώς το «Founder» δεν είναι απλώς άλλη μια οπτική γύρω από το κλισέ και σουξεδιάρικο «αμερικανικό όνειρο» αλλά μια ταινία που τρώγεται με τις σάρκες της για να βρει την ουσία μιας δημιουργίας που κρύβει πολλά παραπάνω πέρα από την περιγραφή μιας μπίζνας που στοχεύει στην επίτευξη του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.

Ο Ray Kroc του Michael Keaton (άλλη μια θαυμάσια ερμηνεία του) είναι ο κλασικός μεσήλικας αμερικανός «εμποράκος» της δεκαετίας του ’50 που πλασάρει την ιδέα της ευμάρειας με τρόπο ελάχιστο πετυχημένο. Είναι ένας loser που βρίσκεται στη δύση μιας ζωής που σπαταλήθηκε σε αφελείς ιδέες περί πατρίδος, θρησκείας, οικογένειας και ψεύτικες υποσχέσεις. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του φιλμ είναι αυτός ακριβώς ο ομιχλώδης χαρακτήρας, που αποφασίζει να νικήσει το σύστημα με τα δικά του ακριβώς όπλα (ψήνει τα αδέλφια, τους ρεπουμπλικάνους Μακ Ντόναλντς να τον κάνουν συνέταιρο με επιχειρήματα που αγγίζουν τον πατριωτισμό τους) και το κάνει με τον πλέον θεαματικό αποστομωτικό και φυσικά κατακριτέο από ηθικής άποψης τρόπο, δίνοντας τον πλήρη ορισμό της καπιταλιστικής Αμερικής και του περίφημου ονείρου της.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: O ΙΔΡΥΤΗΣ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (The Founder)
Σκηνοθεσία: John Lee Hancock
Σενάριο: Robert Siegel

Παίζουν: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Laura Dern

Διάρκεια: 115'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2016

Rating: 3
Διανομή: Spentzos
Περισσότερα από CINEMA