Humanismus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε έργα του Βασίλη Ζιώγα και του Τζόναθαν Σουϊφτ, “Humanismus”, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Κουτσουρέλη.
Στη χώρα του Μεγάλου Μπεηζάχ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να του προσφέρουν “ανθρώπινα μέλη” με αντίτιμο τη δική τους επιβίωση. Στα εστιατόρια της επικράτειάς του, σερβίρεται γεύμα όπου οι άνθρωποι “τρώγονται” μεταξύ τους. Σ’ ένα δωμάτιο, δυο άντρες ψάχνουν στην “ατμόσφαιρα” για το σώμα του πεθαμένου φίλου τους, την ώρα που ένας γεωργός τακτοποιεί τις “εκκρεμείς υποθέσεις” του με ένα φέρετρο.
Τα τέσσερα μονόπρακτα του Βασίλη Ζιώγα: Εστιατόριο Humanismus, Οι Μπριζόλες, Ο Μέγας Μπεηζάχ και Συζήτηση με ένα φέρετρο, συνθέτονται από τον Εμμανουήλ Κουτσουρέλη με αποσπάσματα από σαρκαστικά κείμενα του Τζόναθαν Σουΐφτ, δημιουργώντας μια μυθοπλασία, έναν αστεϊσμό, ένα παιχνίδι παραλογισμού ή μια αλληγορία. Χιούμορ, σαρκασμός, κοινωνική σάτιρα και χλεύη της υπαρκτικής και κοινωνικής συνθήκης του ανθρώπου, συστήνουν ένα καλειδοσκόπιο πράξεων, εικόνων και ιδεών, με στόχο την ανθρωπότητα ολόκληρη και τον μέχρι σήμερα πολιτισμό της. Έναν πολιτισμό πρόδηλου όσο και αθέατου “κανιβαλισμού”.
Η σκηνή του θεάτρου, η κινηματογραφική βιντεοπροβολή με ζωγραφικούς πίνακες και αναπάντεχες συνταγές από τη δημοσιογράφο γεύσης Ελένη Ψυχούλη, καθώς και η ζωντανή μουσική μπαρόκ σε συνδυασμό με το ηχητικό περιβάλλον στο εσωτερικό ενός κρεοπωλείου, γίνονται ο “τόπος” μια ακραίας και αντιφατικής συνάντησης. Μιας ανθρωπότητας εν τω γίγνεσθαι, με ζώντες και μελλοθάνατους, με θύτες και θεατές. Ποιος είναι ο ρόλος του Ανθρώπου, μέσα σ’ έναν Κόσμο χωρίς νόημα και σκοπό; Τι έχει να επιδείξει ο Πολιτισμός μας; Και πώς θα … συνεχίσουμε;