Cycladic Talks: Ο Γιώργος Κουμεντάκης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σειρά συζητήσεων-συνεντεύξεων της δημοσιογράφου Κατερίνας Ι. Ανέστη με σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού.
Tη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 19.00 ξεκινάει το πρώτο Cycladic Talk με πρώτο συνεντευξιαζόμενο, το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, που για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και του κοινού.
Πώς είναι να μιλάς με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη ή έναν άνθρωπο που κινεί τα νήματα στο τοπίο του πολιτισμού, τη στιγμή ακριβώς της δημιουργίας; Τη στιγμή που στήνει, αναλαμβάνει το έργο του ή μόλις το έχει παρουσιάσει στο κοινό; Τι έχει στο μυαλό του; Αλλά και πώς αντιδρά, ανταποκρίνεται και τοποθετείται απέναντι στα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν σήμερα;
Οι συνεντεύξεις θα είναι ανοικτές στο κοινό και θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στο Cycladic Café με ελεύθερη είσοδο. Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον πολιτισμό, έχουν φανατικό κοινό, παρουσιάζουν έργα που γίνονται talk of the town και για κάποιο λόγο είναι τώρα στην επικαιρότητα.
Ποιο είναι το όραμά του και τι αλλαγές σκοπεύει να κάνει στη Λυρική Σκηνή; Ποια η γνώμη του για τη νέα ανθρωπογεωγραφία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πώς χτίζεται η προσφορά του τελευταίου προς το κοινό από δω και στο εξής; Τι αλλάζει στις σχέσεις της Λυρικής με τους Έλληνες δημιουργούς και πώς θα συμπράξει με όλες τις μορφές τέχνης; Και βέβαια, ποιο είναι το δημιουργικό του σύμπαν ως ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος συνθέτης;
Στα επόμενα Cycladic Talks συνεντευξιαζόμενοι θα είναι σημαντικοί εκπρόσωποι της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ποίησης, της βιομηχανίας της μόδας ή του κοσμήματος αλλά και σεφ που κάνουν τομές στην γαστρονομία.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα Cycladic Talks
Στο Cycladic Café, εκεί όπου πολλές συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ καλλιτεχνών σε ανύποπτο χρόνο οδηγώντας σε αποφάσεις και δράσεις που στη συνέχεια μας καθήλωσαν, οι δημιουργοί θα συνομιλούν με την δημοσιογράφο μέσα από μια κλασική, καθαρή φόρμα συνέντευξης. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς editing, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αντί να διαβάζει τις συνεντεύξεις ο επισκέπτης στο σπίτι από απόσταση, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια βιωματική σχέση. Να τις ζήσει. Και να συμμετάσχει σε αυτές. Χωρίς τη μορφή διάλεξης ή ομιλίας. Αλλά με τον ευθύ, γοργό, άμεσο, αδιαμεσολάβητο τρόπο που προσφέρει η φόρμα μιας δυναμικής συνέντευξης που δεν χτυπά κάτω από τη ζώνη, αλλά χτυπά στα νευραλγικά κέντρα της διανόησης, του θυμικού και της πραγματικής ζωής του δημιουργού.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Κουμεντάκη
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Έχει συνθέσει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χορό, installations, καθώς και τέσσερις όπερες με κορυφαία τη δίπρακτη Φόνισσα (ΕΛΣ, 2014). Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα. Η μακρά συνεργασία του με το χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους, κορυφώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου διετέλεσε μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές έναρξης και λήξης. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συνόλου «Νίκος Σκαλκώτας», του Kyklos Ensemble, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Από το 2015 έως το 2017 εργάστηκε ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, όπου σχεδίασε καινοτόμα προγράμματα και παραγωγές πάνω σε καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς άξονες.
Cycladic Café (Νεοφύτου Δούκα 4)
Ώρα έναρξης: 19.00 / Έναρξη προσέλευσης: 18.15
Είσοδος ελεύθερη / Δεν γίνονται κρατήσεις
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας